Ljeto na tanjuru uz patlidžane

Ukusni recepti za nadolazeće dane

Ljeto na tanjuru uz patlidžane

Patlidžani su idealan ljetni obrok. Jela napravljena s patlidžanima lagana su, a opet zasitna, zahvaljujući niskoj kaloričnoj vrijednosti. To ukusno i zdravo povrće može se pripremiti na razne načine, biti dodatak obroku, okrepljujuća salata ili sočna  musaka. Patlidžan je odličan izvor dijetalnih vlakana, a znanstvenicima je posebice zanimljiv zbog nasunina, koji ima snažno antioksidativno djelovanje. Dokazano je da ovaj sastojak pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Također, prema nekim studijama ovaj antioksidans ima veliki potencijal u prevenciji raka te suzbijanju rasta i širenja stanica raka.

Foto: © Daniel Vincek - fotolia

Musaka od patlidžana

Sastojci:
800 g mljevene junetine
4 veća patlidžana
1 peršin
1 mrkva
1 luk
1 veća rajčica
3 češnja češnjaka
peršinov list
timijan
sol
papar
topivi sir  

za bešamel umak:
maslac, brašno, mlijeko i muškatni oraščić

Priprema:
Patlidžane oguliti i izrezati na kolutove pa ih ispeći na grill tavi bez masnoće. Posoliti ispečeni patlidžan i pokapati ga maslinovim uljem. Na maslinovu ulju prodinstati luk, pa dodati peršin i mrkvu i podliti s malo mesnog temeljca. Kada povrće omekša, dodati meso i kratko ga popeći pa dodati rajčicu, te dinstati. Ne smije biti viška tekućine. Napraviti bešamel. U posudu za pečenje prvo staviti malo bešamela pa poslagati patlidžane da prekriju dno posude, rasporediti mesni umak, politi s malo, pa opet slagati iznova, završiti s patlidžanima. Na kraju naribati sir i preliti s ostatkom bešamela. Peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta dok se sir ne rastopi i sve ne dobije zlatnu boju

Salata od patlidžana

Sastojci:
2 velika patlidžana
1 manja glavica crvenog luka
2 rajčice srednje veličine
1 mladi luk
1 češanj češnjaka (sitno narezan ili nariban)
1/4 šalice maslinovog ulja
1/4 šalice soka od svježe iscijeđenog limuna
6 listića bosiljka
6 listića metvice
1 žlica svježeg peršina
sol
ocat
papar

Priprema:
Cijele patlidžane pecite na roštilju oko 30 minuta, okrećući ih svakih 5 minuta kako bi se ravnomjerno ispekli. Kada su pečeni ostavite ih da se ohlade, a nakon toga odvojite meso patlidžana i usitnite ga. Pomiješajte sve sastojke osim rajčice i dodajte im usitnjeno meso patlidžana te dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Na kraju dodajte rajčicu narezanu po želji i sve još jednom lagano  promiješajte.

Tjestenina s patlidžanom i rajčicom

Sastojci:
tjestenina
60 ml maslinovog ulja
1 patlidžan
250 grama cherry rajčica
2 češnja češnjaka
slatke paprike
crni papar
sol
250 grama mozzarelle

Priprema:
Tjesteninu skuhajte. U tavi zagrijte maslinovo ulje te dodajte narezani patlidžan i držite ga na vatri dok ne dobije zlatnu boju, oko 10 minuta. Dodajte prepolovljene cherry rajčice, češnjeve češnjaka, začinite sa soli, slatkom paprikom i crnim paprom. Kuhajte dok rajčice ne omekšaju, odnosno 2 do 3 minute. Dodajte povrće u tjesteninu te vodu od tjestenine i mozzarellu, promiješajte.

Turlu tava s patlidžanima

Sastojci:
650 g junetine
300 g patlidžana
200 g poriluka
350 g tikvica
250 g svježe crvene paprike
200 g celera
400 g konzervirane sitno sjeckane rajčice
2 režnja češnjaka
1 čili papričica
1 žličica mješavine cimeta, muškatnog oraščića i klinčića
4-5 listova svježe kadulje
1,5 dcl poluslatkog vina (rose)
2-3 prstohvata soli
75 ml maslinova ulja
4 krumpira
crème fraîche ili mileram

Priprema:    
Meso narežite na sitnije kockice, kao za gulaš. Povrće operite pa narežite patlidžan na kockice, tikvice i poriluk na kolutiće, papriku na šire trakice, celer na listiće. Zagrijte dublju gtavu ili posudu, dodajte ulje, češnjak i čili papričicu pa na kockice rezano meso i kadulju. Meso pirjajte 20-25 minuta dok se ne popeče sa svih strana da mu se zatvore pore i dok ne ispari sva tekućina.
Izvadite meso van. Nakon što ste izvadili meso, u tavu ubacite patlidžan pa i njega pirjajte 10 minuta. Ako je tava suha, dodajte kap ulja. Izvadite i patlidžane. Zatim  u tavu ubacite papriku, pirjajte 10 minuta dok lagano ne omekša, dodajte poriluk i celer, zalijte s polovicom vina pa pirjajte dalje još 5 minuta. Dodajte tikvice, vratite u tavu meso i patlidžane, dobro promiješajte. Posolite, dodajte žličicu začina, zalijte ostatkom vina i poklopite pa stavite u zagrijanu pećnicu da se lagano peče/kuha na 180°C oko 30 minuta.
Nakon 30 minuta izvadite iz pećnice, dodajte sjeckanu rajčicu, dobro protresite posudu ili lagano izmiješajte. Ponovno poklopite i vratite u pećnicu još 60 minuta na malo manju temperaturu, od 160°C. Povremeno protresite.  U slanoj vodi skuhajte krumpir u kori, prerežite ga po pola, servirajte na tanjur pa dodajte meso i povrće te žlicu-dvije crème fraîchea ili milerama. Umjesto krumpira možete poslužiti cous cous ili palentu.