Naš probavni sustav svaki dan radi težak posao kako bi organizam funkcionirao kako treba. Izuzetno je važno jesti hranu koja pomaže tvojim crijevima da ostanu u optimalnom stanju jer neke im namirnice u tome mogu odmoći. Naime, ako jedeš 'pogrešnu hranu' crijevne će se bakterije početi probijati kroz stijenke crijeva. Ovo može biti vrlo opasno jer dovodi do kroničnih crijevnih bolesti – u najgorem slučaju loš izbor hrane povećat će rizik od pojave raka debelog crijeva. Zapamti, bez zdravog probavnog sustava nema ni zdravlja općenito.
Postoje namirnice koje se svakodnevno nađu na tanjuru većine nas, ali koje nažalost imaju svoju lošu stranu kad je zdravlje u pitanju. To su sve redom sasvim uobičajene namirnice od kojih neke čak niti nisu na lošem glasu – a u tome i leži problem.
Ako si odlučila više pažnje posvetiti zdravoj ishrani, možeš početi od toga da sljedeće namirnice maksimalno izbjegavaš i pronađeš način kako ih zamijeniti zdravijim opcijama:
Crveno meso
Postoji nedvosmislena povezanost između prekomjerne konzumacije mesa i pojava raka crijeva i ovo su dokazala brojna svjetska istraživanja. Posebno je u tom smislu loše crveno meso, kao što je svinjetina, janjetina, govedina i divljač, ali jednako je opasno i dimljeno meso i usoljeno meo kao što su slanina i kobasice. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sa sjedištem u Parizu prerađeno je meso svrstala u skupinu 1 tvari za koje ima dovoljno dokaza povezanosti s rakom, u istoj su skupini i duhan, azbest te dizelska isparavanja.
"Opasnost razvoja raka debelog crijeva zbog konzumiranja mesnih prerađevina malena je za pojedince, no rizik raste s količinom pojedenog mesa", kaže dr. Kurt Straif iz IARC-a, odjela koji djeluje unutar WHO-a.
Prema istraživanju IARC-a, rizik pojave ovog kancera povećava se za 18 posto s unosom svakih dodatnih 50 grama crvenog mesa na dan.