Ne možeš se odreći kave? Evo kako je možeš učiniti boljom za želudac

Voliš je piti, ali...

Ne možeš se odreći kave? Evo kako je možeš učiniti boljom za želudac

Kava je omiljeni napitak diljem cijelog svijeta, a čak ima i nekih zdravstvenih dobrobiti. Bogata je antioksidansima, a mogla bi umanjiti i rizike od dijabetesa te Alzheimerove bolesti. Također može poboljšati mentalni fokus, ali ne treba nam znanost da bi nam to potvrdila (vjerojatno je samo zbog toga i piješ).

Koji je problem s kavom? Mnogo ljudi imaju osjetljiv želudac a kava im tada više nije najbolji prijatelj. Kava sadrži prirodne kiseline koje mogu nadražiti želučanu ovojnicu čak i kod zdravih ljudi.  Osim toga, ona može pretjerano opustiti jednjak, te uzrokovati prodor kiseline iz želuca u jednjak, to jest izazvati žgaravicu. Za ljude koji pate od gastritisa ili čireva na želucu ovo je veliki problem, a oni uopće ne bi smjeli piti kavu.

No, ako ti liječnik nije strogo zabranio kavu a ipak nekad osjećaš da ti malo smeta, postoje načini na koje ju možeš učiniti boljom za želudac.


Traži kavu koja sadrži manje kiseline

Neke kave mogu imati manje kiseline od nekih drugih. Ovo najviše ovisi o njenom zemljopisnom porijeklu i dužini prženja. Kava koja raste na manjim nadmorskim visinama obično ima manje kiseline od kave koja raste više. To su najčešće Brazilska, Meksička, Peruanska, Venezuelanska, Guatemalska I indonezijska kava, pa probaj potražiti te vrste.

Osim toga, kava koja se duže prži također ima manje kiseline. Proces prženja miče dio kiseline iz kave, pa probaj potražiti jače prženu kavu, poput one pržene na talijanski ili francuski način.

Probaj kavu koja ima smanjen udio kofeina

Jedan od sastojaka u kavi koji može nadražiti želudac je i kofein. On povećava proizvodnju želučane kiseline. Ako kava bez kofeina za tebe ne dolazi u obzir, probaj potražiti kavu koja ima smanjeni udio kofeina, ili miješaj beskofeinsku kavu s onom kofeinskom.

Dodaj ljusku od jajeta u kavu

Ljuska jajeta sastavljena je od kalcijevog karbonata koji je lužnat, a lužine neutraliziraju kiseline. Samo smrvi ljusku od jajeta i kuhaj je zajedno s kavom. Ona će se ponašati isto kao i zrna kave tako da nema straha da ćeš pojesti ljusku (a možeš i dodatno procijediti kavu).

Probaj ''hladno kuhanu'' kavu

Ovakva se kava ubiti ne kuha nego ekstraktira u hladnoj vodi. Kava koja je pripremljena tako ima oko 65% manje kiseline a i manje je gorka. Možeš je napraviti kod kuće tako da ostaviš kavu da se namače u hladnoj vodi 24 – 48 sati.


Ne koristi šećer i umjetne zaslađivače

Šećer hrani loše mikrobe u želucu te ruši želučanu ravnotežu, a umjetni zaslađivači ovdje nisu ništa bolji. U kombinaciji s kavom oni još dodatno nadražuju želudac. Probaj piti nezaslađenu kavu, ili koristi prirodne zaslađivače poput meda.

Preskoči mliječne proizvode

Mliječni proizvodi puni su kiseline, tako da nekad uopće nije problem u kavi nego u mlijeku s kojim je piješ. Čak i ako nemaš netoleranciju na laktozu, mliječne kiseline u kombinaciji s kavom mogle bi ti smetati. Stoga probaj piti kavu bez mlijeka. Možeš u nju stavljati više vode, a možeš probati i neke alternative mlijeku, poput bademovog, rižinog ili zobenog mlijeka.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.