Uzroci i okidači

Imaš napadaj glavobolje nakon jela? Evo što ti se događa

Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do glavobolje nakon jela. Ponekad je krivac hrana, a ponekad problemi s čeljusti. U nastavku provjeri četiri najčešća razloga, ali i uobičajene okidače

profimedia-0303073278.jpg
Foto: Profimedia

Postprandijalna hipoglikemija

Nakon što jedeš, tvoje tijelo koristi ugljikohidrate kao energiju. Ugljikohidrati se razgrađuju u glukozu (tzv. šećer) koja privremeno podiže razinu šećera u krvi dok tvoje stanice ne iskoriste taj šećer kao gorivo. Postprandijalna hipoglikemija (poznata i kao reaktivna hipoglikemija) znači da imaš nisku razinu šećera u krvi nakon obroka. Može se dogoditi oko 2 do 5 sati nakon jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema znanstvenom radu iz 2019., povećano lučenje inzulina zbog hipoglikemije povezano je s napadima migrene (inzulin je hormon koji pomaže u snižavanju šećera u krvi). Mala studija iz 2015. također je otkrila da su žene koje su imale napadaje migrene imale višu razinu inzulina u krvi nakon konzumiranja šećera.

Image
Foto: Pexels
2/7