Okusi ljeta: Tri lagana niskokalorična ovotjedna recepta za ručak koji će te zasititi

Tražiš niskokalorične, zdrave, a fine obroke? Mi smo ih pronašle za tebe

Okusi ljeta: Tri lagana niskokalorična ovotjedna recepta za ručak koji će te zasititi


1. Losos pečen u pećnici

Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva C. Na velikom limu za pečenje, stavi češnjak i rajčice, (možeš i masline i inćune (ako voliš) s 1 žlicom ulja i 1/4 žličice papra. Peci dok povrće ne bude mekano i počne tamniti, 12 do 15 minuta.

U međuvremenu, zagrij preostalu žlicu ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Začini losos s 1/4 čajne žličice soli i papra i peci dok ne postane zlatno smeđe boje tijekom 4 do 5 minuta po strani.

Po želji posluži s povrćem i jogurtom.

Sastojci:

  • 3 protisnuta češnjaka
  • 3 fileta lososa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • par rajčica
  • Malo soli
  • Papar
  • Grčki jogurt, za posluživanje

2. Varivo od slanutka


Sastojci:
1 šalica slanutka
pola šalice leće
pola šalice ječma
1 mrkva
1 luk
Malo soli
Papar
Chilli
2 žlice maslinovog ulja

Priprema:
U velikoj tavi na ulju prodinstaj usitnjeni luk i mrkvu, zatim dodaj oko pola litre vode te slanutak, leču i ječam. Kuhaj cca 80 minuta. U varivo dodaj malo soli, papra i chillija. Zatim serviraj.

Savjet: Slanutak, ječam i leču ostavi preko noći natopljeno u vodi.

3. Niskokalorične lazanje sa špinatom


KORAK 1

Zagrij 1 žličicu ulja u velikoj tavi i 15 minuta prži mrkvu, luk i celer dok ne postane vrlo mekano i počne karamelizirati. Dodaj pire i umiješaj ga u nadjev luka, mrkve i celera. Zatim dodajte rajčice s pola limenke vode i lovorovim listom.

Kuhaj 30 minuta dok umak ne postane gust.

KORAK 2

Zagrij pećnicu na 180C. Zatim zagrij 1 žličicu ulja u drugoj posudi. Dodaj brašno i kuhaj dok se ulje ne upije i brašno se počne širiti. Neprekidno miješajući, dodaj zatim zagrijano mlijeko, mješaj dok se sve potpuno ne stopi i nema grudica. Kuhaj na laganoj vatri dok ne dobiješ gusti bijeli umak. Umiješaj špinat u umak, i pirjaj dok se sve ne sjedini.

KORAK 3

Stavi jednu trećinu umaka od rajčice u veliku posudu za pečenje i pokrij s nekoliko listova lazanja. Nastavi nanošenje slojeva sve dok se umak ne potroši, završavajući slojem lazanja. Prelij preko bijeli umak i razbacaj se s parmezanom. Peci 1 sat ili dok umak ne procuri i vrhovi lazanja su zlatni.

Savjet: Pokrij folijom ako lazanje previše potamne.

Posluži uz salatu.

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • 4 mrkve
  • 2 luka
  • 2 stabljike celera, sitno na kockice
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 400 g konzerve sjeckane rajčice 
  • 1 lovorov list 
  • 2 žlice običnog brašna 
  • 250 ml, zagrijang obranog mlijeka 
  • 200 grama sjeckanog špinata
  • 8-10 lazanje listova
  • 50g, naribanog parmezana
  • zelena salata za posluživanje