Uzroci i okidači

Imaš napadaj glavobolje nakon jela? Evo što ti se događa

Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do glavobolje nakon jela. Ponekad je krivac hrana, a ponekad problemi s čeljusti. U nastavku provjeri četiri najčešća razloga, ali i uobičajene okidače

profimedia-0303073278.jpg
Foto: Profimedia

Uobičajeni spojevi koji su okidači migrene

Spojevi koji se nalaze u određenim namirnicama mogu biti ono što izaziva napad migrene kod osjetljivih ljudi, prema Američkoj zakladi za migrenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Kofein - to može biti iznenađenje jer mnogi lijekovi protiv glavobolje sadrže kofein kao aktivni sastojak. To je zato što kofein ima sposobnost sužavanja krvnih žila što pomaže u smanjenju boli. Međutim, ako redovito konzumiraš kofein, tvoje tijelo postaje ovisno o njemu i može postati manje učinkovit. Ako pokušaš smanjiti unos kofeina, to može dovesti do simptoma krize, uključujući napadaj migrene.
  • Tiramin - tiramin nastaje kada se aminokiselina, tirozin, razgradi. Iako istraživači ne razumiju u potpunosti njegovu vezu s napadajima migrene, članak iz 2021. navodi da bi to moglo biti zbog njegovog učinka na tvoj mozak i krvne žile.
  • Feniletilamin - ovaj spoj je također izveden iz aminokiselina. Prema članku iz 2020., feniletilamin može smanjiti protok krvi u mozgu i utjecati na krvožilni sustav na sličan način kao migrena. Obično ćeš ga pronaći u čokoladi.
  • Nitrat - nitrati su uobičajeni aditivi u hrani koji mogu izazvati napadaj migrene izlaganjem mozga dušikovom oksidu koji sužava krvne žile. Može izazvati bol u roku od sat vremena.

Image
Foto: Unsplash
7/7