Žensko tijelo

Mjesečnice su ti obilnije, no inače? Evo što ti tijelo možda poručuje

Žene koje imaju obilne mjesečnice dobro znaju koliko one narušavaju kvalitetu života, no ne samo to. Obilne mjesečnice upućuju na disbalans u organizmu

imani-bahati-L1kLSwdclYQ-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Menstrualni ciklus razlikuje se od žene do žene, no ima i neke zakonitosti prema kojima bi ga trebalo promatrati. Najpravilniji je onaj 28-dnevni ciklus, no menstruacija može dolaziti i u kraćim i duljim razmacima pa kod nekih žena ciklus traje 26 dana, kod drugih 32, još dulje ili još kraće.

Menstruacija je poput ogledala u kojem se ogleda tvoje fizičko i psihičko zdravlje, zato je, među ostalim, bitno obratiti pozornost na nju i bilježiti cikluse. Vjerojatno ti se dogodilo da je uslijed nekog većeg stresa izostala ili pak jako uranila. Žensko tijelo je fini "stroj", suptilan organizam koji itekako osjeća vanjske utjecaje, ali i one koji se odvijaju duboko u tebi. Ako je mjesečnica izostala za ciklus ili dva, trebala bi se posavjetovati s ginekologom. Osim dinamike i količina krvarenja šalje ti poruku o stanju u organizmu.

U nastavku ti otkrivamo što znače obilne mjesečnice, no prije toga da razjasnimo što se podrazumijeva pod jakim krvarenjem. Mjesečnice obilnije od prosječnih su one kod kojih tampon ili uložak moraš mijenjati unutar dva sata.

shimmer fallback
Image
Ozbiljno ili ne

Od stresa do dojenja: 6 razloga zašto menstruacija kasni i kada se zabrinuti?

Žene koje imaju obilne mjesečnice, nerijetko moraju prva dva dana menstruacije ostajati kod kuće, što zbog jakih grčeva, što zbog prejakog krvarenja. također, mnoge od njih u vrijeme mjesečnice odgađaju putovanja i važne sastanke jer su krvarenja toliko jaka da je najpraktičnije mirovati.

Odmah u početku da naglasimo - obilno krvarenje ne ukazuje uvijek na neki ozbiljan problem. Često je uzrok bezopasni fibroid, neodgovarajuća kontracepcija ili hormonalne promjene poput perimenopauze. Ako se pitaš zašto ti je mjesečnica tako obilna, evo nekih potencijalnih razloga.

Fibroidi

Fibroidi su bezopasne, nekancerogene nakupine mišićnog tkiva, ali mogu imati veliki utjecaj na mjesečnicu. "Vrlo su česti, a ako se nalaze unutar sluznice maternice, mogu utjecati na jačinu krvotoka kod žene", objašnjava za portal Live strong ginekologinja Jennifer Wu.

To je zato što višak krvi teče u sam fibroid, koji se zatim izlučuje s krvlju u sluznici maternice koja izlazi iz tijela tijekom menstruacije. Fibroidi mogu uzrokovati i bolove u leđima i bolove tijekom seksa. Lijekovi poput kontracepcijskih pilula mogu smanjiti krvarenje uzrokovano fibroidima, a ako ne pomažu ili ako fibroid uzrokuje druge simptome koji te ometaju u svakodnevnom životu, postoji opcija uklanjanja kirurškim putem.

shimmer fallback

Menstruacija je zakasnila

Ako ti je ciklus trajao dulje no inače, menstruacija može biti obilnija, a grčevi izraženiji jer se u sluznici maternice nakupilo više krvi. Dulji ciklusi uobičajeni su kod žena u perimenopauzi i kod mladih djevojaka koje su tek dobile menstruaciju. Jedan dulji ili neuobičajeni ciklus nije razlog za zabrinutost, no ako su ti menstruacije postale obilnije i učestalo kasne, provjeri s ginekologom što je uzrok.

shimmer fallback

Nedavno si rodila

Trudnoća i porođaj povećat će maternicu te će kod prve menstruacije nakon porođaja tijelo izbaciti kroz menstruaciju više odljuštene sluznice i krvi. Kao rezultat toga, "prva mjesečnica nakon rođenja djeteta ima tendenciju biti vrlo teška i duga",objašnjava dr. Wu. Prema istraživanju iz listopada 2017. objavljenom u Medical Hypotheses, prvu postporođajnu menstruaciji prate i jači grčevi, osobito ako si rodila carskim rezom.‌

Stanje će se poboljšati, odnosno normalizirati, u prosijeku nakon još jednog ili dva ciklusa, no može potrajati i mjesecima. U tom slučaju savjetuj se s ginekologom o opcijama regulacije mjesečnice.

shimmer fallback

Hormonalni poremećaj

Kada su estrogen i progesteron u balansu, ciklus je pravilan, no dogodi li se disbalans, mjesečnica može postati obilnija ili izostati. Neke od najčešćih stvari koje mogu dovesti do hormonske neravnoteže i utjecati na ciklus uključuju sindrom policističnih jajnika (PCOS), inzulinsku rezistenciju, probleme sa štitnjačom i pretilost te stres.

Vraćanje hormona u ravnotežu počinje utvrđivanjem temeljnog uzroka disbalansa.

shimmer fallback

Uzimaš antikoagulanse

Lijekovi za razrjeđivanje krvi poput varfarina mogu pojačati menstrualno krvarenje. Ukoliko ih uzimaš normalno je da će ti mjesečnice biti obilnije i dulje. Posavjetuj se s ginekologom kako bi ti propisao homonalnu terapiju ili na neki drugi način ti pomogao smanjiti krvarenje.

shimmer fallback

Adenomioza

Adenomioza je stanje u kojem se tkivo sluznice maternice nalazi u miometriju, odnosno mišićnom sloju maternice. Uzrok ovog poremećaja koji najčešće pogađa žene u dobi od 35 do 50 godina, još je uvijek nepoznat. Adenomioza može izazvati vrlo obilna menstrualna krvarenja, jake grčeve te može biti uzrok bolnim seksualnim odnosima.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.