Ljetne salate ne možemo zamisliti bez rajčice. Isprobaj i ove recepte

Želiš li laganiji međuobrok, nutritivno bogati prilog ili jednostavno obožavaš rajčice, na pravom si mjestu - imamo nekoliko salata za tebe

Ljetne salate ne možemo zamisliti bez rajčice. Isprobaj i ove recepte

Kraj ljeta i rana jesen čarobni su, među ostalim i zbog obilja voća i povrća koje dozrijeva u to vrijeme. Rajčice, paprike, patlidžani, kruške, jabuke, šljive - dalje ne treba ni nabrajati. Pravo je vrijeme da svoje okusne pupoljke počastiš bogatim sezonskim salatama, a organizam nutrijentima kojima obiluju.

Image

5 super salata koje će ti dati dovoljno energije za cijeli dan


Da, svo voće i povrće možeš, zahvaljujući plastenicima i svjetskoj trgovini, kroz cijelu godinu naći na policama dućana, no najukusnije i najzdravije je kad prirodno zrije, a to je za mnoge kulture upravo kasno ljeto i rana jesen.

U nastavku ti donosimo salate s rajčicama kojih se nećeš moći zasititi.



Rajčice s pinjolima i ribljim umakom

Sastojci: Postupak:

Nareži rajčicu i krastavce i dodaj im riblji umak te ostavi desetak minuta da se mariniraju u njemu. Začini sa soli, čilijem ili paprom, pospi tostiranim pinjolima i posluži.


  • 3 veće rajčice ili nekoliko malih (poželjno je da budu različitih sorti)
  • 3 mala krastavca ili jedan veliki
  • 2 žlice ribljeg umaka
  • pola žličice čilija li svježe mljevenog papra
  • žlica tostiranih pinjola
  • sol

Salata od rajčice s jogurtom i krutonima

Sastojci:
Postupak:

Rajčice nareži na četvrtine, začini sa solju i paprom te dodaj jogurt, limunov sok, maslinovo ulje i mentu i dobro promiješaj da se sastojci sjedine. Kruh, bolje bi bilo da je stariji, nareži na šnite pa na kockice, pokapaj s malo maslinovog ulja i stavi u pećnicu da se tostira, desetak minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Dodaj ga salati prije serviranja.

  • 2 velike rajčice 
  • sol i papar
  • pola šalice punomasnog jogurta
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • nekoliko listova svježe mente
  • krutoni od tri kriške kruha

Bloody Mary salata

Sastojci:
Postupak:

Rajčice nareži na polovice, sir iskidaj prstima na komadiće i dodaj rajčicama te začini solju, paprom, soja umakom, sokom od limuna i ljutim umakom. Po salati rasporedi pesto od bosiljka.


  • 5-6 rajčica sorte Roma
  • so li papar
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • žličica Worcestershire umaka ili umaka od soje
  • žličica ljutog umaka
  • 50 grama plavog sira
  • žlica pesta od bosiljka

Salata od rajčica i nektarina

Rajčica botanički pripada voću pa ne bi trebalo biti neobično kombinirati je u salati s ostalim voćem, a ne samo povrćem.

Sastojci: Postupak:

Rajčice i breskve ili nektarine nareži na podjednake komadiće i posloži na tanjur za serviranje te posoli i popapri. U malom lončiću zagrij ulje, dodaj kurkumu, sezam i kim i kuhaj tri do pet minuta. Dobiveni umak prelij preko rajčica i breskvi.

  • 2 velike rajčice
  • 4 manje breskve ili nektarine
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • žličica sjemenki kima
  • žličica sjemenki sezama
  • pola žličice kurkume