5 glavnih uzroka

Otečene noge - neugodnost koja može biti znak ozbiljnog problema

Lista uzroka za otečene noge dosita je dugačka, zato treba obratiti pozornost na ostale simptome kako bi znala je li vrijeme za posjet liječniku ili si možeš pomoći i sama

photo-1535268244390-8b989b92d2bc.jpg
Foto: Unsplash

Oticanje nogu ne samo da su estetski problem - jer ćeš ih teško ugurati u one nove skupe cipele koje si tek kupila, već može ukazivati i da nešto nije uredu s tvojim zdravljem. S druge strane i najobičniji višesatni pohod po dućanima može, osim praznog novčanika, kao nuspojavu imati otečene noge.

Noge mogu nabubriti u bilo kojem dijelu, od stopala, do bedara. Otečene noge najčešće su rezultat zadržavanja tekućine ili pak neke upalne bolesti u zglobovima ili tkivu.

Ako se otečene noge javljaju skupa sa simptomima kao što su otežano disanje ili bol u prsima, vrtoglavicom, zbunjenošću, trncima ili utrnućem noge te uz bol ili oticanje u području prepone i donjeg dijela trbuha, najpametnije je odmah potražiti liječničku pomoć. Isto tako, ako se otečene noge pojave bez ikakvog poznatog uzroka, kao što bi na primjer bilo dugotrajno stajanje, onda je također odlazak na pregled neodgodiv. Ovo naime upućuje da bi otečene noge mogle biti simptom ozbiljnih bolesti srca i krvožilnog sustava, kao što je duboka venska tromboza (osobito ako je natečena samo jedna moga).

Također, ako se ova pojava dogodila nakon što si uzela lijek koji dosad nisi pila, najbolje je potražiti hitnu pomoć.

S druge strane, ako je uzrok za otečene noge bezopasan, moguće je problem ublažiti promjenom životnih navika. Neke od preporuka su:

  • jesti više povrća, a osobito bi se na tanjuru trebale naći namirnice koje sadrže kalij, a smanjiti treba one koje sadrže natrij,
  • nakon dužeg hodanja ili stajanja preporučuje se odmaranje s podignutim nogama,
  • veliki benefit donijet će i aerobno vježbanje koje će poboljšati cirkulaciju,
  • savjetuje se i smanjiti višak kilograma - ako je to ono čemu možemo "zahvaliti" na ovoj boljci,
  • kao brza pomoć na otečene noge mogu se staviti hladni oblozi.

Uzroka je dakle puno i samo liječnik može odrediti onaj pravi, no ovo je popis glavnih krivaca za otečene noge:

Periferni endem

Endem je skupni naziv za nakupljanje tekućine u tkivu. Tekućina se nakuplja zbog problema u krvožilnom ili limfnom sustavu, ali problem mogu biti i bubrezi. Neke od bolesti i stanja koje kao simptom mogu imati otečene noge su zatajenje bubrega, bolest srčanog tkiva, limfedem (odnosno, začepljenje limfnog sustava), oštećenje bubrežnih žila, tromb, ali i recimo hormonska terapija. Također, otečene noge mogu biti nuspojava određenih lijekova protiv depresije i onih za snižavanje tlaka.

shimmer fallback

Upalni procesi

Ako je uzrok upala, otečene noge vrlo vjerojatno pratit će i bol. Upala negdje u tkivu može uzrokovati otečene noge radi odgovora imunološkog sistema na sam proces. Ta reakcija tijela može biti normalna - kao posljedica ozljede (prijeloma ili uganuća, na primjer) ili pak alergena, ali može biti i poremećena, kao u slučaju reumatoidnog artritisa ili osteoartritisa.

shimmer fallback

Višak kilograma

Ljudi s ovim problemom mogu primijetiti kako su im gležnjevi povremeno natečeni, posebice nakon što su stajali duže vrijeme. Jedino dugoročno rješenje je riješiti se viška težine koja stvara pritisak na noge. No ako su oticanje gležnjeva uzrokovali bilo kakvi lijekovi, treba se hitno posavjetovati s liječnikom.

Dugo hodanje

Ponekad nakon što smo cijeli dan na nogama i u pokretu mogu nam nateći stopala - no tada nema razloga za brigu. U tom se slučaju preporučuje odmaranje s nogama "u zraku", kao i masaža stopala.

Trudnoća

Je li se i tebi dogodilo da u trudnoći, osim u svoje hlače, više nisi stala ni u svoje cipele? Ovo je sasvim uobičajena pojava, otečene noge i stopala pojavljuju se kod većina žena koje su u drugom stanju, osobito u trećem tromjesečju. Ovaj je problem izraženiji u ljetnim mjesecima i to posebno navečer, a najbolji lijek je odmor. No, oprez, ako se otečene noge pojave u kombinaciji s otečenim licem i dlanovima, trudnica bi trebala bez odgode otići liječniku - oticanje može biti jedan od prvih znakova preeklampsije (visokog tlaka koji se pojavljuje u trudnoći i nije bezazlen).

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.