Nedostaje ti strpljenja? Uz ove savjete postat će ti poput navike

'Imaj strpljenja. Sve stvari su teške prije nego postanu lake.' - Saadi

Nedostaje ti strpljenja? Uz ove savjete postat će ti poput navike

Dobro znamo da je strpljenje vrlina i da je za sve dobre stvari potrebno vrijeme, a taj se trud isplati. To su sve stvarno lijepe izreke, ali  prakticiramo li zaista strpljenje iz dana u dan? 

U romantičnim, prijateljskim ili obiteljskim odnosima ili na poslu? Svakodnevno prakticiranje strpljenja već je malo teža stvar. 

Ako si poput većine drugih ljudi, vjerojatno ti je teško stalno biti strpljiva. Međutim, uz ovih osam savjeta možeš razviti strpljenje kao naviku i učiniti svoj životni stil jednostavnijim i zdravijim.

Pročitaj još:

Image

Nauči kontrolirati negativne emocije

'Pojačaj' empatiju

Jako često, borba za strpljenje zapravo ima veze s drugim ljudima koji su uključeni u određeni trenutak. Imajući to na umu, Jeannie Assimos, savjetnica na portalu eharmony predlaže vježbanje empatije. "Strpljenje je podsjećanje na to da postoje drugi koje treba razmotriti u svim životnim situacijama", govori i dodaje:


Uzmi u obzir ono što je zaista hitno

Ponekad imamo osjećaj kao da se sve mora dogoditi sada i na brzinu. Ovaj naš svijet se kreće vrlo brzo i postoji veliki pritisak da se održi korak. Međutim, psihoterapeutka Beth Scarlett predlaže da usporimo i počnemo s onim što je zapravo hitno, nasuprot onome što nam samo daje takav osjećaj. "Poduzmite dodatni korak eksternaliziranja ili personifikacije svoje nestrpljivosti. Usporite i razmislite! Na taj način ćete si pomoći više smijati sami sebi i ne shvaćati sve tako ozbiljno jer najčešće ni nije."


Vježbaj svakodnevnu zahvalnost

Prema bračnoj i obiteljskoj terapeutkinji i profesionalnoj kliničkoj savjetnici Allison Zamani, jedan od glavnih izvora nestrpljenja je frustracija ciljevima koje još moramo postići. "Borite se protiv te frustracije fokusirajući se na sve stvari koje su dobro i sve stvari koje ste već postigli. Provedite nekoliko minuta dnevno pišući ili razmišljajući o onome za što ste zahvalni."


Razmisli prije nego reagiraš

Ako usporiš ritam i smanjiš intenzitet interakcije s drugim ljudima, bit ćeš mirnija i strpljivija u drugim aspektima svog života. Nauči vježbati strpljenje u svojim razgovorima i odnosima. “Mnogo puta izgovaramo prvu misao koja prolazi kroz naš um, impulzivno i nestrpljivo”, objašnjava lifestyle stručnjakinja Miriam Amselem. "Ako uzmete trenutak za razmišljanje prije nego što progovorite, odgovorit ćete smisleno umjesto da reagirate besmisleno." 

Usvoji praksu meditacije

Mindfulness iliti 'usredotočena svjesnost' može ti jako puno pomoći u njegovanju strpljenja.  Psihoterapeutkinja Kristin Anderson potiče nas da razvijemo dosljednu meditacijsku rutinu, vježbamo vježbe disanja i uživamo u tihim trenucima kada bismo inače osjećale potrebu da uzmemo mobitel u ruke ili upalimo TV. 

Makni se od ekrana

"Jedan od načina da se razvije više strpljenja je izbjefavanje ekrana", govori terapeutkinja i life Tess Brigham. "Naši telefoni kao i mogućnost lakšeg komuniciranja, učinili su nas nevjerojatno nestrpljivima." Koliko god je možda teško na prvi pogled, odoli iskušenju da izvadiš svoj telefon sljedeći put kad stojiš u redu, voziš se u javnom prijevozu ili čekaš prijateljicu. Kada se istreniraš da budeš sama sa svojim mislima, vjerojatno ćeš otkriti da si u mogućnosti biti puno strpljivija u svom životu.


Odvuci pažnju 'zdravim' stvarima

Da, važno je spustiti telefon, ali postoje 'zdravi' načini na koje možeš upotrijebiti svoj uređaj kako bi ublažila nestrpljenje ako se uistinu možeš posvetiti izbjegavanju društvenih mreža, slanja poruka i drugih telefonskih funkcija koje potiču tvoju potrebu za trenutnim zadovoljstvom.

Life coach Lindsay Anvik preporučuje produktivno odvlačenje pažnje poput zanimljivih i pametnih članaka, e-knjiga ili lako dostupnih podcastova, tako da možeš usmjeriti svoju pažnju na nešto konstruktivno.


Razmisli otkud dolazi tvoje nestrpljenje

Licencirana profesionalna savjetnica Sarah Lucas ističe da je nestrpljivost često simptom druge borbe koju vodimo ispod površine. Provedi neko vrijeme razmišljajući o onome što je stvarno iza tvoje nestrpljivosti kako bi se time mogla baviti izravnije. 

"To bi mogao biti znak da ste preopterećeni prevelikim brojem zadataka, da su vam vremenski rokovi prekratki ili da ste jednostavno pod stresom", kaže Lucas. Jednom kada identificiraš izvornog krivca, možete se pozabaviti time. "Postavljanje prikladnijih granica i jasnije razumijevanje očekivanja pomoći će eliminirati stres i ostaviti više prostora za jasan um."


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.