
Nova pravila prehrane koja će ti pomoći da se osjećaš još bolje nakon 40-e

Hormonalne i metaboličke promjene koje nastupaju kao posljedica predmenopauze i menopauze donijet će velike promjene za tvoje tijelo. Da se stvari mijenjaju počet ćeš primjećivati i osjećati negdje nakon 40. rođendana, a sredinom četrdesetih moguće je i da imaš svoj posljednji ciklus. S jedne strane ovo znači da ćeš odahnuti jer više neće biti krvarenja i PMS-a, tampona i uložaka, ali s druge strane, doći će do nekih promjena koje mogu biti izazovne – kao što su poznati valunzi te niz fizičkih, ali i psihičkih nuspojava. Kako bismo ublažile simptome predmenopauze i menopauze i sačuvale svoje zdravlje, liječnici savjetuju da uvedemo neke nove navike u svoju prehranu već nakon 40. rođendana.
Idealan način prehrane nakon 40-e
Kako starimo smanjuju se naše dnevne kalorijske potrebe, ali ne i potrebe za hranjivim tvarima – dapače, one čak i rastu. Radi toga su dobar izbor namirnice koje nisu kalorične, ali su bogate vitaminima i mineralima. Tako, na primjer, pekarski proizvodi i slatkiši nikako nisu prikladni jer sadrže previše kalorija, a premalo hranjivih tvari.
Birgit-Christiane Zyriax iz Sveučilišnog medicinskog centra u Hamburgu naglašava kako ne postoji jedinstvena formula za sve žene, ali je generalan savjet više se okrenuti biljnoj hrani, a smanjiti konzumaciju mesa te izbjegavati alkoholna pića. Dakle, preporučuju se namirnice iz ove četiri skupine:
Namirnice biljnog podrijetla: povrće, voće, mahunarke i slate
U nastavku saznaj zašto je točno toliko važno promijeniti prehranu u zrelim godinama:
Smanjenje mišićne mase
Već nakon 30. rođendana počinje opadati naša mišićna masa, a povećavaju se zalihe masnoće u organizmu – i to pogotovo u središnjem dijelu tijela. S obzirom na to da mišići troše kalorije čak i u mirovanju, a masne stanice ne, s godinama trebamo manje kaloričnu hranu.
Dakle, budeš li prije i tijekom menopauze nastavila jesti istu količinu i vrstu hrane kao ranije, neizbježno je da ćeš se udebljati. Zbog utjecaja hormona doći će do povećanja masnih naslaga oko struka, a ovakva vrsta debljanja donosi zdravstvene rizike – i to od malignih bolesti, kao i problema s krvožilnim sustavom.
Riba
Bijelo meso
Svježi sir
Jogurt
Tofu
Leća
Slanutak
Manja mogućnost apsorpcije hranjivih tvari
Druga posljedica starenja jest ta da naš organizam ima manju mogućnost iskorištavanja hranjivih tvari iz hrane. To znači da, budeš li nastavila jesti kao prije, tvoje tijelo neće dobivati dovoljno vitamina i minerala što može imati niz ozbiljnih posljedica. Zato je važno jesti više svih vrsta povrća i voća.
Nema više prirodnog štita
Estrogen je, osim za plodnost, zadužen za niz drugih funkcija u našem tijelu – između ostalog za stabilnu razinu kolesterola u krvi, kao i za zdrave i čvrste kosti. Kako razina estrogena pada, naše tijelo gubi prirodnu zaštitu koju je imalo, a jedna od posljedica može biti osteoporoza, ali povećan rizik od srčanog i moždanog udara. Evo koju hranu trebaš jesti kako bi smanjila rizik od ovih bolesti:
Losos
Skuša
Srdele
Orasi
Maslinovo ulje
Laneno ulje
Mljeveni lan
Kelj
Brokula
Špinat
Bademi
Tofu
Grad Edamame
Napitak od riže
Zaključno, trebaš birati sve namirnice koje sadrže visokokvalitetne proteine, vlakna i probiotičke bakterije, kao što su, na primjer, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, kefir, jogurt, zeleno lisnato povrće, kvinoja, sjemenke konoplje, pšenične klice, jaja, svježi sir, tofu, masna riba i plodovi mora. S druge strane, smanjiti treba konzumaciju šećera, alkoholnih pića, mesa i mesnih prerađevina te proizvoda od bijelog brašna.
POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI I ZDRAVO JESTI?

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
