3. Niskokalorične lazanje sa špinatom
KORAK 1
Zagrij 1 žličicu ulja u velikoj tavi i 15 minuta prži mrkvu, luk i celer dok ne postane vrlo mekano i počne karamelizirati. Dodaj pire i umiješaj ga u nadjev luka, mrkve i celera. Zatim dodajte rajčice s pola limenke vode i lovorovim listom.
Kuhaj 30 minuta dok umak ne postane gust.
KORAK 2
Zagrij pećnicu na 180C. Zatim zagrij 1 žličicu ulja u drugoj posudi. Dodaj brašno i kuhaj dok se ulje ne upije i brašno se počne širiti. Neprekidno miješajući, dodaj zatim zagrijano mlijeko, mješaj dok se sve potpuno ne stopi i nema grudica. Kuhaj na laganoj vatri dok ne dobiješ gusti bijeli umak. Umiješaj špinat u umak, i pirjaj dok se sve ne sjedini.
KORAK 3
Stavi jednu trećinu umaka od rajčice u veliku posudu za pečenje i pokrij s nekoliko listova lazanja. Nastavi nanošenje slojeva sve dok se umak ne potroši, završavajući slojem lazanja. Prelij preko bijeli umak i razbacaj se s parmezanom. Peci 1 sat ili dok umak ne procuri i vrhovi lazanja su zlatni.
Savjet: Pokrij folijom ako lazanje previše potamne.
Posluži uz salatu.
Sastojci:
- maslinovo ulje
- 4 mrkve
- 2 luka
- 2 stabljike celera, sitno na kockice
- 2 žlice pirea od rajčice
- 400 g konzerve sjeckane rajčice
- 1 lovorov list
- 2 žlice običnog brašna
- 250 ml, zagrijang obranog mlijeka
- 200 grama sjeckanog špinata
- 8-10 lazanje listova
- 50g, naribanog parmezana
- zelena salata za posluživanje