Namirnice koje u sebi sadrže najviše pesticida

Američka neprofitna ekološka udruga – EWG – svake godine provodi istraživanja o prisutnosti pesticida na voću i povrću

Namirnice koje u sebi sadrže najviše pesticida

Prema provedenim istraživanjima, 'najprljavija hrana' za 2018. su jagode, jabuke i špinat. No znači li to da biste ih trebali prestati jesti?

Nažalost, pesticidi su svuda oko nas, a kad je riječ o namirnicama iz standardnog uzgoja, nemoguće ih je izbjeći.

Američka neprofitna ekološka udruga – EWG – svake godine provodi istraživanja o prisutnosti pesticida na voću i povrću, a najviše od svega zabrinjava činjenica da se ostaci pesticida s voća i povrća ne mogu ukloniti čak ni pranjem.

Najsigurniji su oni plodovi koji na sebi imaju zaštitnu koru pa pesticidi ne mogu do samog ploda. Takvi su mango, avokado i kukuruz. Ipak, većina voća i povrća nema tu koru pa su pesticidi u direktnom kontaktu s plodom.

''Dirty dozen'' lista za 2018. otkriva namirnice koje sadrže najviše pesticida, a prema ovogodišnjem izvještaju jagode su se već treću godinu za redom pronašle na ovom zloglasnom popisu.


Image


Kompletna lista najzagađenijeg voća i povrća uključuje:

 1. Jagode
 2. Špinat
 3. Nektarine
 4. Jabuke
 5. Grožđe
 6. Breskve
 7. Trešnje
 8. Kruške
 9. Rajčice
 10. Celer
 11. Krumpir
 12. Slatka paprika 

­­­­­Dakle, svakako dobro razmislite prije nego idući put u trgovini poželite kupiti ove namirnice. Najsigurnije je kupovati namirnice iz ekološkog uzgoja ili pak da ih uzgajate sami.

S druge strane, postoje stručnjaci za hranu koje tvrde da su istraživanja EWG-a neutemeljena te da je količina pesticida na namirnicama premala da bi mogla negativno utjecati na zdravlje.   

Dakle, ako već pretražujete popis i razmišljate o kontaminiranim proizvodima koje imate u svom hladnjaku, nemojte paničariti. EWG tvrdi da je kontaminirano voće i povrće ipak zdravije od procesuiranih namirnica. Želite li pak smanjiti pesticide u svojoj prehrani, jednostavno promijenite svoje kupovne navike. Kupnja organski uzgojenog voća i povrća je jedna od najboljih zaštitnih mjera u borbi protiv pesticida.

EWG-ova lista namirnica koje sadrže najmanje pesticida:

 1. Avokado
 2. Kukuruz
 3. Ananas
 4. Kupus
 5. Luk
 6. Slatki grašak (smrznuti)
 7. Papaja
 8. Šparoge
 9. Mango
 10. Patlidžan
 11. Kivi
 12. Dinja
 13. Karfiol
 14. Brokula

Izvor: Prevention.com
Foto: Unsplash