Zdravlje na tanjuru

Ovo je najgora hrana za mozak i bilo bi je bolje izbjegavati

Ne smijemo zaboraviti da zdravlje počinje na tanjuru, a da namirnice koje konzumiramo utječu na kognitivne funkcije. Upravo zbog toga treba znati neke namirnice treba potpuno izbjegavati ili jesti jako rijetko

pablo-merchan-montes-Orz90t6o0e4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Zdravlje je riječ koju jako često spominjemo u svakodnevnom životu i čemu težimo, ali ne razmišljamo dovoljno o zdravlju mozga. Najčešće smo fokusirani na tijelo i stvaranje mišića. No zdravlje mozga bi trebalo biti jedan od motivatora zdrave prehrane jer kako starimo događaju se kognitivna oštećenja mozga. Jedan od načina da se to ne dogodi je smanjenje unosa izuzetno loših namirnica za zdravlje mozga. "Imati zdrav mozak znači minimizirati upalu i izloženost toksinima, održavati metaboličku fleksibilnosti, protok krvi, oksigenaciju" objašnjava liječnik Dale Bredesen, stručnjak za neurodegenerativne bolesti za Eatthis.com. Mnogi faktori utječu na zdravlje mozga i neki su potpuno izvan naše kontrole (genetika i dob), ali postoji i oni na koje može svatko utjecati. Potrebno je izbjegavati pušenje, biti fizički aktivan, ali i održavati zdravu tjelesnu težinu.

Image
IZ DM KATALOGA

Kaos nakon godišnjeg: Našle smo top stvari kojima ćete dovesti dom i sebe u red!

Također je vrlo važno prehranu obogatiti namirnicama punim antioksidansa, zdravim masnoćama i mikronutrijentima. S druge strane, postoje određene namirnice koje sprječavaju napredak i održavanje zdravlja mozga, osobito ako su često u prehrani. Zato je vrlo važno da se sljedeće namirnice potpuno izbjegavaju ili da se konzumiraju rijetko u ograničim količinama.

POGLEDAJ VIDEO: Desertna krema sa šumskim voćem

Pohana piletina i slična jela

Sve namirnice pržene u dubokom ulju imaju dobar okus i vole ih mali i veliki. No ono slatko hrskanje treba izbjegavati i zamijeniti s drugima namirnicama, ali i razmisliti o drugim načinima pripreme. Pržena piletina (najomiljenija hrana) ne čini dobre stvari za mozak i tijelo. Rezultati meta-analize objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazali su odnos između većeg unosa pržene hrane i povećanog rizika od kognitivnih zdravstvenih problema. Ako ipak ne možeš bez hrskave piletine pripremi je drugačiji način, umjesto prženja u dubokom ulju ispeci je u pećnici.

Image
Foto: Unsplash

Gumeni bomboni

S vremena na vrijeme svatko voli pojesti nešto slatko, ali slatkiši poput gumenih bombona bi se trebali izbjegavati. Napravljeni su od čistog šećera, a prevelika konzumacija šećera povezana se oštećenim pamćenjem i povećanim rizikom od demencije. Zbog toga ovakve slatkiše treba jesti rijetko te se držati slatkih namirnica koje su bogate hranjivim tvarima poput voća.

Image
Foto: Unsplash

Brza hrana (hot dog, hamburgeri...)

Svatko zna da brza hrana nije put ka zdravlju, ali dok uživamo u hot dogu ili hamburgeru često zaboravljamo što se sve nalazi u ovakvim obrocima i koliko su sve namirnice prerađene. Također treba znati da česta konzumacija može izazvati pustoš u mozgu pogotovo ako inače ne postoji uravnotežena prehrana. Mnoge studije povezuju konzumaciju prerađenog mesa s negativnim učincima na kognitivno zdravlje. "Namirnice od prerađenog mesa sadrže nitrate i nitrite koji povećaju rizik od neurodegenerativnih bolesti kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest, kao i raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa", objašnjava dr. Bredesen.

Image
Foto: Unsplash

Krafne i različiti pekarski proizvodi

Krafne i slične namirnice neće pomoći zdravlju jer se ove vrste poslastica rade s dodanim šećerima. Kada se konzumiraju u prekomjernim količinama povezuju se s lošom kognitivnom funkcijom. Krafne se također prže u dubokom ulju i smatraju prerađenom hranom što naglašava koliko njihovo često konzumiranje može biti štetno za zdravlje mozga.

Image
Foto: Unsplash