Jedan od ključnih organa

Važno ih je prepoznati: Pet znakova da tvoja jetra ne radi dobro

Jetra je organ koji je jako važan za mnoge funkcije u našem tijelu, a često zanemarujemo upozoravajuće simptome koje nam šalje

bermix-studio-e5wjYI5c1Rw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Jetra je jedan od najvećih organa u našem tijelu i vrlo je važna za naše zdravlje. Odgovorna je za metaboličke procese u tijelu odnosno štiti nas od toksina u hrani, a sudjeluje i u važnim procesima. Ovaj organ odvaja toksine iz hrane, a zatim se oni eliminiraju iz tijela putem bubrega i crijeva. Također je važna za regulaciju razine šećera u krvi, ali i sintezu većine proteina.

Image
Česta bolest

Rak jajnika: Sve što trebaš znati o ovoj ozbiljnoj bolesti

S obzirom na to da je jetra zadužena za jako puno funkcija u našem tijelu, njezino usporeno ili neispravno funkcioniranje može biti popriličan problem i ukazivati na određene poremećaje ili bolesti jetre.

shimmer fallback

Zbog važnih procesa u kojima sudjeluje, nikako ne smijemo zanemariti simptome koje nam šalje, a u nastavku možeš pročitati na koje znakove trebaš posebno obratiti pažnju.

Gubitak apetita ili smanjeni apetit

Prije si uživala u hrani i svaki zalogaj ti je bio užitak, a sada nikada ne osjećaš glad. O čemu se može raditi? Prema klinici Mayo jedan od najčešćih simptoma problema s jetrom je gubitak apetita. Stoga je vrlo važno razmisliti traje li dulje ovaj problem, osjećaš li još neke promjene i javiti se liječniku.

shimmer fallback

Svrbež

Još jedan vrlo čest simptom da jetra nije zdrava je i svrbež po cijelom tijelu. U ovom slučaju se može raditi o žutici, ali i o još nekim problemima. Na primjer, možda se pojavila ciroza jetre, kamenci u žučnim kanalima, rak glave gušterače, ali ovo može biti simptom i nekih drugih stanja.

shimmer fallback

Oticanje nogu i zglobova

Prema klinici Mayo, bolesti jetre mogu uzrokovati različite stvari - od alkohola do pretilosti. No jedan simptom je vrlo neuobičajen i sigurno ga većina ljudi ne povezuje s jetrom - oticanje nogu i zglobova. Ako su ti noge počele oticati i nisi sigurna zašto se to događa bilo bi dobro javiti se liječniku.

shimmer fallback

Nadutost u trbuhu

Ako za čestu nadutost nisu odgovorni obilni i veliki obroci onda se može raditi o posljedicama nakupljanja tekućine u trbuhu poznate kao ascites. Budući da je oticanje trbuha jedan od simptoma oštećenja jetre, uvijek je dobro napraviti pregled kod liječnika.

shimmer fallback

Tamna mokraća

Tamna mokraća može biti potpuno iznenađenje na toaletu, ali i jedan od simptoma oštećenja jetre. Bilirubin je odgovoran za pojavu žute boje u očima i na koži, ali može promijeniti i boju urina.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.