Muče te ljetne vaginalne infekcije? Evo kako ih pobijediti

Ljeto je razdoblje kada nas ovakvi problemi posebno pogađaju, i to su jako dobrim razlogom

Muče te ljetne vaginalne infekcije? Evo kako ih pobijediti

Ljetni dani donose nam mnogo zabave i opuštanja, no tu i tamo nas tjeraju da se bavimo i malo manje zabavnim temama, A jedna od takvih važnih tema su ljetne vaginalne infekcije. Za mnoge žene one su nezaobilazna stvarnost svakog ljeta, a ako nisi dovoljno oprezna mogle bi te napadati i više puta za redom.

Zašto baš ljeti?

Najčešće nas pogađaju gljivične infekcije, što je vrlo logično s obzirom da gljivice najviše vole vlagu i toplinu. Uvijek u nama živi mali broj gljivica koji sudjeluje u našoj vaginalnoj flori, a najveći problem nastaje kada se one počnu razmnožavati i preuzmu veći dio te flore. Simptomi uglavnom uključuju vaginalni iscjedak koji postaje bijel i gust, svrbež i čudan miris. No, ljeto je iz istih razloga i ''savršeno'' vrijeme za virusne i bakterijske infekcije.
Ljeti se više znojimo, kupamo se i općenito smo okružene s mnogo više vlage nego inače. Ovo su mjeseci kada bi trebala početi mnogo više paziti na higijenu. Jedna od stvari koja najčešće uzrokuje takve infekcije su mokre kupaće gaćice. Znači da su nam mame i bake bile potpuno u pravu kada su nas ''gnjavile'' s time da uvijek moramo obući suho donje rublje nakon izlaska iz mora.

Kako ih spriječiti?

Prvo pravilo ljetovanja zaista nalaže da nikad ne ostaneš u mokrim gaćicama. Ovo je najbrži način za zaradu neke vaginalne infekcije. Ljeti bi općenito trebala mijenjati donje rublje mnogo češće nego inače. Nakon kupanja bi se trebala oprati u čim kraćem roku jer u moru i bazenu uvijek postoji određena količina virusa i bakterija koji bi te mogli napasti ako ti je imunitet malo slabiji. 

ImageDruga stvar na koju moraš posebno pripaziti je odabir donjeg rublja. Ono na što bi trebala zaboraviti su tange. Istraživanja su pokazala da žene koje nose tange prosječno imaju više vaginalnih infekcija, a ljeto je vrijeme kada ti one mogu najviše naštetiti. Ginekolozi preporučuju nošenje bijelog, pamučnog donjeg rublja koje je najbolja opcija ako se želiš zaštititi od infekcija. Takvo rublje je jedino dovoljno prozračno i dozvoljava vaginalnom području da diše, te ne izaziva iritacije.

Uz sve to, razmisli i o šamponima koje koristiš. Previše lužnati šamponi mogu pružati još pogodnije stanište gljivicama, virusima i bakterijama a mogu i iritirati vaginalno područje i učiniti ga podložnijim infekcijama. Ako imaš ovakvim problema ljeti, prijeđi na prirodnije šampone ili šampone koji su posebno dizajnirani baš za intimnu higijenu.