VRIJEME ZA NOVE NAVIKE

Nova pravila prehrane koja će ti pomoći da se osjećaš još bolje nakon 40-e

Možda si primijetila neke promjene koje upućuju na to da si u predmenopauzi – evo koje bi nove navike trebala usvojiti kako bi imala što kvalitetniji život

Prehrana nakon 40-te
Foto: profimedia.hr

Hormonalne i metaboličke promjene koje nastupaju kao posljedica predmenopauze i menopauze donijet će velike promjene za tvoje tijelo. Da se stvari mijenjaju počet ćeš primjećivati i osjećati negdje nakon 40. rođendana, a sredinom četrdesetih moguće je i da imaš svoj posljednji ciklus. S jedne strane ovo znači da ćeš odahnuti jer više neće biti krvarenja i PMS-a, tampona i uložaka, ali s druge strane, doći će do nekih promjena koje mogu biti izazovne – kao što su poznati valunzi te niz fizičkih, ali i psihičkih nuspojava. Kako bismo ublažile simptome predmenopauze i menopauze i sačuvale svoje zdravlje, liječnici savjetuju da uvedemo neke nove navike u svoju prehranu već nakon 40. rođendana.

Image
ZDRAVO STARENJE

Hrana za dugovječnost: Želiš li živjeti dulje, ovo su namirnice koje bi trebala jesti

Idealan način prehrane nakon 40-e

Kako starimo smanjuju se naše dnevne kalorijske potrebe, ali ne i potrebe za hranjivim tvarima – dapače, one čak i rastu. Radi toga su dobar izbor namirnice koje nisu kalorične, ali su bogate vitaminima i mineralima. Tako, na primjer, pekarski proizvodi i slatkiši nikako nisu prikladni jer sadrže previše kalorija, a premalo hranjivih tvari.

Birgit-Christiane Zyriax iz Sveučilišnog medicinskog centra u Hamburgu naglašava kako ne postoji jedinstvena formula za sve žene, ali je generalan savjet više se okrenuti biljnoj hrani, a smanjiti konzumaciju mesa te izbjegavati alkoholna pića. Dakle, preporučuju se namirnice iz ove četiri skupine:

Namirnice biljnog podrijetla: povrće, voće, mahunarke i slate
Namirnice bogate kalcijem i proteinima: mliječni proizvodi, sir, perad, riba, špinat, brokula, kelj, mahunarke
Namirnice bogate vlaknima: integralne žitarice, povrće, salate
Zdrave masti: maslinovo ulje, repičino ulje, morska riba poput lososa i sardina

U nastavku saznaj zašto je točno toliko važno promijeniti prehranu u zrelim godinama:

Smanjenje mišićne mase

Već nakon 30. rođendana počinje opadati naša mišićna masa, a povećavaju se zalihe masnoće u organizmu – i to pogotovo u središnjem dijelu tijela. S obzirom na to da mišići troše kalorije čak i u mirovanju, a masne stanice ne, s godinama trebamo manje kaloričnu hranu.

"50-godišnjakinja treba svaki dan 400 kalorija manje od 25-godišnjakinje”, izračunala je njemačka nutricionistica Maike Groeneveld.

Dakle, budeš li prije i tijekom menopauze nastavila jesti istu količinu i vrstu hrane kao ranije, neizbježno je da ćeš se udebljati. Zbog utjecaja hormona doći će do povećanja masnih naslaga oko struka, a ovakva vrsta debljanja donosi zdravstvene rizike – i to od malignih bolesti, kao i problema s krvožilnim sustavom.
Ako želiš usporiti ovaj proces, na tvom se tanjuru trebaju naći ove namirnice:

  • Riba
  • Bijelo meso
  • Svježi sir
  • Jogurt
  • Tofu
  • Leća
  • Slanutak

Manja mogućnost apsorpcije hranjivih tvari

Druga posljedica starenja jest ta da naš organizam ima manju mogućnost iskorištavanja hranjivih tvari iz hrane. To znači da, budeš li nastavila jesti kao prije, tvoje tijelo neće dobivati dovoljno vitamina i minerala što može imati niz ozbiljnih posljedica. Zato je važno jesti više svih vrsta povrća i voća.

Image
Foto: Pexels

Nema više prirodnog štita

Estrogen je, osim za plodnost, zadužen za niz drugih funkcija u našem tijelu – između ostalog za stabilnu razinu kolesterola u krvi, kao i za zdrave i čvrste kosti. Kako razina estrogena pada, naše tijelo gubi prirodnu zaštitu koju je imalo, a jedna od posljedica može biti osteoporoza, ali povećan rizik od srčanog i moždanog udara. Evo koju hranu trebaš jesti kako bi smanjila rizik od ovih bolesti:

  • Losos
  • Skuša
  • Srdele
  • Orasi
  • Maslinovo ulje
  • Laneno ulje
  • Mljeveni lan
  • Kelj
  • Brokula
  • Špinat
  • Bademi
  • Tofu
  • Grad Edamame
  • Napitak od riže

Zaključno, trebaš birati sve namirnice koje sadrže visokokvalitetne proteine, vlakna i probiotičke bakterije, kao što su, na primjer, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, kefir, jogurt, zeleno lisnato povrće, kvinoja, sjemenke konoplje, pšenične klice, jaja, svježi sir, tofu, masna riba i plodovi mora. S druge strane, smanjiti treba konzumaciju šećera, alkoholnih pića, mesa i mesnih prerađevina te proizvoda od bijelog brašna.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI I ZDRAVO JESTI?