Bogate su brojnim nutrijentima

Evo zašto trebaš jesti naranče baš svaki dan

Sočne i ukusne naranče odličan su međuobrok i obiluju vrijednim hranjivim tvarima te štite obrambeni sustav našeg tijela. Imaju jako malo kalorija pa su savršen izbor i za mršavljenje

sahand-babali-3K8HDFIhkSY-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Tijekom zime svi smo u potrazi za namirnicama kojima ćemo ojačati svoj imuniteti i tako se zaštititi od raznih virusa koji uobičajeno haraju u zimskim mjesecima. Poznato je da je citrusno voće jako zdravo te da obiluje vitaminom C koji je važan za jačanje obrambenog sustava našeg organizma, a odličan izbor tijekom zime su naranče.

Image
Mjesečnica i hrana

Može li hrana, i kako, utjecati na menstrualne grčeve?

Osim što su vrlo ukusne i svima dostupne, naranče su uistinu odlične za ljudsko zdravlje. Obiluju hranjivim tvarima, a imaju jako malo kalorija pa su savršen izbor i ako si na dijeti. Savršen su međuobrok, možeš ih ubaciti u voćnu salatu ili smoothie.

Naranče, osim vitamina C, sadrže i vrijedne fitokemikalije i flavonoide koji imaju snažna protuupalna i antioksidativna djelovanja. Uz to, naranče sadrže i tvari koje pozitivno utječu na izgled kože i kose. To su sasvim dovoljni razlozi da ove zime uključiš naranče u svoju prehranu, zar ne?

Sočne su, ukusne i odlične za zdravlje pa bismo ih svakako trebali uvrstiti u prehranu, osobito tijekom zime, a neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti koje naranče imaju za naše zdravlje otkrivamo u nastavku.

Bogate su hranjivim tvarima

Kao i većina voća, naranče se uglavnom sastoje od ugljikohidrata i vode, a sadrže malo proteina i masti. Imaju i jako malo kalorija, no odličan su izvor vlakana koja su vrlo važna za normalno funkcioniranje probavnog sustava te štite naše tijelo od raznih bolesti. Naranče sadrže jako puno vitamina C koji je važan za imunološki sustav, sintezu kolagena, apsorpciju željeza i brojne druge funkcije u našem organizmu. Osim vitamina C, naranče sadrže i druge važne nutrijente poput folne kiseline, kalcija i kalija.

Image
Foto: Unsplash

Izvor su važnih vlakana

Naranče su odličan izvor vlakana koja potiču rad probavnog sustava, a uz to pozitivno utječu i na razinu šećera u krvi te povećavaju osjećaj sitosti. Vlakna koja naranče sadrže su topiva vlakna za koja se pokazalo da pomažu kod snižavanja lošeg kolesterola. Prehrana obogaćena vlaknima smanjuje rizik od pretilosti, bolesti srca i raka debelog crijeva.

Image
Foto: Pexels

Sadrže i važne antioksidante

Naranče su važan izvor flavonoida koji imaju snažnu protuupalno, antivirusno i antimikrobno djelovanje. Štite stanice od slobodnih radikala čije štetno djelovanje može uzrokovati brojne bolesti. Antioksidansi u narančama mogu pozitivno utjecati i na mentalno zdravlje. Naime, studije su pokazale da osobe čija je prehrana obogaćena flavonoidima imaju manji rizik od razvoja depresije. Uz to, veći unos flavonoida također pomaže i u održavanju zdrave tjelesne težine.

Image
Foto: Pexels

Dobre su za zdravlje srca

Bolesti srca među najčešćim su uzrocima prerane smrti u svijetu, a bogati hranjivi sastojci i biljni spojevi koje naranče sadrže pozitivno utječu na zdravlje srce te tako smanjuju rizik od raznih srčanih bolesti. Osim toga, redovita konzumacija naranči i soka od naranče može također smanjiti razinu šećera u krvi i loš kolesterol.

Image
Foto: Unsplash

Jačaju imunitet

Redovita konzumacija voća koje je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima može pozitivno utjecati na obrambeni sustav našeg organizma. Naranče su izvrstan izvor vitamina C koji ima ključnu ulogu za jačanje imuniteta i snažan je antioksidans te štiti stanice od oksidativnog oštećenja. Brojni drugi spojevi koje naranče sadrže također imaju protuupalno djelovanje te tako smanjuju rizik od brojnih bolesti. Vlakna su još jedan hranjivi sastojak kojeg naranče sadrže, a važna su u promicanju zdravlja imunološkog sustava.

Image
Foto: Pexels

Odlične su i za kožu

Ekstrakt naranče često je sastojak raznih kozmetičkih proizvoda jer su naranče odličan izvor vitamina C koji je važan u njezi kože. Naime, vitamin C sprječava oštećenja kože uzrokovana djelovanjem slobodnih radikala, a potiče i sintezu kolagena koji je iznimno važan za održavanje zdrave i mladolike kože.

Image
Foto: Pexels

Izvor su vitamina A

Naranče su bogat izvor karotenoidnih spojeva odnosno vitamina A koji je vrlo važan za ljudsko zdravlje. Prehrana obogaćena karotenoidima štiti zdravlje očiju i očne stanice jer sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala koji mogu uzrokovati brojne bolesti.

Image
Foto: Unsplash