Oprez kod doručka: Ove namirnice prave su kalorijske bombe

Doručak ne valja preskakati, ali to ne znači da nije važno što ćeš ujutro pojesti - i popiti

Oprez kod doručka: Ove namirnice prave su kalorijske bombe

Sigurno si čula uzrečicu o tome da ujutro treba jesti kao kralj, popodne kao običan čovjek, a navečer kao siromah. Kao i onu da doručak ne treba preskakati - i to upravo ako nastojiš ne dobiti višak kilograma. Sve to stoji, ali ipak, uz mjeru opreza: naime, mnoge namirnice koje često konzumiramo za doručak prave su kalorijske bombe. Otkrit ćemo ti koje su to.

Image1. Loši ugljikohidrati

Da, tu nažalost spada gotovo sve što možeš kupiti u pekari - od krafne i kroasana do slanca. Namirnice od bijelog brašna, a bez vlakna, učinit će te trenutačno sitom, ali to neće potrajati dugo. Razina energije ubrzo će pasti i što je najgore, željet ćeš samo još nezdrave hrane. Jedini dobar izbor iz pekare je integralno pecivo.

2. Zaslađeni sokovi i smoothieji

Juice uz kavu dobar je samo ako je cijeđena naranča. Kupovi sokovi sadrže dodatne šećere ili umjetna sadila i trebaš ih izbjegavati. Smoothieji su izvrstan izbor, ali ne ako u njih dodaš šećer ili punomasno mlijeko.

Image3. Doručak iz kutije

Gotove pahuljice i žitarice iz kutije sadrže puno šećera, a često i bojila. U kombinaciji s kravljim mlijekom postaju prava kalorijske bomba - i nimalo zdrav izbor za doručak. Radije odaberi zobenu kašu s voćem i nezaslađenim biljnim mlijekom.

4. Jaja i slanina

Ne treba biti nutricionist da znaš kako su pečena jaja - i još u kombinaciji sa slaninom, šunkom ili kobasicom- obrok pun kolesterola. Takva hrana značajno povećava opasnost od srčnaog udara, dijabetesa i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Dakako, neće pomoći ni za masne naslage na trbuhu.

Image5. Kava

Da, dobro si pročitala- kalorijska zamka može biti i u tvom omiljenom napitku. Naime, iako obična crne kava gotovo da i nema kalorija, ako je piješ sa šećerom, mlijekom ili šlagom - iznenadila bi se koliko dodatnih kalorija unosiš svakog jutra. Radije izaberi šalicu zelenog čaja ili crne kave bez dodataka.

Image

3 niskokalorična doručka koja će te zasititi