OBRATI PAŽNJU

Nedostatak vitamina C: ovo je 5 čestih, ali neočekivanih simptoma njegova manjka

Vitamini su ključni za dobro zdravlje, a njihov nedostatak može imati brojne posljedice za organizam. Kad nam manjka vitamin C, ovo može dovesti i do prilično ozbiljnih i opasnih simptoma

profimedia-0181014555.jpg
Foto: profimedia.hr

Predoziranje vitaminima obično je slučaj samo kod suplementacije – kad posegnemo za tabletama u nastojanju da nadoknadimo manjak nekog vitamina i pri tom ne pazimo na preporučene doze. Naime, stručnjaci tvrde kako se samo uzimanjem iz hrane nemoguće predozirati vitaminima. Ključ je u zdravoj i uravnoteženoj prehrani, a preduvjet za to jest da smo upućeni u sastav pojedinih namirnica. Što se tiče vitamina C, on je ionako topiv u vodi, pa ako pretjeramo s unosom - višak će se jednostavno izlučiti mokraćom.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Osjećat ćeš se bolje

Prehrana nakon četrdesete: Pet savjeta za zdrav i uravnotežen jelovnik

Dakle, znaš li koja hrana sadrži najviše vitamina C i zašto kažu kako je upravo ovaj vitamin izuzetno bitan za naše zdravlje? Iako nam pri spomenu vitamina C na pamet najprije pada citrusno voće kao što su limuni i naranče, prava riznica ovog vitamina je povrće – osobito paprika, kelj, cvjetača, prokulice, brokula te bilje poput koprive i peršina. S obzirom na to da je vitamin C bitan za normalno funkcioniranje različitih organa i vezivnih tkiva, poput kostiju i zubi, ali i našeg imunološkog sustava, ove bi se namirnice svakako trebale naći na tvom tanjuru.

Image
Foto: Pexels

Čim počinjemo šmrcati i kašljati posegnut ćemo za vitaminom C – bilo u obliku čaja s limunom ili suplemenata. Uvjerenje da vitamin C pomaže kod viroza nešto je što se prenosi s generacije na generaciju – i iako su istraživanja pokazala kako ovaj vitamin prehlade ne može spriječiti, dokazala su da ipak pomaže skrati sam tijek bolesti.

Image
Foto: Pexels

Vitamin C je antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od učinaka slobodnih radikala, a također i povećava apsorpciju željeza.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina ljudi dnevnu potrebu za ovim čudesnim vitaminom zadovolji prehranom, ali u nekim slučajevima može doći i do njegova nedostatka. Naime, nedovoljna konzumacija svježeg voća i povrća može uzrokovati nedostatak vitamina, a u posebnom su riziku pušači, osobe koje imaju problem s alkoholom i drogama te dijabetičari, kao i oni s upalnom bolešću crijeva.

Tijelo će nas o ovome 'alarmirati' brojnim simptomima – od kojih neki mogu biti i opasni po život. Evo 5 najčešćih koji od kojih su neki suptilniji pa ih je lako previdjeti:

1/6

Možda će te zanimati

Image
ODRŽIVI SHOPPING

Najzabavniji šoping: Vodič kroz sajmove i buvljake tijekom prosinca u Zagrebu

Image
ŠLJOKICE I ZLATO

Neka se sjaji! Najljepše haljine i kombinezoni iz Zarine party ponude