Moć je u dahu: Jednostavna tehnika disanja protiv stresa

Prakticiranje vježbi disanja pomaže promijeniti negativni mentalni stav u pozitivni

Moć je u dahu: Jednostavna tehnika disanja protiv stresa

Pranayame, posebne tehnike disanja, osmislili su drevni mudraci, jogiji, koji su uvidjeli važnost daha za zdravlje tijela i uma. Riječ Pranayama dolazi od riječi Prana što označava dah, život, disanje te Ayama što znači širenje, kontrola. Pranayama dakle označava širenje i kontrolu daha. Tehnike disanja pomažu nam da umirimo um, ali i da podignemo energiju tijela. Povećavaju apsorpciju kisika, jačaju srce i pluća te normaliziraju krvni tlak. Općenito govoreći, dobro djeluju na unutarnju ravnotežu te pomažu kod stresa i anksioznosti, a poboljšavaju i memoriju.


Jedna od vrlo učinkovitih tehnika disanja je tako zvana Nadi Shodhan Pranayama (Naizmjenična nosna tehnika disanja). Kada stimuliramo dah kroz nosnice direktno utječemo na rad živčanog sustava i energetskih kanala (nadija) te oslobađamo put vitalnoj životnoj energiji.

Kako se izvodi nosna Pranayama ili naizmjenično disanje kroz nosnice

Vježbu je najbolje izvoditi u jutarnjim satima. Udobno se smjesti, sjedni na jastuk i ako je potrebno, osloni se o zid. Leđa neka ti budu uspravna, a noge mogu biti savijene ili ispružene. Ako ti je udobnije, sjedni na stolac. Najprije zatvori oči i nekoliko trenutaka samo duboko i sporo diši. Lijeva ruka za vrijeme izvođenja ove tehnike disanja odmara na lijevom bedru, šaka je otvorena, a dlan je okrenut prema gore. Najprije stavi palac desne ruke na desnu nosnicu, a prstenjak na lijevu. Kažiprsti srednji prst mogu ostati ravno i smjesti ih na točku između očiju. Do kraja izdahni sav zrak iz pluća. Zatim zatvori palcem desnu nosnicu pa sporo udahni samo kroz lijevu. Nakon toga prstenjakom zatvori lijevu desnicu i zrak polako izdahni kroz desnu nosnicu i onda opet udani kroz desnu nosnicu dok je lijeva zatvorena. Zatim izdahni samo kroz lijevu. Ovo je bio jedan ciklus (udah lijeva, izdah desna, udah desna, izdah lijeva).

Nastavi s udahom na lijevu i tako dok ne završiš sedam ciklusa. Kad dođeš do kraja, opet počni disati na obje nosnice i stavi pažnju na područje glave te ostani u miru nekoliko trenutaka. Dok radiš tehniku naizmjeničnog nosnog disanja probaj se fokusirati samo na disanje i da udah i izdah izvodiš do kraja i što sporije.

Image“Svatko zna da živimo onoliko dugo koliko je dah prisutan u tijelu. Stoga je potrebno naučiti služiti se dahom.”
Nathamuni