Opaka trojka: Kad prođeš ove 3 faze nakon prestanka pušenja, riješila si se cigarete

"The Icky 3" poznate su prijelomne točke na tvom putu prema životu bez dima - pripremi se!

Opaka trojka: Kad prođeš ove 3 faze nakon prestanka pušenja, riješila si se cigarete

Prestanak pušenja nije nimalo lak, to znaju svi oni koji su ikad probali. Cigarete stvaraju ovisnost vrlo brzo, te je prestanak obično vrlo zahtjevan, bez obzira na to radi li se o pušaču sa stažem od nekoliko desetljeća ili nekom tko puši samo godinu, dvije. No, lakše je ako znamo što se točno događa s nama nakon što popušimo posljednju cigaretu. Stručnjaci tvrde kako postoje tri ključna trenutka koja moraju proći svi oni koji su se odlučili jednom zauvijek riješiti ove nezdrave navike. U tim će trenucima želja za cigaretom biti najjača - i ako ih uspijemo proći bez da smo zapalili, na dobrom smo putu ka životu bez smrdljivog dima.Ta tri trenutka na našem putu odvikavanja imaju veze s brojem 3- pa ih nazivaju još - gadna ili opaka trojka. Ako si odlučila prestati pušiti (kao prvo, čestitamo na odluci!), znaj da ćeš i ti vrlo vjerojatno proći kroz te tri faze - one ne moraju biti točno u isto vrijeme za svaku osobu, ali se otprilike javljaju u slično doba nakon što je ugašena posljednja cigareta. Dakle, trebaš upoznati svoga neprijatelja - ne daj da te opaka trojka zaskoči nespremnu.

Treći dan

Prvi dani nakon što si prestala pušiti prilično su intenzivni i zahtjevni, pogotovo jer tijelo počinje osjećati uskratu nikotina oko 3. dana nakon što si udahnula zadnji dim cigarete. Početni zanos i uzbuđenje zbog prestanka odluke o prestanku pušenja slabi negdje oko 3. dana - i javlja se ponovno želja za cigaretom. Već u ovoj fazi može se javiti loše raspoloženje, anksioznost, glavobolje, znojenje, poteškoće u spavanju, problemi s koncentracijom, usporena probava, povećan apetit i grčevi u trbuhu. Iako su ovi simptomi neugodni, oni neće štetiti našem zdravlju, niti su opasni.Treći tjedan

U trećem tjednu od kad si postala nepušač, tvoje tijelo oporavilo se od fizičkog šoka, no sada počinješ osjećati posljedice psihičke ovisnosti o nikotinu - koja je puno teža od one fizičke. Zato, sada budi posebno na oprezu, iako u tvom tijelu možda nema više nikotina, želja za cigaretom još uvijek postoji. Um će te možda pokušati izigrati dajući tijelu znakove da treba svoju dozu nikotina. U ovom su razdoblju česte misli i snovi o pušenju - i ako vidiš nekoga da puši vrlo vjerojatno ćeš osjetiti želju za cigaretom. Mnogi ljudi posrnu baš negdje oko trećeg tjedna- kažu sami sebi kako će zapaliti samo jednu da vide kakav je to sad osjećaj, i prije no što se snađu, ponovno kupuju kutiju cigareta na kiosku. Kad osjetiš potrebu da zapališ, osvijesti je i pričekaj da prođe. Možda ti se čini da ti cigarete nikada neće prestati nedostajati, ali to nije točno. Važno je samo da ideš dan po dan- i ne daš da te preuzme ovisnički način razmišljanja koji radi protiv tebe.Treći mjesec

Nažalost, oko 3 mjeseca nakon što si prestala pušiti često dolazi do povratka na staro- baš u to vrijeme potpuno nas napušta uzbuđenje zbog novog načina života- i stari okidači koji su nas najviše tjerali da zapalimo ponovno počinju raditi. Čim osjetimo veći stres ili uzbuđenje, prva misao nam je opet - cigareta. Trebaš znati da je to što osjećaš privremeno i normalno za ovu fazu - koliko god obeshrabrujuće bilo da se želja za cigaretom vraća nakon tolikih mjeseci bez dima. Znaj da ćeš se osjećati sve bolje i ugodnije u svom novom životu slobodnom od pušenja - ali naravno, samo ako ne popustiš. Jer ako sada zapališ cigaretu, opet se vraćaš ondje gdje si bila prije 3 mjeseca. Zato, prije nego što posegneš za kutijom, stani na trenutak i odgovori sama sebi na ova pitanja: 


  • Što će ti ta cigareta donijeti?
  • Kako ćeš se osjećati pola sata nakon što je popušiš? -Ako opet počneš, hoćeš li skoro opet htjeti prestati pušiti?
  • Hoće li ovoga puta prestanak biti lakši?
  • Je vrijedno baciti u vodu sav dosadašnji trud?
  • Koji događaj ili osjećaj te tjera da sada zapališ cigaretu i zašto misliš da ne možeš biti jača od toga? 
  • Zašto si zapravo odlučila prestati pušiti?Iskreno odgovoriti na ova pitanja možda neće biti lako, ali će pomoći da sagledaš širu sliku, koju ti ovisnički način razmišljanja pokušava zamagliti. Tvoj oporavak od ovisnosti je zahtjevan put, nemoj si stvarati dodatan pritisak i postavljati pred sebe očekivanja o tome kako bi se trebala osjećati. I znaj da je tako zvana "opaka trojka" samo faze koje trebaš proći - na tvom putu prema životu slobodnom od cigareta.


Možda će te zanimati

Image
PRVA POBJEDNICA

Spektakularno finale! Hana Ivković osvojila titulu 'Superstara' i 50 tisuća eura

Image
VELIKO FINALE

Tko će biti prvi hrvatski 'Superstar'? Hana, Toni, Petar ili Dino – večeras doznajemo pobjednika