Zdravlje
Zdravlje

Ljeto na tanjuru uz patlidžane

Ljeto na tanjuru uz patlidžane
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ukusni recepti za nadolazeće dane

Patlidžani su idealan ljetni obrok. Jela napravljena s patlidžanima lagana su, a opet zasitna, zahvaljujući niskoj kaloričnoj vrijednosti. To ukusno i zdravo povrće može se pripremiti na razne načine, biti dodatak obroku, okrepljujuća salata ili sočna  musaka. Patlidžan je odličan izvor dijetalnih vlakana, a znanstvenicima je posebice zanimljiv zbog nasunina, koji ima snažno antioksidativno djelovanje. Dokazano je da ovaj sastojak pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Također, prema nekim studijama ovaj antioksidans ima veliki potencijal u prevenciji raka te suzbijanju rasta i širenja stanica raka.  

Foto: © Daniel Vincek - fotolia

Musaka od patlidžana

Sastojci: 800 g mljevene junetine 4 veća patlidžana 1 peršin 1 mrkva 1 luk 1 veća rajčica 3 češnja češnjaka peršinov list timijan sol papar topivi sir   za bešamel umak: maslac, brašno, mlijeko i muškatni oraščić Priprema: Patlidžane oguliti i izrezati na kolutove pa ih ispeći na grill tavi bez masnoće. Posoliti ispečeni patlidžan i pokapati ga maslinovim uljem. Na maslinovu ulju prodinstati luk, pa dodati peršin i mrkvu i podliti s malo mesnog temeljca. Kada povrće omekša, dodati meso i kratko ga popeći pa dodati rajčicu, te dinstati. Ne smije biti viška tekućine. Napraviti bešamel. U posudu za pečenje prvo staviti malo bešamela pa poslagati patlidžane da prekriju dno posude, rasporediti mesni umak, politi s malo, pa opet slagati iznova, završiti s patlidžanima. Na kraju naribati sir i preliti s ostatkom bešamela. Peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta dok se sir ne rastopi i sve ne dobije zlatnu boju

Salata od patlidžana

Sastojci: 2 velika patlidžana 1 manja glavica crvenog luka 2 rajčice srednje veličine 1 mladi luk 1 češanj češnjaka (sitno narezan ili nariban) 1/4 šalice maslinovog ulja 1/4 šalice soka od svježe iscijeđenog limuna 6 listića bosiljka 6 listića metvice 1 žlica svježeg peršina sol ocat papar Priprema: Cijele patlidžane pecite na roštilju oko 30 minuta, okrećući ih svakih 5 minuta kako bi se ravnomjerno ispekli. Kada su pečeni ostavite ih da se ohlade, a nakon toga odvojite meso patlidžana i usitnite ga. Pomiješajte sve sastojke osim rajčice i dodajte im usitnjeno meso patlidžana te dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Na kraju dodajte rajčicu narezanu po želji i sve još jednom lagano  promiješajte.

Tjestenina s patlidžanom i rajčicom

Sastojci: tjestenina 60 ml maslinovog ulja 1 patlidžan 250 grama cherry rajčica 2 češnja češnjaka slatke paprike crni papar sol 250 grama mozzarelle Priprema: Tjesteninu skuhajte. U tavi zagrijte maslinovo ulje te dodajte narezani patlidžan i držite ga na vatri dok ne dobije zlatnu boju, oko 10 minuta. Dodajte prepolovljene cherry rajčice, češnjeve češnjaka, začinite sa soli, slatkom paprikom i crnim paprom. Kuhajte dok rajčice ne omekšaju, odnosno 2 do 3 minute. Dodajte povrće u tjesteninu te vodu od tjestenine i mozzarellu, promiješajte.

Turlu tava s patlidžanima

Sastojci: 650 g junetine 300 g patlidžana 200 g poriluka 350 g tikvica 250 g svježe crvene paprike 200 g celera 400 g konzervirane sitno sjeckane rajčice 2 režnja češnjaka 1 čili papričica 1 žličica mješavine cimeta, muškatnog oraščića i klinčića 4-5 listova svježe kadulje 1,5 dcl poluslatkog vina (rose) 2-3 prstohvata soli 75 ml maslinova ulja 4 krumpira crème fraîche ili mileram Priprema:     Meso narežite na sitnije kockice, kao za gulaš. Povrće operite pa narežite patlidžan na kockice, tikvice i poriluk na kolutiće, papriku na šire trakice, celer na listiće. Zagrijte dublju gtavu ili posudu, dodajte ulje, češnjak i čili papričicu pa na kockice rezano meso i kadulju. Meso pirjajte 20-25 minuta dok se ne popeče sa svih strana da mu se zatvore pore i dok ne ispari sva tekućina. Izvadite meso van. Nakon što ste izvadili meso, u tavu ubacite patlidžan pa i njega pirjajte 10 minuta. Ako je tava suha, dodajte kap ulja. Izvadite i patlidžane. Zatim  u tavu ubacite papriku, pirjajte 10 minuta dok lagano ne omekša, dodajte poriluk i celer, zalijte s polovicom vina pa pirjajte dalje još 5 minuta. Dodajte tikvice, vratite u tavu meso i patlidžane, dobro promiješajte. Posolite, dodajte žličicu začina, zalijte ostatkom vina i poklopite pa stavite u zagrijanu pećnicu da se lagano peče/kuha na 180°C oko 30 minuta. Nakon 30 minuta izvadite iz pećnice, dodajte sjeckanu rajčicu, dobro protresite posudu ili lagano izmiješajte. Ponovno poklopite i vratite u pećnicu još 60 minuta na malo manju temperaturu, od 160°C. Povremeno protresite.  U slanoj vodi skuhajte krumpir u kori, prerežite ga po pola, servirajte na tanjur pa dodajte meso i povrće te žlicu-dvije crème fraîchea ili milerama. Umjesto krumpira možete poslužiti cous cous ili palentu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx