Zdravlje
Zdravlje

Okusi ljeta: Tri lagana niskokalorična ovotjedna recepta za ručak koji će te zasititi

Okusi ljeta: Tri lagana niskokalorična ovotjedna recepta za ručak koji će te zasititi
Tražiš niskokalorične, zdrave, a fine obroke? Mi smo ih pronašle za tebe

1. Losos pečen u pećnici

Priprema: Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva C. Na velikom limu za pečenje, stavi češnjak i rajčice, (možeš i masline i inćune (ako voliš) s 1 žlicom ulja i 1/4 žličice papra. Peci dok povrće ne bude mekano i počne tamniti, 12 do 15 minuta. U međuvremenu, zagrij preostalu žlicu ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Začini losos s 1/4 čajne žličice soli i papra i peci dok ne postane zlatno smeđe boje tijekom 4 do 5 minuta po strani. Po želji posluži s povrćem i jogurtom.

Sastojci:

3 protisnuta češnjaka

3 fileta lososa

2 žlice maslinovog ulja

par rajčica

Malo soli

Papar

Grčki jogurt, za posluživanje

2. Varivo od slanutka

Sastojci: 1 šalica slanutka pola šalice leće pola šalice ječma 1 mrkva 1 luk Malo soli Papar Chilli 2 žlice maslinovog ulja Priprema: U velikoj tavi na ulju prodinstaj usitnjeni luk i mrkvu, zatim dodaj oko pola litre vode te slanutak, leču i ječam. Kuhaj cca 80 minuta. U varivo dodaj malo soli, papra i chillija. Zatim serviraj. Savjet: Slanutak, ječam i leču ostavi preko noći natopljeno u vodi.

3. Niskokalorične lazanje sa špinatom

KORAK 1 Zagrij 1 žličicu ulja u velikoj tavi i 15 minuta prži mrkvu, luk i celer dok ne postane vrlo mekano i počne karamelizirati. Dodaj pire i umiješaj ga u nadjev luka, mrkve i celera. Zatim dodajte rajčice s pola limenke vode i lovorovim listom. Kuhaj 30 minuta dok umak ne postane gust. KORAK 2 Zagrij pećnicu na 180C. Zatim zagrij 1 žličicu ulja u drugoj posudi. Dodaj brašno i kuhaj dok se ulje ne upije i brašno se počne širiti. Neprekidno miješajući, dodaj zatim zagrijano mlijeko, mješaj dok se sve potpuno ne stopi i nema grudica. Kuhaj na laganoj vatri dok ne dobiješ gusti bijeli umak. Umiješaj špinat u umak, i pirjaj dok se sve ne sjedini. KORAK 3 Stavi jednu trećinu umaka od rajčice u veliku posudu za pečenje i pokrij s nekoliko listova lazanja. Nastavi nanošenje slojeva sve dok se umak ne potroši, završavajući slojem lazanja. Prelij preko bijeli umak i razbacaj se s parmezanom. Peci 1 sat ili dok umak ne procuri i vrhovi lazanja su zlatni. Savjet: Pokrij folijom ako lazanje previše potamne. Posluži uz salatu.

Sastojci:

maslinovo ulje

4 mrkve

2 luka

2 stabljike celera, sitno na kockice

2 žlice pirea od rajčice

400 g konzerve sjeckane rajčice 

1 lovorov list 

2 žlice običnog brašna 

250 ml, zagrijang obranog mlijeka 

200 grama sjeckanog špinata

8-10 lazanje listova

50g, naribanog parmezana

zelena salata za posluživanje