'Kraljica zime'

Od srca do težine: Evo zašto su naranče sjajne za zdravlje

S dolaskom sezone naranči, zavirile smo u najvažnije zdravstvene prednosti omiljenog citrusnog voća

jeremy-bezanger-ZsO_q9bZKJ4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Zima nam je pokucala na vrata, a s njome je došla i sezona naranči. Naranča, koja je poznata i kao 'kraljica zime', puna je vitamina C, sjajno miriše, ukusna je i nevjerojatno osvježavajuća, stoga nije ni čudo da ovo citrusno voće spada u jedno od najpopularnijih na svijetu.

Image
Kraljica voća

Naranče volimo u kolačima i salatama, a odlične su za imunitet

Ali osim poznatog vitamina C, znaš li koje su ostale zdravstvene prednosti naranče?

Ovo niskokalorično voće sadrži mnogo vlakana, pa ćeš se duže osjećati sito. Također su prepune vitamina i minerala poput vitamina C, kalcija, folata i kalija te spojeva poput fenola, karotenoida i limunske kiseline. Vjerojatno najbolja stvar naranči je upravo njihova svestranost, jer čak i ako nisi ljubiteljica samog voća, uvijek je možeš iscijediti u superzdravi sok, dodati u mnoga jela, salate i slastice, ali je i koristiti u obliku eteričnog ulja.

shimmer fallback

Što se tiče zdravstvenih prednosti, one su brojne, a one najvažnije uključuju poboljšanje zdravlja srca, prevenciju bubrežnih kamenaca, smanjenje anemije, poboljšanje zdravlja kože i pomoć kod održavanja zdrave težine. Sve detalje provjeri u nastavku.

Zdravlje srca

Naranče pružaju mnoge prednosti za tvoje srce i kardiovaskularni sustav, zahvaljujući svom sadržaju vitamina i minerala.

Kalij koji se nalazi u narančama može pomoći u upravljanju visokim krvnim tlakom svojim učinkom na natrij ili sol. Kada povećaš unos kalija, tvoje tijelo izbacuje više natrija kroz mokraću. Kalij također ublažava napetost u zidovima krvnih žila, dodatno snižavajući krvni tlak. Međutim, preporučeni dnevni unos kalija je 4700 mg dnevno, a naranča sadrži samo 250 mg. Dakle, ako želiš smanjiti krvni tlak, morat ćeš unijeti kalij i iz drugih izvora, a ne oslanjati se na jednu naranču.

shimmer fallback

Kalij također može igrati ključnu ulogu u sprječavanju nakupljanja kalcija u arterijama, odnosno ateroskleroze. Studija iz 2017. provedena na miševima pokazala je da prehrana bogata kalijem smanjuje kalcifikacije i ukočenost arterija. Visok sadržaj hesperidina u naranči također može imati koristi za zdravlje srca. Zapravo, naranče su jedan od najbogatijih izvora hesperidina.

Pregled istraživanja iz 2020. zaključio je da flavonoidi pomažu u ublažavanju oksidativnog stresa i da bi taj učinak mogao smanjiti rizik od srčanih bolesti. Osim toga, flavonoidi mogu pomoći u sprječavanju endotelne disfunkcije. Kada se to dogodi, sluznica arterija se ne ponaša kako bi trebala, igrajući ulogu u napredovanju bolesti koronarnih arterija.

Prevencija bubrežnih kamenaca

Naranče sadrže komponente koje mogu pomoći u sprječavanju bubrežnih kamenaca od kalcijevog oksalata.

Laboratorijska studija iz 2019. pokazala je da limunska kiselina koju naranče sadrže može poremetiti stvaranje kalcijevog oksalata i stoga potencijalno spriječiti bubrežne kamence. Međutim, budući da studija nije provedena na ljudima, potrebno je više istraživanja.

shimmer fallback

Smanjen rizik od anemije

Postoje različite vrste anemije, stanja u kojem imaš nizak broj crvenih krvnih stanica.

Anemija zbog nedostatka željeza, uobičajeni oblik stanja, događa se kada u tijelu nema dovoljno željeza za stvaranje crvenih krvnih stanica. Ako imaš premalo crvenih krvnih stanica, tvoje tijelo ne može transportirati dovoljno kisika do tvojih tkiva. To dovodi do simptoma poput slabosti, umora i vrtoglavice.

Međutim, vitamin C može povećati razinu željeza kod osoba s anemijom zbog nedostatka željeza. A jedan od najpopularnijih izvora vitamina C upravo su naranče.

shimmer fallback

Studija iz 2018. pokazala je da vitamin C može pomoći u povećanju apsorpcije željeza, pomažući uravnotežiti nedostatak željeza. Osim toga, oni s anemijom s nedostatkom željeza često uzimaju dodatke željeza kao oblik liječenja, ali ovaj snažan unos željeza može negativno utjecati na jetru. Stoga je moguće da vitamin C može pomoći u sprječavanju oštećenja jetre od standardnog liječenja dodacima željeza.

Zdravlje kože

Da, naranče mogu imati koristi za kožu zbog svog značajnog sadržaja vitamina C. Vitamin C doprinosi proizvodnji kolagena, proteina koji pomaže koži da zadrži vodu i ostane glatka, čvrsta i jaka. U osnovi, kolagen pomaže da tvoja koža izgleda mlađe i na neki način odgađa razvoj bora.

Kako stariš, proizvodnja kolagena se usporava, što dovodi do bora i opuštenosti, ali puno hrane bogate vitaminom C, pomaže tijelu da proizvodi kolagen. Vitamin C također igra značajnu ulogu u zaštiti od oštećenja od sunca djelujući kao antioksidans i uklanjajući štetne slobodne radikale. Istraživanja sugeriraju da čak može pomoći u sprječavanju opeklina od sunca i stanja kože koja su posljedica oštećenja od sunca, poput raka kože.

shimmer fallback

Održavanje zdrave težine

Zbog visokog sadržaja vlakana, naranče su izvrstan međuobrok ako pokušavaš postići ili održati zdravu težinu. Osim toga, naranče spadaju u namirnice koje sadrže vlakna, stoga su zasitne i pomažu probavnom sustavu.

Bonus: također imaju relativno malo kalorija, ali još su uvijek slatke, tako da mogu zadovoljiti želju za šećerom i biti sjajna alternativa slatkišima.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.