Ostvarenje ciljeva i snova: Upozoravajući znakovi koji ti otkrivaju da si na pogrešnom putu

U užurbanoj je svakodnevici ponekad lako zaboraviti koje su stvari zaista bitne. Osjećaš li se nesretno i nezadovoljno, velike su šanse da si na pogrešnom putu

Ostvarenje ciljeva i snova: Upozoravajući znakovi koji ti otkrivaju da si na pogrešnom putu

Svatko od nas ima svoje snove i ciljeve koje želi ostvariti i od njih nikada ne bismo trebali odustati, bez obzira na to što nam govore drugi. Životni ciljevi su pokušaji da ostvarimo neke svoje želje i naume. Uglavnom je tu riječ o dugoročnim ciljevima pojedinca koje želi ostvariti na svom životnom putu.

U psihologiji se takvi ciljevi nazivaju osobni ciljevi i oni su najčešče povezani s našim osobnim vrijednostima koje slijedimo u svom svakodnevnom životu. Ostvarenje takvih ciljeva važno je jer nam omogućava da unaprijedimo kvalitetu svog života te da pozitivno utječemo na svoj osobni razvoj.

Ipak, ponekad možemo pogriješiti ili zbog niza okolnosti skrenuti na pogrešan put koji nije najbolji za nas. Lako je zaboraviti što je uistinu važno, osobito ako dopustimo da nas ometa sve ono što se dešava oko nas. U ovim nesigurnim i neizvjesnim vremenima uzrokovanim pandemijom virusa, rizik postaje još veći.


U užurbanoj svakodnevici često počinjemo zanemarivati koje su stvari zaista bitne. Osjećaš li se nesretno i nezadovoljno, velike su šanse da si na pogrešnom putu. Neke od znakova po kojima ćeš to prepoznati donosimo u nastavku.


Foto: Unsplash, Instagram

Netko drugi donosi odluke umjesto tebe

Jedan od najočitijih znakova koji ti govore da nisi na dobrom putu je ako si shvatila da netko drugi odlučuje o bitnim stvarima u tvom životu. U tom slučaju, vrlo je važno da staneš tome na kraj i da pokušaš živjeti život koji ti želiš. Nemoj pokušavati udovoljiti svima ostalima osim sebi jer će te to odvesti u posve pogrešnom smjeru i biti ćeš nezadovoljna vlastitim životom. Ti sama znaš što je za tebe najbolje pa nemoj drugima dopustiti da odlučuju umjesto tebe. To ne znači da ne trebaš poslušati tuđe savjete, no ti sama trebaš znati što želiš te preuzeti odgovornost za svoje poteze.  


Image

Previše si zauzeta i ne stigneš ostvariti dublje odnose

Karijera je bitna, no ako ti se cijeli život vrti oko posla te zbog toga zanemaruješ sebe i bitne odnose s drugim ljudima, onda je možda vrijeme da staneš na trenutak i zapitaš se je li to uistinu ono što želiš. Svi mi ponekad trebamo stati i prisjetiti se koje su stvari u životu zaista bitne. Koliko god da ti je posao bitan, nemoj zbog toga zaboraviti na sve svoje drage ljude koji su u tvom životu.  


Uvijek igraš na sigurno

Dobro je biti oprezan, no malo rizika ne može ti škoditi. Želiš li u životu doživjeti nešto novo i uzbudljivo, onda ponekad trebaš i izaći iz svoje zone komfora. Ponekad trebaš zaboraviti na pravila i pustiti intuiciji da te vodi. Iako je lakše i ugodnije 'igrati na sigurno', takav način života ponekad može biti kontraproduktivan. Vjeruj u sebe i učini sve što je potrebno kako bi ispunila svoje snove. Čak i ako pokušaš i ne uspiješ, biti ćeš uspješnija nego da nisi uopće pokušala i sigurno ćeš i pritom puno toga naučiti iz vlastitih pogrešaka.  Image

Uvijek biraš najlakše načine

Nemoj pristati na manje samo zato jer je to najlakši put. Želiš li ostvariti svoje ciljeve, onda moraš dati truda i riskirati. Nemoj bježati od obaveza i odgovornosti.  Budeš li vjerovala u sebe, moći ćeš se suočiti sa svim preprekama koje ti se nađu na putu. Nemoj očekivati da će se stvari u životu desiti same od sebe. Budi ambiciozna i strastvena kad su u pitanju snovi i ciljevi koje želiš ostvariti.Image

Vidiš samo prepreke

Budeš li fokusirana samo na loše i negativne stvari na svom putu, onda nikad nećeš napredovati. Život nije lak niti jednostavan i ponekad se trebamo boriti, no važno je da pritom ostanemo fokusirani na ono bitno i da zadržimo pozitivan stav, unatoč svemu lošemu što nam se dešava.


Image

Svi tvoji projekti ostaju nedovršeni

Ako si mnogo puta nešto započela, no svi ti projekti su ostali nedovršeni jer si tijekom procesa izgubila interes, trebala bi se zapitati što uistinu želiš od života i koji su tvoji najvažniji ciljevi. Jednom kad otkriješ svoje najveće snove, moći ćeš svu svoju energiju fokusirati na njihovu realizaciju. Imaj na umu da nas ljudi uvijek prosuđuju po onome što smo ostvarili, a ne po onome što smo započeli.  


Image

Imaš toksične odnose

Nažalost, mnogi od nas dio su nekakvih toksičnih odnosa i prijateljstava od kojih imamo više štete nego koristi. Imaš li nekoga tko za tebe nikad nema dovoljno vremena ili te zove samo kada si mu potrebna, zapitaj se treba li ti uopće takav odnos ili je vrijeme da kreneš dalje. Pravi prijatelj uvijek će biti tu za tebe, u dobrim i u lošim trenucima. Nemoj trošiti svoje vrijeme i energiju na ljude koji te nisu zaslužili i okruži se pozitivnim ljudima u čijem ćeš se društvo dobro osjećati.

Uvijek pokušaj zapamtiti koje su stvari u životu zaista bitne. Shvatiš li da si na pogrešnom putu, poduzmi sve što je potrebno kako bi to promijenila. Smisao života je biti sretan, imaj to uvijek na umu.Image