Alergija na hranu je reakcija imunološkog sustava koja se javlja ubrzo nakon konzumiranja određene hrane, a simptomi koji je prate su probavni problemi, osip ili otežano disanje. Kod nekih ljudi alergija na hranu može izazvati anafilaksiju, alergijsku reakciju koja može biti smrtonosna, a osoba koja doživi anafilaksiju može kasnije imati problema s gutanjem ili disanjem, može imati brže otkucaje srca, a u ekstremnim slučajevima može izgubiti svijest.
Lako je zamijeniti alergiju na hranu s mnogo češćom reakcijom poznatom kao intolerancija na hranu. Da bi utvrdila jesi li alergična na ono što si upravo pojela, prvo što trebaš je razumjeti razliku između ta dva pojma. Intolerancija na hranu znači da tvoje tijelo ne podnosi određenu hranu, ali ne uključuje imunološki sustav. U situacijama kao što je intolerancija na laktozu, osoba primjerice ne može tolerirati laktozu koja se nalazi u mliječnim proizvodima. Konzumiranje može izazvati veliku nelagodu, proljev i nadutost, ali treba naglasiti kako nije opasno po život.
S druge strane, alergije na hranu daju odgovor imunološkim putem i mogu biti opasne po život. Neka istraživanja pokazuju da postoji preko 150 vrsta različite hrane na koju možemo razviti alergijsku reakciju, a namirnice koje najčešće izazivaju alergije su mlijeko, jaja, kikiriki i orašasti plodovi. U nastavku provjeri 7 simptoma koji pokazuju da si alergična na određenu hranu.