Kozji sir
Kozji sir, poznat i kao chèvre, proizvodi se od kozjeg mlijeka i odlikuje se karakterističnim, često blago pikantnim okusom. Porcija od 28 grama mekog kozjeg sira sadrži oko 75 kalorija, 5 grama proteina i 6 grama masti. Ono što ga izdvaja je visok udio bakra (23% dnevne vrijednosti), minerala važnog za stvaranje crvenih krvnih stanica i proizvodnju energije. Također je dobar izvor riboflavina (vitamin B2), vitamina A i vitamina B12. Kozji sir je popularan u low-carb dijetama i često je dobra alternativa za osobe osjetljive na kravlje mlijeko. Odlično se uklapa u slatke i slane recepte, od salata i namaza do deserata.
Uključivanje sira u tvoju prehranu može donijeti brojne zdravstvene koristi, pod uvjetom da biraš pametno i konzumiraš ga umjereno. Sirevi poput fete, parmezana, svježeg sira, cheddara, ricotte, mozzarelle i kozjeg sira bogati su proteinima, kalcijem, vitaminima i drugim važnim nutrijentima. Svaki od njih nudi jedinstven profil hranjivih tvari i okusa. Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje oko tri porcije mliječnih proizvoda dnevno, pri čemu je dobro birati opcije s nižim udjelom masti kada je to moguće. Uživaj u raznolikosti sireva kao dijelu uravnotežene prehrane za optimalno zdravlje.