
Najzdravije žene na svijetu otkrivaju koje se namirnice svakodnevno nalaze na njihovom jelovniku

Postoje određeni čimbenici koji čine žene ranjivijima na određene bolesti, u usporedbi s muškarcima. U SAD-u, primjerice, srčane bolesti su vodeći uzrok smrti kod žena.
Koje bi se to sve namirnice trebale nalaziti na tanjuru svake žene, pročitaj u nastavku.
Foto: Unsplash
Žumanjci sadrže mnogobrojne esencijalne tvari poput kolina, koji je povezan s nižim stopama obolijevanja od raka dojke. Žumanjci obiluju i antioksidansima koji mogu spriječiti mnoge bolesti i poremećaje kod žena. Dakle, jaja u umjerenim količina su itekako dobra za tvoje zdravlje, a mogu se pripremiti na uistinu mnogo načina.
Jogurt je odličan izvor kalcija i probiotika koji štite imunološki sustav. Prilikom kupnje uvijek posegni za grčkim tipom jogurta koji obiluje proteinima, vrlo je ukusan i ne sadrži puno kalorija.
Mahunarke spadaju u najzdraviju grupu namirnica jer obiluju vlaknima, proteinima i svim ključnim nutrijentima koji su nužni za normalno funkcioniranje ženskog zdravlja. Odlična su zamjena za meso, a istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito jedu mahunarke imaju mnogo manje šanse za obolijevanje od raznih srčanih bolesti, dijabetesa i raka.
I jedna šaka orašastih plodova dnevno može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Orasi obiluju omega-3 masnim kiselinama, a lješnjaci sadrže arginin - aminokiselinu koja pozitivno djeluje na krvi tak. Bademi pak obiluju polifenolima koji su zdravi za srce. S obzirom na to da su bogati kalorijama, orašaste plodove treba jesti u manjim količinama.
Svi su poludjeli za zobenom kašom koja je odličan izbor za doručak jer obiluje vlaknima i proteinima. Vrlo je zasitna, a istraživanja su pokazala da je kod ljudi koji redovno jedu žitarice postotak obolijevanja od dijabetesa tipa 2 mnogo manji.
Lan je odličan, možda i najvažniji, biljni izvor omega-3 masnih kiselina. Studije sugeriraju da dodavanje lanenih sjemenki u prehranu može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti do 46 posto. Lan možeš dodati u salate, muslije ili jogurt, a najbolje je uvijek jesti svježe mljeveni lan.
Maslinovo je ulje odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina koje su zdrave za srce i pomažu kod smanjenja lošeg kolesterola. Bogato je i antioksidantima koji smanjuju rizik od raka i drugih kroničnih bolesti, poput Alzheimera. Najbolje je kupovati ekstra djevičansko maslinovo ulje od lokalnih proizvođača.
Ovo ukusno i kremasto voće odličan je izvor svih ključnih nutrijenata i jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Avokado sadrži nutrijente koje štite zdravlje srca, poput vlakana, vitamina E, folne kiseline i kalija. Vrlo je kaloričan i treba ga jesti u umjerenim količinima.
Poznato je da zeleno povrće poput brokule, kupusa i karfiola može smanjiti rizik od raznih bolesti. Da bi vitamini u povrću bili maksimalno očuvani, najbolje ga je kuhati što kraće i to na pari.
Još jedno zeleno povrće koje bismo definitivno trebali uvrstiti na svoj jelovnik je špinat koji sadrži lutein. Taj sastojak, osim što može spriječiti razne degeneracije povezane sa starošću, također smanjuje rizik od srčanih bolesti. Bogat je željezom, folnom kiselinom i B vitaminom.