Znamo da je zdrava prehrana vrlo važna za opće fizičko i psihičko zdravlje, ali i za održavanje vitkosti. No osim izbora kvalitetnih namirnica koje će tijelu donijeti sve potrebne nutrijente vrlo je važno obratiti pažnju i na unos kalorija. Koliko hrane i koju vrstu stavljamo na tanjur je nešto što također utječe na zdravlje. Osim toga porcije ne moraju biti prevelike, ali se može dogoditi da su u prehrani više zastupljene "krive" namirnice.
Zdrave i niskokalorične namirnice se mogu jesti u većim količinama i trebale bi zauzimati ipak veći dio na tanjur. Naravno vrlo je važno paziti i na pripremu hrane jer ipak postoji razlika između kuhanog i pečenog krumpira. Zbog toga je dobro znati koje namirnice se mogu jesti u većim količina, a prema nutricionistkinji Kristin Kirkpatrick općenito su premalo zastupljene u prehrani. O kojim namirnicama se radi možeš provjeriti u nastavku, a nemoj zaboraviti da svaka namirnica može biti jako ukusna samo ju je važno dobro pripremiti.
Bobičasto voće
Borovnice, kupine, jagode, maline i ribiz obavezno trebaju biti dio prehrane. Bobičasto voće jako je ukusno i puno je antioksidansa, minerala i vitamina. Slatko ili kiselkasto ima još jednu dodatnu pogodnost - može se jesti u većim količinama. Normalna porcija ove vrste voća je jedna šalica, a to će sigurno zadovoljiti želju za slatkim.

Zeleno lisnato povrće
Ako želiš imati kvalitetne obroke na tanjuru vrlo je važno da sadrže puno povrća. Veće količine povrća i manje porcije proteina poput mesa, s kojima ljudi obično pretjeraju, su najbolji omjer. Osim toga, postoji puno vrsta zelenog lisnatog povrća pa će svatko moći uživati i pronaći nešto za sebe. Blitva, kelj, raštika, špinat, kupus, zelena salata, rukola - samo su neki od izbora. Bez obzira imaš li na tanjuru šparoge koje sadrže puno antioksidansa i vlakana ili uživaš u prokulicama postoji važno pravilo - pola šalice kuhanog ili jedna šalica sirovnog povrća. No ako želiš više zelenila na svom tanjuru, slobodno uživaj jer većina ljudi jede premalo voća i povrća.

Orasi
Orasi sadrže omega-3 masne kiseline i svakako ih treba uključiti u prehranu. Najbolja količina za međuobrok je 1/4 šalice (od 25 do 30 grama) što će sadržavati 11 grama višestruko nezasićenih masti. Ove vrste masnoća poboljšavaju lipide u krvi i smanjuju rizik od razvoja bolesti srca. Osim toga, orasi su vrlo dobar izbor vlakana i vitamina B6.

Neke vrste povrća sa škrobom
Povrće koje sadrži škrob također sadrži i različite vrste minerala, vitamina i antioksidansa. Znači batat, krumpir, različite vrste bundeve, grašak i kukuruz su svakako povrće koje treba biti u prehrani. Ako se jedu umjereno, bogat su izvor vitamina B6 i kalija. Općenito se smatra da je pola šalica idealna porcija ove vrste povrća. No iznimka je pečeni krumpir, onda se ipak treba pojesti manje.
