Čaj od kurkume
Kurkuma se koristi kao začin u kuhanju, ali prah koji se dobiva iz korijena kurkume može se konzumirati i kao čaj kada se doda u vodu.
Kurkuma je najpoznatija po kurkuminu, aktivnom sastojku koji joj daje prepoznatljivu narančasto-žutu boju. Vjeruje se da kurkumin podržava imunološki sustav reguliranjem rasta stanica imunološkog sustava i stanica koje uzrokuju rak, smanjujući upalu u tijelu, što može biti korisno za ljude koji imaju artritis i druga upalna stanja. Također se navodi da ima antivirusna i antimikrobna svojstva, a tradicionalno se koristi u nekim kulturama za ublažavanje simptoma prehlade i gripe.
Ovaj južnoazijski začin daje oštar, zemljan i gorak okus, tako da ti ne treba puno za pripremu čaja. Dodaj pola žličice kurkume u prahu u 2 šalice vode i zakuhaj vodu. Zatim smanji vatru i pusti da se kuha 5 do 10 minuta. Također možeš začiniti svoj čaj dodavanjem mljevenog cimeta ili kriške ili dvije limuna kako bi dobilo kiseliji okus.