Pisanje kao psihoterapija: Ne moraš biti Virginia Woolf da uzmeš olovku u ruke i pomogneš si

Možda misliš da je pisanje rezervirano samo za pisce, no nije tako. Svatko bi trebao pokušati pisati, ne s namjerom da objavi knjigu, već u terapeutske svrhe

Pisanje kao psihoterapija: Ne moraš biti Virginia Woolf da uzmeš olovku u ruke i pomogneš si

Pisanje ti pomaže da uvedeš reda u svoje misli, verbaliziraš i na taj način bolje shvatiš emocije koje osjećaš i bolje upoznaš sebe.

"Jedan od najmoćnijih elemenata terapije pisanjem je to što ti omogućuje promotriti svoje osjećaje i misli", kaže psihoterapeutkinja Elizabeth Sullivan za portal PsychCentral.

Image

Mogu li nam crtanje, ples, pjevanje i gluma pomoći da se osjećamo bolje?


"Mnogi od nas ne misle u cijelim rečenicama, već u isprekidanim kaotičnim petljama, impresionističkoj kakofoniji", slikovito će Sullivan. "Pisanje ti pomaže da raspleteš tu petlju misli i osjećaja, da dopreš do sebe i pronađeš odgovore.

Pisanje je razgovor s drugom svijesti - čitateljem, u ovom slučaju on je drugi dio tebe. Pomaže ti da shvatiš tko si ti u konkretnom trenutku", dodaje. 

Image


(FOTO: Pexels)

Osim toga, olovka u ruci i papir pred tobom pomažu ti da stvoriš i ojačaš vezu um-tijelo-duh.

"Kada koristiš svoje ruke da u njima držiš olovku ili prste za tipkanje nečeg što se upravo događa u mislima, stvaraš jaku vezu između unutarnjeg iskustva i tijela koje je tvoje sredstvo komunikacije s vanjskim svijetom. U tijelu držimo brige, strahove i uspomene. Koristimo li ga u pozitivnom smislu - primjerice plešemo ili vodimo ljubav - prisutni smo u sadašnjem trenutku i možemo se iscijeliti. Pisanje je maleni pokret, no nevjerojatno moćan kada zapisuješ ono što ti pada napamet",  objašnjava psihoterapeutkinja za spomenuti portal. 

Ovo su tipovi pisanja koje možeš iskušati i pronaći onaj koji ti najviše leži:

  • Dnevnik ili slobodni stil

Ovo je tehnika u kojoj jednostavno pišeš ono što ti je na umu. Sve stavljaš na papir, bez cenzure, bilo to nešto lijepo ili ne. Pritom se ne opterećuješ stilom ili gramatikom.  Prihvaćanjem svojih misli i osjećaja, kakvi god oni bili, stavljaš ih pod kontrolu i učiš prihvaćati sebe. Sjeti se kako si pisala dnevnik dok si bila djevojčica ili tinejdžerica. Vrijeme je da nastaviš s tim. 

Image


(FOTO: Pexels)

  • Poezija 

Želiš li se iskušati u poeziji, posluži se s ovih nekoliko trikova. Napravi listu slika iz djetinjstva. Izaberi one pozitivne i prizovi si u sjećanje senzacije koje si iskusila u tom trenutku - što si vidjela, namirisala, čula, okusila. Živo se prisjeti tih lijepih događaja. 

Napiši na papir emocije koje su povezane s prethodno spomenutim sjećanjima iz djetinjstva. Primjerice "uzbuđenje zbog leta", "sreća kad sam dobila sestricu".

Napiši pjesmu koristeći detalje koje si prikupila iz svoje prošlosti. Ostani pritom povezana sa sjećanjima - fokusiraj se na prizor, slušaj glasove, osjeti mirise i sve to prebaci na papir. Izrazi osjećaje, izbjegavajući etikete poput sretna, tužna, lijepa ili ružna.
Na ovaj način ćeš samu sebe potaknuti da verbaliziraš emocije i misli.

  • Pismo

Postoje dvije tehnike terapeutskog pisanja pisama. Prva je da zamisliš kako pišeš kratko pismo voljenoj osobi koja te pitala kako si zaista. Naravno, odgovaraš joj iskreno i pažljivo.

Drugi način je da zamisliš kako pišeš pismo osobi s kojom imaš neriješenih "poslova", ali ga ne šalješ. Cilj je i jedne i druge vrste pisma da razbistriš vlastite misli i osjećaje. U prvom pismu osjećaje i misli o sebi, a u drugom osjećaje koje imaš prema spomenutoj osobi. 

Ono što pisanje čini terapeutskim je iznošenje istine, kakva god ona bila. Ne  kaže se bez razloga da papir trpi sve, a istina oslobađa.