Što da radim?

Stručnjaci ističu: Ovo je 7 grešaka koje radimo kada želimo smršavjeti

Kad želimo smršavjeti, vrlo često radimo greške koje nam otežavaju put do vitke linije. Prevelike porcije zdrave hrane, manjak kretanja ili konstantno vaganje samo su neki od najčešćih propusta

pexels-pavel-danilyuk-7801168.jpg
Foto: Pexels

Prijateljica pazi što jede dva tjedna i prepolovi se, a ti muku mučiš s nekoliko kila viška? Misliš da se hraniš zdravo, krećeš se i odlaziš na treninge, no naslage na trbuhu ili nogama nikako da nestanu. To te možda demotivira - pitaš se zašto ne mršaviš. Barem ne onoliko brzo koliko bi htjela.

S ovakvom se situacijom suočilo mnogo žena, posebice prije ljetne sezone kada se pokušavamo dovesti u red iako bi to trebale raditi tijekom cijele godine. I unatoč tome što se proces mršavljenja nekome tko nema problema s tjelesnom težinom može činiti kao jednostavan pothvat, istina je za većinu daleko od toga.

Image
Ljeto je sve bliže

7 trikova za zdravo mršavljenje, ali i održavanje idealne težine

Stručnjaci ističu kako 'srezati' unos kalorija, voditi računa o nutritivnoj vrijednosti namirnica, redovito vježbati i čvrsto se držati režima. Trebaš, dakle, biti ustrajna kako te brza hrana i slatkiši ne bi osvajali svakog dana, a uz to, paziti da ti se u procesu mršavljena ne dogode neke kardinalne greške.

shimmer fallback

Možda ti mršavljenje ne ide kako si zamislila jer nesvjesno činiš neku od sljedećih grešaka. Ili više njih. A stručnjaci su otkrili koje su to najčešće greške.

Jedeš prevelike porcije

Ne zavaravaj se time da se sa zdravijom hranom ne može pretjerati. U procesu mršavljenja vjerojatno posežeš za povrćem, batatom, bundevom i ostalim zdravim namirnicama. Kad se zaželimo hrane, znamo natrpavati tanjur - makar on bio zdrav. Možda upravo zato vodiš bezuspješnu borbu s kilogramima. Ako procijenjuješ da je to uzrok tvog neuspjeha, tanjur napuni za upola manje. Neka polovinu tvog tanjura čini povrće, a pola komad nemasnog mesa. Posao bi ti mogle olakšati razne aplikacije za mjerenje kalorija i gramaže koje možeš preuzeti na svoj mobilni telefon. Isto tako, iako za užinu umjesto čokolade biraš, na primjer, datulje, imaj na umu da 100 grama datulja ima od 150 do 300 kalorija. Dakle, čak ni sa zdravim grickalicama ne treba pretjerivati.

shimmer fallback

Staješ na vagu 100 puta dnevno

Želiš li brzo smršavjeti (a to ne ide uvijek tako), jedva čekaš da ti vaga pokaže koji kilogram manje. Možda imaš i nerealna očekivanja pa misliš da ćeš nakon dva dana zdrave prehrane biti mršavija. Zato posežeš za vagom više puta dnevno, a ne vidiš li odmah željeni napredak, razočarana si i na rubu odustajanja. Ne, ovo nije izmišljen scenarij nego situacija u kojoj se, nažalost, neke žene zaista nađu. Natjerati se na zdravi režim nije im lako pa kad se napokon natjeraju, očekuju nevjerojatan rezultat. Ne dogodi li se on pomisle: 'Zašto bih bila na dijeti kad vaga pokazuje isto?' Ništa ne ide preko noći, a dijetu treba shvatiti kao brigu o sebi - ustvari, tu riječ treba zamijeniti s 'zdravijim življenjem'. Drugo, brojka koju vaga pokazuje varira - znaš, recimo, da si ujutro nešto lakša nego navečer, ali i da na težinu utječe nadutost, menstrualni ciklus i niz drugih faktora. Zato ne budi opsjednuta vagom, već na nju stani jednom tjedno - kako bi zaista vidjela napredak. U suprotnom si postavljaš preveliki psihički pritisak što može izazvati kontraefekt.

shimmer fallback

Izvodiš samo cardio trening

Pokušavaš li smršavjeti neizostavna je tjelesna aktivnost. Mnoge se žene pritom usredotoče na cardio trening - što, naravno, nije loše. Ako si uporna, možeš izgubiti masnoću pa i kilograme, no uvijek je dobro u trening ubaciti i vježbe snage. Nemalo žena ih preskače jer se boje da će se 'nabildati', no istina je drugačija. Vježbe snage mogu s vremenom izgraditi tvoje mišiće, potaknuti metabolizam i, u konačnici, dovesti do bržeg sagorijevanja kalorija. Drugim riječima - možda ti mršavljenje ne ide po planu jer izvodiš samo jednu vježbu, a druge zanemaruješ. Probaj ih kombinirati ili se konzultiraj sa stručnjakom oko odgovarajućeg plana treniranja.

shimmer fallback

Izbjegavaš proteine

Tijekom mršavljenja mnogi se oslanjaju na kalorijski deficit, odnosno unos manje kalorija nego što ih trošimo. Kad to činiš duže vrijeme - koji tjedan ili mjesec - može se dogoditi da zaboraviš na unos proteina. Hrana bogata proteinima ubrzava metabolizam i povećava osjećaj sitosti stoga ih ne zaboravi želiš li smršavjeti. Koliko ti je proteina dnevno potrebno ne može se napamet odrediti jer to ovisi o dobu, spolu, visini i drugim karakteristika, no jedno je sigurno. Ne ide li ti mršavljenje po planu, razmisli jedeš li piletinu, tunjevinu, jaja i ostalo. Čini se da nije sve samo u povrću.

Nisi postavila jasan cilj

Reći samoj sebi da želiš malo ojačati noge ili izgubiti koji kilogram nije dovoljno za učinkovite rezultate. Možda dijetu razvlačiš već dva tjedna, odgađaš ju ili je se ne držiš - a svejedno se pitaš zašto ti ne ide. Odgovor bi moglo biti to što si nisi postavila jasan cilj. Postavljanje realnih i mjerljivih ciljeva motivira nas, a i pomaže da ga se držimo. Nemoj samo reći da želiš izgubiti 10 kilograma u tjedan dana jer i sama znaš da to nije moguće. Do svog cilja radije idi malim koracima, postupno, bez radikalnog zaokreta u načinu života. Poanta je da se ti tog načina života držiš dulje vrijeme, a ne samo sedam dana dok bezuspješno pokušavaš izgubiti kilograme.

shimmer fallback

Ne vježbaš dovoljno

Nerealno je očekivati da će kilogrami pobjeći samo zato što se zdravo hraniš. Sjedilački način života i brojni uredski poslovi na kojima moramo sjediti pola dana možda ti otežavaju gubitak kilograma. No ne dopusti da ti posao bude izgovor za nekretanje. Čini li ti se da stojiš na mjestu, vrijeme je da se pokreneš. Pola sata hodanja dnevno ubrzat će proces mršavljena, a možeš prošetati i pod pauzom. Koliko god nekad bilo teško, dobar je osjećaj rano se ustati i otići trčati ili na brzinski trening. Vježbe možeš izvoditi i u svom domu - najbolje ujutro. Ne samo da će kilogrami brže pobjeći, već ćeš i ti biti puna elana za dan pred tobom. Ne lažemo kad ti kažemo da 20 minuta treninga ujutro razbuđuje bolje od kofeina.

shimmer fallback

Zanemaruješ san

Kvalitetan san preduvjet je zdravog života. Neispavanost negativno utječe na našu produktivnost, koncentraciju, ali i gubitak kilograma. Zdravo se hraniš, vježbaš barem povremeno, ali ne vidiš napredak? Pa, možda premalo spavaš. Jesi li znala, recimo, da nakon neprospavane noći raste naša želja za slatkom i masnom hranom. Što nekvalitetnije spavaš, to bi mogla biti sklonija prejedanju i tako poništiti svoje dotadašnje rezultate. Manjak sna utječe i na razinu stresa, a stres nije dobar saveznik u borbi s kilogramima. Mnogi upravo tada svoju utjehu traže u nezdravoj hrani. Ne spavaš li, tijelo se neće moći odmoriti ni od fizičke aktivnosti što automatski dovodi u pitanje korist odrađenih treninga.

shimmer fallback

Zato noću spavaj sedam do osam sati. U kombinaciji s prethodno navedenih savjetima, put do zdrave figure i dobrog zdravlja mogao bi biti lakši! I ne zaboravi - upornost se isplati.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.