Kraj ljeta i rana jesen čarobni su, među ostalim i zbog obilja voća i povrća koje dozrijeva u to vrijeme. Rajčice, paprike, patlidžani, kruške, jabuke, šljive - dalje ne treba ni nabrajati. Pravo je vrijeme da svoje okusne pupoljke počastiš bogatim sezonskim salatama, a organizam nutrijentima kojima obiluju.
Da, svo voće i povrće možeš, zahvaljujući plastenicima i svjetskoj trgovini, kroz cijelu godinu naći na policama dućana, no najukusnije i najzdravije je kad prirodno zrije, a to je za mnoge kulture upravo kasno ljeto i rana jesen.
U nastavku ti donosimo salate s rajčicama kojih se nećeš moći zasititi.
Rajčice s pinjolima i ribljim umakom
Sastojci:
Postupak:
Nareži rajčicu i krastavce i dodaj im riblji umak te ostavi desetak minuta da se mariniraju u njemu. Začini sa soli, čilijem ili paprom, pospi tostiranim pinjolima i posluži.
- 3 veće rajčice ili nekoliko malih (poželjno je da budu različitih sorti)
- 3 mala krastavca ili jedan veliki
- 2 žlice ribljeg umaka
- pola žličice čilija li svježe mljevenog papra
- žlica tostiranih pinjola
- sol
Salata od rajčice s jogurtom i krutonima
Sastojci:
Postupak:
Rajčice nareži na četvrtine, začini sa solju i paprom te dodaj jogurt, limunov sok, maslinovo ulje i mentu i dobro promiješaj da se sastojci sjedine. Kruh, bolje bi bilo da je stariji, nareži na šnite pa na kockice, pokapaj s malo maslinovog ulja i stavi u pećnicu da se tostira, desetak minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Dodaj ga salati prije serviranja.
- 2 velike rajčice
- sol i papar
- pola šalice punomasnog jogurta
- 1 limun
- maslinovo ulje
- nekoliko listova svježe mente
- krutoni od tri kriške kruha
Bloody Mary salata
Sastojci:
Postupak:
Rajčice nareži na polovice, sir iskidaj prstima na komadiće i dodaj rajčicama te začini solju, paprom, soja umakom, sokom od limuna i ljutim umakom. Po salati rasporedi pesto od bosiljka.
- 5-6 rajčica sorte Roma
- so li papar
- 1 limun
- maslinovo ulje
- žličica Worcestershire umaka ili umaka od soje
- žličica ljutog umaka
- 50 grama plavog sira
- žlica pesta od bosiljka
Salata od rajčica i nektarina
Rajčica botanički pripada voću pa ne bi trebalo biti neobično kombinirati je u salati s ostalim voćem, a ne samo povrćem.
Sastojci:
Postupak:
Rajčice i breskve ili nektarine nareži na podjednake komadiće i posloži na tanjur za serviranje te posoli i popapri. U malom lončiću zagrij ulje, dodaj kurkumu, sezam i kim i kuhaj tri do pet minuta. Dobiveni umak prelij preko rajčica i breskvi.
- 2 velike rajčice
- 4 manje breskve ili nektarine
- sol i papar
- maslinovo ulje
- žličica sjemenki kima
- žličica sjemenki sezama
- pola žličice kurkume