Potočarka
Kraljica među zdravim namirnicama, prema ovoj američkoj znanstvenici, jest ljekovita potočarka. Ovo je pomalo iznenađujuće, s obzirom na to da ovu namirnicu uglavnom zanemarujemo u našoj svakodnevnoj prehrani – a to je očito greška. Na našem se jelovniku listići ove biljke nađu obično negdje oko Uskrsa, a tijekom godine je se rijetko sjetimo. Šteta, jer ova biljka u potpunosti opravdava svoj naziv – dokazano je da ublažava bolesti dišnih putova te bolesti krvožilnog sustava, ubrzava rad metabolizma, smanjuje razinu kolesterola pomaže kod dijabetesa pa čak i stimulira rast kose. Potočarka obiluje biljnim proteinima, antioksidansima, mineralima i vitaminima. Pa tako malo tko zna da ova čudesna biljka koja se često koristi u narodnoj medicini ima više željeza od špinata, a sadrži i veću količinu vitamina C od limuna ili naranče.
Potočarka se može pripremiti na mnogo načina. Većinom ju kombiniramo s drugim vrstama salata, ali ju možemo kuhati i kao juhu ili je pripremiti na jednak način kako pripremamo špinat. Ipak, termalnom obradom gubi mnoga ljekovita svojstva pa se preporučuje koristiti je svježu i jesti sirovu.