To dosadno salo na trbuhu nije nimalo poželjno i svi ga se želimo riješiti, što iz estetskih, što iz zdravstvenih razloga. Poznata i kao visceralna mast, trbušna masnoća povezana je s cijelim nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetes tipa 2, rak dojke i drugi metabolički problemi. Upravo zato, brojni dijetetičari kažu da je jedna navika koju bi možda željela što prije usvojiti dodavanje voća svom doručku - osim što je ukusno, voće ima malo kalorija i puno vlakana koja nas čine sitima, što je povezano sa smanjenom visceralnom masnoćom.
"Voće ima razne hranjive tvari koje tijelu mogu pomoći u kontroli težine", kaže nutricionistica Blanca Garcia za Eat This. "Prvi važan nutrijent su vlakna, a ona se ne razgrađuju niti apsorbiraju. Ona prolaze kroz tijelo potpuno nepromijenjena, ali njihova je prednost što zadržavaju višak šećera i masnoća te ih izbacuju iz tijela kroz stolicu. To pomaže tijelu da kontrolira količinu šećera i masti koje se pohranjuju u njemu", dodaje.
Osim toga, voće je prepuno antioksidansa i drugih vitamina koji mogu pomoći u smanjenju upale, koja je povezana s trbušnom masnoćom - ističe dijetetičarka Holly Klamer. Ipak, važno je zapamtiti da samo jedenje voća za doručak ne može jamčiti smanjenje visceralne masti ako se, primjerice, za ručak ili večeru nezdravo hraniš, zbog čega Klamer kaže da je ključno težiti ravnoteži nemasnih proteina, vlakana i zdravih masti u svakom obroku, a ne samo u doručku. A u nastavku smo izdvojile nekoliko doručaka s voćem koje dijetetičari preporučuju ako se želiš riješiti dosadnih masnih naslaga na trbuhu.
Zobena kaša s jabukom i cimetom
Vruća zdjela zobi zasigurno će te držati sitom cijelo jutro, pogotovo ako joj dodaš jabuku bogatu vlaknima. Najbolje od svega je dodavanje cimeta, jer Garcia kaže da vjerojatno nećeš morati dodavati puno šećera kako bi svojoj kaši poboljšala okus - jer za dobar okus tu je cimet. Postoji još jedan vrlo dobar razlog da ovaj ukusni začin svakodnevno dodaješ svojoj zobenoj kaši: cimet ima snažna protuupalna svojstva, a istraživanja su više puta pokazala da je upala usko povezana s visceralnom masnoćom.
Puding s chia sjemenkama i bobičastim voćem
Chia sjemenke i bobičasto voće su namirnice s najviše vlakana, kaže Klamer, no ne samo to - i chia sjemenke i bobičasto voće vrlo su moćni antioksidansi. "Vlakna nam mogu pomoći da ostanemo siti dugo nakon jela, kao i proteini iz chia sjemenki", objašnjava ona. "Antioksidansi, u međuvremenu, mogu pomoći u smanjenju upale povezane s trbušnom masnoćom."
Smoothie pun proteina
Dijetetičarka Marissa Meshulam kaže da voli započeti jutro s voćnim smoothiejem koji sagorijeva masnoće. To je jednostavan način da svoje tijelo nahraniš nekim esencijalnim vitaminima rano ujutro. Ipak, nisu svi smoothieji jednaki. Meshulam kaže da bi tvoj jutarnji smoothie trebao sadržavati izvor proteina (poput proteina u prahu, grčkog jogurta ili sjemenki konoplje) i zdravih masti (poput avokada ili maslaca od kikirikija). Ona također predlaže da ubaciš malo povrća, poput špinata, za povećanje količine vlakana i više antioksidansa.
Grčki jogurt s granolom i bobičastim voćem
Grčki jogurt popularan je izbor za doručak iz nekoliko dobrih razloga: ukusan je, lako se može prilagoditi tako da mu možeš dodati koje god dodatke želiš, a ono najvažnije, bogat je proteinima. Brojne studije su pokazale da ljudi s visokoproteinskim dijetama imaju manje trbušnog sala od onih koji jedu manje proteina. Meshulam snažno savjetuje odabir običnog, nezaslađenog jogurta i korištenje orašastih plodova i sjemenki za granolu, a ne unaprijed pakiranih granola, koje mogu biti izvor šećera i masti.
Vafli s bademovim brašnom i jagodama
Dijetetičar i nutricionist Jack Baron preporučuje ovaj doručak iz nekoliko razloga. Kao prvo, zamjenom pšeničnog brašna bademovim brašnom ugljikohidrati i kalorije ostat će niski, a udio proteina visok, a ti ćeš biti sita satima i nećeš osjećati potrebu za nezdravim grickalicama koje bi mogle doprinijeti masnoći na trbuhu. Vafle posluži sa svježim jagodama, za koje Baron napominje da imaju niži glikemijski indeks. To znači da ovo voće neće povisiti šećer u krvi, što je važno s obzirom na to da višak inzulina potiče tijelo da pohranjuje više masti.