Nema više prirodnog štita
Estrogen je, osim za plodnost, zadužen za niz drugih funkcija u našem tijelu – između ostalog za stabilnu razinu kolesterola u krvi, kao i za zdrave i čvrste kosti. Kako razina estrogena pada, naše tijelo gubi prirodnu zaštitu koju je imalo, a jedna od posljedica može biti osteoporoza, ali povećan rizik od srčanog i moždanog udara. Evo koju hranu trebaš jesti kako bi smanjila rizik od ovih bolesti:
- Losos
- Skuša
- Srdele
- Orasi
- Maslinovo ulje
- Laneno ulje
- Mljeveni lan
- Kelj
- Brokula
- Špinat
- Bademi
- Tofu
- Grad Edamame
- Napitak od riže
Zaključno, trebaš birati sve namirnice koje sadrže visokokvalitetne proteine, vlakna i probiotičke bakterije, kao što su, na primjer, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, kefir, jogurt, zeleno lisnato povrće, kvinoja, sjemenke konoplje, pšenične klice, jaja, svježi sir, tofu, masna riba i plodovi mora. S druge strane, smanjiti treba konzumaciju šećera, alkoholnih pića, mesa i mesnih prerađevina te proizvoda od bijelog brašna.
POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI I ZDRAVO JESTI?