1. Losos pečen u pećnici
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva C. Na velikom limu za pečenje, stavi češnjak i rajčice, (možeš i masline i inćune (ako voliš) s 1 žlicom ulja i 1/4 žličice papra. Peci dok povrće ne bude mekano i počne tamniti, 12 do 15 minuta.
U međuvremenu, zagrij preostalu žlicu ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Začini losos s 1/4 čajne žličice soli i papra i peci dok ne postane zlatno smeđe boje tijekom 4 do 5 minuta po strani.
Po želji posluži s povrćem i jogurtom.
Sastojci:
- 3 protisnuta češnjaka
- 3 fileta lososa
- 2 žlice maslinovog ulja
- par rajčica
- Malo soli
- Papar
- Grčki jogurt, za posluživanje
2. Varivo od slanutka
Sastojci:
1 šalica slanutka
pola šalice leće
pola šalice ječma
1 mrkva
1 luk
Malo soli
Papar
Chilli
2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
U velikoj tavi na ulju prodinstaj usitnjeni luk i mrkvu, zatim dodaj oko pola litre vode te slanutak, leču i ječam. Kuhaj cca 80 minuta. U varivo dodaj malo soli, papra i chillija. Zatim serviraj.
Savjet: Slanutak, ječam i leču ostavi preko noći natopljeno u vodi.
3. Niskokalorične lazanje sa špinatom
KORAK 1
Zagrij 1 žličicu ulja u velikoj tavi i 15 minuta prži mrkvu, luk i celer dok ne postane vrlo mekano i počne karamelizirati. Dodaj pire i umiješaj ga u nadjev luka, mrkve i celera. Zatim dodajte rajčice s pola limenke vode i lovorovim listom.
Kuhaj 30 minuta dok umak ne postane gust.
KORAK 2
Zagrij pećnicu na 180C. Zatim zagrij 1 žličicu ulja u drugoj posudi. Dodaj brašno i kuhaj dok se ulje ne upije i brašno se počne širiti. Neprekidno miješajući, dodaj zatim zagrijano mlijeko, mješaj dok se sve potpuno ne stopi i nema grudica. Kuhaj na laganoj vatri dok ne dobiješ gusti bijeli umak. Umiješaj špinat u umak, i pirjaj dok se sve ne sjedini.
KORAK 3
Stavi jednu trećinu umaka od rajčice u veliku posudu za pečenje i pokrij s nekoliko listova lazanja. Nastavi nanošenje slojeva sve dok se umak ne potroši, završavajući slojem lazanja. Prelij preko bijeli umak i razbacaj se s parmezanom. Peci 1 sat ili dok umak ne procuri i vrhovi lazanja su zlatni.
Savjet: Pokrij folijom ako lazanje previše potamne.
Posluži uz salatu.
Sastojci:
- maslinovo ulje
- 4 mrkve
- 2 luka
- 2 stabljike celera, sitno na kockice
- 2 žlice pirea od rajčice
- 400 g konzerve sjeckane rajčice
- 1 lovorov list
- 2 žlice običnog brašna
- 250 ml, zagrijang obranog mlijeka
- 200 grama sjeckanog špinata
- 8-10 lazanje listova
- 50g, naribanog parmezana
- zelena salata za posluživanje