Zdravlje
Zdravlje

Ljetne salate ne možemo zamisliti bez rajčice. Isprobaj i ove recepte

Ljetne salate ne možemo zamisliti bez rajčice. Isprobaj i ove recepte
Želiš li laganiji međuobrok, nutritivno bogati prilog ili jednostavno obožavaš rajčice, na pravom si mjestu - imamo nekoliko salata za tebe

Kraj ljeta i rana jesen čarobni su, među ostalim i zbog obilja voća i povrća koje dozrijeva u to vrijeme. Rajčice, paprike, patlidžani, kruške, jabuke, šljive - dalje ne treba ni nabrajati. Pravo je vrijeme da svoje okusne pupoljke počastiš bogatim sezonskim salatama, a organizam nutrijentima kojima obiluju.

Da, svo voće i povrće možeš, zahvaljujući plastenicima i svjetskoj trgovini, kroz cijelu godinu naći na policama dućana, no najukusnije i najzdravije je kad prirodno zrije, a to je za mnoge kulture upravo kasno ljeto i rana jesen. U nastavku ti donosimo salate s rajčicama kojih se nećeš moći zasititi.  

Rajčice s pinjolima i ribljim umakom

Sastojci: Postupak: Nareži rajčicu i krastavce i dodaj im riblji umak te ostavi desetak minuta da se mariniraju u njemu. Začini sa soli, čilijem ili paprom, pospi tostiranim pinjolima i posluži.    

3 veće rajčice ili nekoliko malih (poželjno je da budu različitih sorti)

3 mala krastavca ili jedan veliki

2 žlice ribljeg umaka

pola žličice čilija li svježe mljevenog papra

žlica tostiranih pinjola

sol

Salata od rajčice s jogurtom i krutonima

Sastojci: Postupak: Rajčice nareži na četvrtine, začini sa solju i paprom te dodaj jogurt, limunov sok, maslinovo ulje i mentu i dobro promiješaj da se sastojci sjedine. Kruh, bolje bi bilo da je stariji, nareži na šnite pa na kockice, pokapaj s malo maslinovog ulja i stavi u pećnicu da se tostira, desetak minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Dodaj ga salati prije serviranja.  

2 velike rajčice 

sol i papar

pola šalice punomasnog jogurta

1 limun

maslinovo ulje

nekoliko listova svježe mente

krutoni od tri kriške kruha

Bloody Mary salata

Sastojci: Postupak: Rajčice nareži na polovice, sir iskidaj prstima na komadiće i dodaj rajčicama te začini solju, paprom, soja umakom, sokom od limuna i ljutim umakom. Po salati rasporedi pesto od bosiljka.    

5-6 rajčica sorte Roma

so li papar

1 limun

maslinovo ulje

žličica Worcestershire umaka ili umaka od soje

žličica ljutog umaka

50 grama plavog sira

žlica pesta od bosiljka

Salata od rajčica i nektarina

Rajčica botanički pripada voću pa ne bi trebalo biti neobično kombinirati je u salati s ostalim voćem, a ne samo povrćem. Sastojci: Postupak: Rajčice i breskve ili nektarine nareži na podjednake komadiće i posloži na tanjur za serviranje te posoli i popapri. U malom lončiću zagrij ulje, dodaj kurkumu, sezam i kim i kuhaj tri do pet minuta. Dobiveni umak prelij preko rajčica i breskvi.    

2 velike rajčice

4 manje breskve ili nektarine

sol i papar

maslinovo ulje

žličica sjemenki kima

žličica sjemenki sezama

pola žličice kurkume