Povremeno znam imati migrene. A vi?
Ako ste i vi jedna od tih "sretnica" onda znate koliko je to grozno... Ja, u pravilu, znam okidače koji započinju moje migrene pa se klonim bilo čega što ima jarko pozadinsko svjetlo, pokušavam što više spavati, smanjila sam unos kofeina na minimum i klonim se promjena vremena. Dobro, ovo zadnje baš i nije istina jer je to nemoguće, ali barem kad dolazi promjena i kiša ja znam što me očekuje i znam se pripremiti.
S obzirom da se s ovim užasnim glavoboljama borim već neko dulje vrijeme uvijek mi je interesantno pročitati nešto novo na tu temu, posebice istraživanja koja stalno otkrivaju "krivce" za migrene i tenzijske glavobolje. Iako još nije pronađena direktna linija između migrena i onoga što jedemo, stručnjaci su počeli shvaćati da neke namirnice sadrže komponente koje mogu potaknuti ili pogoršati glavobolje.
Tako je pronađena poveznica između glavobolja i hrane koja sadrži tiramin (on je prirodni derivat aminokiseline tirozina. Aminokiselina tirozin iz jaja, mesa i sira, kod dužeg stajanja i putem bakterijskog djelovanja prelazi u tiramin, a sličan se proces događa i u probavnom sustavu ukoliko je probava usporena.)
Tiramin obično sadrži hrana koja je odstajala, fermentiranaili pohranjena na duže periode kao što su:
- suhomesnati proizvodi (suhe salame, kobasice...)
- fermentirani sirevi
- ostali fermentirani proizvodi
- kiselo zelje
- krastavci
- masline
- soja sos
- miso
- alkohol kao što su: vino, pivo, sherry, vermut...
- čokolada
- avokado
- kvasac
- ribizli
- crno grožđe
- agrumi
- konzervirana ili sušena riba
Studije pokazuju kako je više od 20 posto migrena uzrokovano netolerancijom na tiramin, a tiramin, osim glavobolja i migrena, može uzrokovati i povišeni krvni tlak kod osoba koje su posebno osjetljive.
Ipak, postoje i namirnice koje mogu pomoći u lakšem podnošenju i probavi. To su namirnice koje sadrže sumpor, poput luka, češnjaka, prokulica i brokule.
Što se migrena i hrane tiče postoje i drugi uzročnici, kao hrana koja sadrži nitrite (procesirano meso) ili koja sadrži pojačivač okusa MSG (monosodium glutamat). MSG se rutinski dodaje u fast food proizvode, gotove juhe i umake, dodatke jelima, gotove smrznute proizvode te proizvode za mršavljenje.
Monosodium glutamat (MSG) može se sakrivati pod sljedećim nazivima:
- pojačivač okusa
- monosodium glutamat
- glutamična kiselina
- autolizirani kvasac
- autolizirani protein iz kvasca
- ekstrakt kvasca
- strukturirani protein
- prirodna aroma
- hidrolizirani protein
Kako biste otkrili povezanost određenih namirnica i javljanja glavobolje, osobito ako vam se migrene javljaju često – vodite dnevnik prehrane!
Imate li vi migrene ili tenzijske glavobolje? Koji su vaši "okidači"?