Što jedu Francuskinje

Pariška dijeta: 14 kilograma u mjesec dana uz ukusne zalogaje. Je li moguće?

Ključ šik vitkije linije kakvom se ponose Francuskinje nije u gladovanju, nego baš naprotiv, u tome da uživaš u hrani

profimedia-0345529632.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Iako Francuzi obožavaju kvalitetna vina, punomasni sir i, naravno kroasane, najčešće nemaju problema s viškom kilograma. Recimo, u odnosu na Amerikanke, Francuskinje su u prosjeku prilično mršavije. Tome u prilog govori i statistika – Francuska ima čak 3 puta manje slučajeva osoba koje pate od prekomjerne težine u odnosu na 'fast food naciju'. Dakle, ako itko zna kako i koliko treba jesti, onda su to Francuskinje.

Najpopularnija dijeta u Francuskoj

U odnosu na druge sustave prehrane i dijete, tako zvana Pariška dijeta, kojom je kako kažu moguće skinuti i do 14 kilograma u 30 dana, u nečemu se znatno razlikuje od svega dosad poznatog: ovaj način ishrane naime uključuje uživanje u hrani. Da, ozbiljno to mislimo. Zaboravi restrikcije, i na svoj jelovnik stavi – užitak.

Genijalni um koji stoji iza pariške dijete slavni je francuski nutricionist i TV lice dr. Jean-Michel Cohen. Prema njegovim riječima, Pariška dijeta zapravo i nije dijeta već novi stav spram hrane – koji nam pomaže da budemo vitke, ali i zadovoljne. Evo koji su osnovni savjeti francuskog gurua borbe s viškom kilograma:

Okusi

Cohenov prvi savjet odnosi se na kvalitetu namirnica koje biraš. Umjesto kvantitete, kaže on, uvijek biraj kvalitetu. Prema njemu ključ je u tome da porcije budu male, jer time si sigurna da nećeš unijeti mnoštvo kalorija. No, kako se zasititi od mini porcije? Tako što će sva hrana koju jedeš biti visoke kvalitete – i ekstra ukusna. Dakle, nema restrikcija, a na tvom tanjuru mogu se naći i kruh i pašta, ali trebaju biti zadovoljavajući okusom. Jedino tako osjećat ćeš se sito i sretno. Dodaj malo umaka, svježih začina i slanih maslina. Neka svaki tvoj obrok bude malo remek djelo okusa i mirisa pa se ni tvoj želudac neće osjećati izigrano.

Svjesno uživanje

Mnogi od nas pojest će brzi ručak i u sebe doslovno 'utrpati' bilo što samo kako bi bili siti. Ruku na srce, svi smo krivi za ovo: jedemo uz mobitele, uključene TV ekrane, čitajući novine za stolom. Ne obraćamo doista pažnju na ono što nam je u tanjuru, žurimo se i ne uživamo u procesu hranjenja. Cohen zastupa tako zvani mindfull eating, koje uključuje punu svijest o svakom zalogaju što ga stavimo u usta. Svaki obrok treba biti obred – kao mala svečanost čula.

„Trebaš uživati u pogledu, mirisu i okusu svoje hrane. 10 minuta je dovoljno da shvatiš jesi li zadovoljila glad ili nisi“, pojašnjava Cohen.

Preskoči salatu

Treći savjet za vitku liniju prilično je iznenađujuć: Cohen tvrdi kako možeš mirne duše preskočiti salatu, ako to nije namirnica u kojoj doista uživaš. Evo u čemu je stvar: kad su ljudi na dijeti i odolijevaju jesti ono što zaista vole, dok istovremeno jedu samo povrće i salatu, imat će osjećaj da se žrtvuju i prije će odustati od čitave ideje. Zato će Parižanke umjesto nečeg zdravog, a dosadnog radije odabrati mini porciju onog u čemu zaista uživaju. Makar to bilo i nešto kalorično.

Pariška dijeta nema restrikcije pa tako nije zabranjen čak ni ozloglašeni fast food. Pitaš se kako je to moguće? Jednostavno, Cohen napominje da je dozvoljeno naručiti hamburger ako je to ono što ti odgovara, no poanta je da je to onda jedino što ćeš pojesti. Ono gdje većina nas griješi je što uz hamburger naručimo i pržene krumpiriće, gazirano piće pa i sladoled za desert –i onda pretjeramo.

„Ne zaboravi uživati u svom burgeru, a pržene krumpiriće zamjeni salatom i neka ti ovo ne bude izbor za svaki dan“, preporučuje Cohen.

Primjer dnevnog jelovnika

Doručak: domaća palačinka od heljdinog brašna s maslacem od badema i čašom soka od cijeđenog organskog voća.

Ručak: riba kuhana s rajčicom, lukom, đumbirom i crnim paprom uz porciju basmati riže i voćnu salatu za desert.

Užina: jabuka i šalica biljnog čaja.

Večera: domaća povrtna juha (na primjer, od tikvice, poriluka, mrkve i krumpira) te porcija salate endivije s pola avokada i s maslinama, posipana sjemenkama buće i lana.

Image
Foto: Pexels