Zdravlje na tanjuru

Ovo je najgora hrana za mozak i bilo bi je bolje izbjegavati

Ne smijemo zaboraviti da zdravlje počinje na tanjuru, a da namirnice koje konzumiramo utječu na kognitivne funkcije. Upravo zbog toga treba znati neke namirnice treba potpuno izbjegavati ili jesti jako rijetko

pablo-merchan-montes-Orz90t6o0e4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Zdravlje je riječ koju jako često spominjemo u svakodnevnom životu i čemu težimo, ali ne razmišljamo dovoljno o zdravlju mozga. Najčešće smo fokusirani na tijelo i stvaranje mišića. No zdravlje mozga bi trebalo biti jedan od motivatora zdrave prehrane jer kako starimo događaju se kognitivna oštećenja mozga. Jedan od načina da se to ne dogodi je smanjenje unosa izuzetno loših namirnica za zdravlje mozga. "Imati zdrav mozak znači minimizirati upalu i izloženost toksinima, održavati metaboličku fleksibilnosti, protok krvi, oksigenaciju" objašnjava liječnik Dale Bredesen, stručnjak za neurodegenerativne bolesti za Eatthis.com. Mnogi faktori utječu na zdravlje mozga i neki su potpuno izvan naše kontrole (genetika i dob), ali postoji i oni na koje može svatko utjecati. Potrebno je izbjegavati pušenje, biti fizički aktivan, ali i održavati zdravu tjelesnu težinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZ DM KATALOGA

Kaos nakon godišnjeg: Našle smo top stvari kojima ćete dovesti dom i sebe u red!

Također je vrlo važno prehranu obogatiti namirnicama punim antioksidansa, zdravim masnoćama i mikronutrijentima. S druge strane, postoje određene namirnice koje sprječavaju napredak i održavanje zdravlja mozga, osobito ako su često u prehrani. Zato je vrlo važno da se sljedeće namirnice potpuno izbjegavaju ili da se konzumiraju rijetko u ograničim količinama.

POGLEDAJ VIDEO: Desertna krema sa šumskim voćem

1/5
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.