Napeta si, anksiozna i ne možeš spavati - majčina dušica je sve što ti treba

Majčina dušica je jak antioksidans i biljka bogata vitaminima i mineralima te kao takva neizostavna u tvojoj kuhinji

Napeta si, anksiozna i ne možeš spavati - majčina dušica je sve što ti treba

Timijan je začinska biljka koja raste na našem podneblju, osobito uz obalu. S obzirom na njezina ljekovita svojstva nije ni čudno da ju u narodu zovemo majčina dušica.

Image

Začini koji pomažu u borbi protiv raka

Snižava krvni tlak, jača imunitet, liječi respiratorne infekcije, ublažava kašalj i grlobolju, probavne probleme, njeguje kožu, briše akne, a posebno je dobra kod psihičkih problema - anksioznosti, depresije i nesanice. Kao što vidiš majčina dušica liječi te i njeguje "od glave do pete".

Ova izuzetno aromatična biljka obiluje antioksidansima, vitaminima A, C, E i K te mineralima kalcijem, željezom i fosforom, što je čini jednim od neizostavnih začina u prehrani i čajeva. Supstanca thymol koja se nalazi u timijanu uništava mikrobe.
(FOTO: Pixabay)

Majčinu dušicu možeš koristiti svježu ili sušenu, u obliku tinkture, esencijalng ulja, ali i kao začin u kuhinji. Odlično ide uz ribu i meso, ali će obogatiti i juhu od rajčice, pečeni krumpir i rižoto od piletine. 

Studija objavljena u časopisu Plant Foods for Human Nutrtion pokazala je da majčina dušica snižava tlak i usporava otkucaje srca te se preporučuje dnevno dvije do tri šalice čaja od ove biljke za pomoć kod hipertenzije. Ako si napeta i anksozna, majčina dušica će ti pomoći da se smiriš i naspavaš. U tu svrhu koristi se tisućama godina.
(FOTO: Pexels)

U srednjem vijeku Europljani su je stavljali pod jastuk kako bi imali miran san. Osim ugodnog i umirujućeg mirisa, timijan sadrži vitamin B6 koji ublažava stres te sudjeluje u stvaranju neurotransmitera serotonina, zaduženog za dobro raspoloženje.

Serotonin ti pomaže da se nosiš s depresijom, anksioznosti i bilo kojm drugom vrstom napetosti. Ako ne možeš spavati, svaku večer pred počinak skuhaj čaj od majčine dušice. Opustit će te i odvesti u carstvo snova.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.