NJEGA KOŽE

Pića koja bi žene nakon četrdesete trebale izbjegavati jer loše utječu na kožu

Da bi zadržala sjaj i elastičnost tena, trebala bi u svoj dan ubaciti beauty rutinu njege lica, ali i promijeniti neke životne navike. I ono što piješ utječe na ten pa u nastavku izdvajamo pića koja žene nakon četrdesete ne bi smjele piti u velikim količinama jer negativno utječu na kožu

profimedia-0733201317.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svako desetljeće nosi svoje pa se tako u četrdesetima pojavljuju bore, a koža često gubi elastičnost i sjaj. Nije to ništa strašno, sve je to dio života i uvijek smo na strani toga da treba prihvatiti bore i starenje i uživati u svakom životnom razdoblju.

Image
BEZ ŠTETNIH SASTOJAKA

Najbolje prirodne kreme iz drogerija za svjež izgled i zdravu kožu

Ipak, ako si u četrdesetima, možeš napraviti nešto dobro za svoje lice i u rutinu dodati proizvode s vitaminom C. Definitivno trebaš svakodnevno čistiti kožu nježnim preparatima jer to uklanja nečistoće i otvara pore. Također dobro je obratiti pažnju i na kvalitetan noćni odmor jer tko još voli podočnjake i umorno lice, a valja se zaštititi i od vanjskog utjecaja te uvijek, a posebno u zimskom razdoblju nanositi hidratantne kreme i unositi dovoljno tekućine.

Naravno, na sjaj i elastičnost kože utječu i životne navike. Svi znaju da je duhan štetan jer pušenje zaista isušuje kožu i pospješuje nastanak sitnih bora. Uz to, i ono što piješ utječe na ten. U nastavku izdvajamo pića koja žene nakon četrdesete ne bi smjele piti u velikim količinama jer mogu isušiti kožu i nepovoljno utjecati na elastičnost kože.

Kava

Ako ju piješ u umjerenim količinama, nemaš razloga za brigu. No treba imati na umu da kava ima diuretski učinak – što znači da pridonosi dehidraciji – a prema riječima dr. Nadira Quazija ''zbog kave koža može biti suha i dehidrirana, osobito ako se prekomjerno konzumira''. Ovaj dermatolog tvrdi da previše kave smanjuje sjaj i elastičnost kože, posebice ako je piješ sa šećerom. Zato savjetuje prelazak na crnu kavu bez šećera.

Pretjerana konzumacija rafiniranog šećera uzrokuje oštećenje  kolagena i elastina u koži. To smanjuje elastičnost kože te ju čini sklonom dehidraciji i borama. Dakle, bolje se odlučiti za opciju bez šećera ili pak zeleni čaj. Zeleni čaj dobra je zamjena za kavu jer ima antioksidanse koji sprječavaju upale i crvenilo kože. Stoga šalica-dvije zelenog čaja može čak potaknuti proizvodnju kolagena.

Image
Foto: Unsplash

Gazirana pića

Volimo za njima posegnuti na slavljima ili tijekom vrućih ljetnih dana, no gazirana pića zapravo stvaraju više štete nego koristi. Puna su šećera i kemikalija te dodanih tvari. "Kemikalije poput fosfora, kalija i kofeina ispiru minerale iz kostiju i mogu oštetiti stanice u tijelu. Šećer u gaziranom soku jedan je od vodećih uzroka dijabetesa, koji također može dovesti do preranog starenja'', kaže dermatologinja Cheryl Rose. Gazirani sok također pospješuje dehidraciju što, kažu stručnjaci, kožu čini sklonom borama.

Zapravo, da bi tvoj ten dugoročno bio zdrav, trebalo bi izbjegavati rafinirani šećer i štetne sastojke te radije birati svježe sokove ili vodu. Voda je ključna jer tijelo treba ostati hidratizirano. S druge strane, za zdravstvenu bi dobrobit trebalo izbaciti gazirana pića i previše kofeina.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU?