Ljeto na tanjuru uz patlidžane

Ukusni recepti za nadolazeće dane

Ljeto na tanjuru uz patlidžane

Turlu tava s patlidžanima

Sastojci:
650 g junetine
300 g patlidžana
200 g poriluka
350 g tikvica
250 g svježe crvene paprike
200 g celera
400 g konzervirane sitno sjeckane rajčice
2 režnja češnjaka
1 čili papričica
1 žličica mješavine cimeta, muškatnog oraščića i klinčića
4-5 listova svježe kadulje
1,5 dcl poluslatkog vina (rose)
2-3 prstohvata soli
75 ml maslinova ulja
4 krumpira
crème fraîche ili mileram

Priprema:    
Meso narežite na sitnije kockice, kao za gulaš. Povrće operite pa narežite patlidžan na kockice, tikvice i poriluk na kolutiće, papriku na šire trakice, celer na listiće. Zagrijte dublju gtavu ili posudu, dodajte ulje, češnjak i čili papričicu pa na kockice rezano meso i kadulju. Meso pirjajte 20-25 minuta dok se ne popeče sa svih strana da mu se zatvore pore i dok ne ispari sva tekućina.
Izvadite meso van. Nakon što ste izvadili meso, u tavu ubacite patlidžan pa i njega pirjajte 10 minuta. Ako je tava suha, dodajte kap ulja. Izvadite i patlidžane. Zatim  u tavu ubacite papriku, pirjajte 10 minuta dok lagano ne omekša, dodajte poriluk i celer, zalijte s polovicom vina pa pirjajte dalje još 5 minuta. Dodajte tikvice, vratite u tavu meso i patlidžane, dobro promiješajte. Posolite, dodajte žličicu začina, zalijte ostatkom vina i poklopite pa stavite u zagrijanu pećnicu da se lagano peče/kuha na 180°C oko 30 minuta.
Nakon 30 minuta izvadite iz pećnice, dodajte sjeckanu rajčicu, dobro protresite posudu ili lagano izmiješajte. Ponovno poklopite i vratite u pećnicu još 60 minuta na malo manju temperaturu, od 160°C. Povremeno protresite.  U slanoj vodi skuhajte krumpir u kori, prerežite ga po pola, servirajte na tanjur pa dodajte meso i povrće te žlicu-dvije crème fraîchea ili milerama. Umjesto krumpira možete poslužiti cous cous ili palentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
5/5