Steven Macari je nutricionist i wellness edukator koji koristi holistički pristup prehrani. Možda je najosnovniji dio holističkog pristupa prehrani naučiti osluškivati potrebe svog tijela te pratiti njegov ritam i naravno - uključivanje kvalitetnih namirnica u prehranu, poput povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, ribe i kvalitetnog mesa, orašastih plodova, voća i sjemenki.
Iako govori kako je, s obzirom na svoje fizičke aktivnosti i vrstu metabolizma, skloniji zahtijevati više ugljikohidrata nego drugi ljudi, također naglašava kako većina ljudi ionako jede premalo ugljikohidrata (i voća općenito) zbog straha od debljanja, a ni ne znaju da su zapravo samo prerađeni ugljikohidrati glavni krivci za to. Voće je jedan od najučinkovitijih i lako probavljivih izvora ugljikohidrata i ima mnoga svojstva za pojačavanje metabolizma.
"Sva moja hrana je provjerena, organska, iz prirode i slobodno uzgajana. Imam sreću da imam pristup biodinamičkoj farmi s koje nabavljam velik dio svojih proizvoda i mesa. Treba napomenuti da se moj unos voća malo mijenja s dolaskom hladnijih mjeseci u godini, kada kvalitetno voće postaje teže pronaći. Kako se to događa, krumpir, riža i sirovi med čine najveći dio mog unosa ugljikohidrata."
On je stoga za Harper's Bazaar podijelio kako izgleda primjer savršenog dnevnog jelovnika.
Buđenje
"Mala količina svježe iscijeđenog voćnog soka jako je korisna za 'buđenje' i poticanje vašeg metabolizma, a uz to - morska sol pruža hidrataciju i postavlja temelje za optimalnu probavu u danu."
- oko450 ml vode s oko 60 ml svježe iscijeđenog soka od naranče i prstohvatom morske soli
(Foto: Pexels)
1. obrok
"Ovo je moj glavni doručak, ali kada nemam puno vremena, napravim shake od mlijeka, sirovog jaja, morske soli, smrznutih malina i kokosovog ulja. Mliječni proizvodi dobro djeluju na mene pa ih redovito uključujem. U dane kada nisam toliko zauzet mogu samo popiti kavu s malo ghee maslaca i pojesti svoj prvi obrok oko ručka (neki bi to mogli nazvati postom, ja ga samo zovem slušanjem svog tijela). Općenito, funkcioniram puno bolje s bogatim doručkom, posebno u napornim danima."
- 2-3 jaja na oko na ghee maslacu, zdjelica voća po izboru, cappuccino s organskim mlijekom
(Foto: www.profimedia.hr)
2. obrok
"Moj protein je obično ostatak večere od prethodne noći, pa varira od piletine, ribe do govedine. U salatama uvijek koristim povrće nalik voću (rajčica, krastavci, paprika), a ne lisnato povrće. Većina lisnatog zelenila negativno utječe na probavu i metabolizam pa ih konzumiram u ograničenim količinama."
- piletina, salata od rajčice i svježeg krastavca s malo maslinovog ulja, 1-2 kriške voća po izboru
(Foto: Pexels)
Međuobrok
"Voće i sir za mene su standardni međuobrok u poslijepodnevnim satima. U dane kada nemam puno vremena, znam si napraviti shake sličan onome koji radiim za doručak."
- dinja i Parmigiano Reggiano sir
(Foto: www.profimedia.hr)
3. obrok
"Večere izmijenjujem, jedan dan će biti piletina, drugi crveno meso, treći riba ili morski plodovii, a četvrti nešto nemesnato, poput patlidžana. Ovo je sjajan način da osigurate raznolikost u svojoj prehrani i izložite se što većem broju hranjivih sastojaka."
- kozice, bijela riža, paprike i luk
(Foto: Pexels)
Zalogaj prije spavanja
"Za mnoge ljude, užina prije spavanja može pospješiti bolji (i kvalitetniji) san - a to je sigurno slučaj za mene. Napravim vlastitu šalicu juhe od kostiju jednom tjedno i obično je pijem kao čaj iz šalice oko sat vremena prije spavanja. Većinu večeri pojest ću i komad voća prije spavanja."
- šalica juhe od kostiju i breskva
(Foto: www.profimedia.hr)