Liječnici potvrdili: Menstrualni grčevi mogu biti jednako bolni kao srčani udar

Menstrualni grčevi jedan su od vodećih problema kada je riječ o ženskom reproduktivnom zdravlju o kojem se često ne govori dovoljno, ili ga se jednostavno ne shvaća ozbiljno

Liječnici potvrdili: Menstrualni grčevi mogu biti jednako bolni kao srčani udar

Svaka žena zna za tu groznu bol u trbuhu za vrijeme menstruacije - menstrualne grčeve. Osjećaj kao da te netko svake minute iznova udara u trbuh, ili još i gori osjećaj, ovisno od žene do žene, može ti itekako pokvariti dan, a objasniš li svom muškarcu kako se osjećaš, on to vjerojatno neće ni shvatiti. 

Image

Endometrioza: Obrati pažnju na ovih 7 simptoma


Žene se često boje da, ako progovore o svojim grčevima, ostali će ih smatrati osjetljivima ili previše dramatičnima, pa često trpe bol i nikome ništa ne govore, a u sebi zapravo "umiru" od bolova. 

Menstrualni grčevi jedan su od vodećih problema kada je riječ o ženskom reproduktivnom zdravlju o kojem se često ne govori dovoljno, ili ga se jednostavno ne shvaća ozbiljno.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)


Ipak, žene se mogu obradovati, jer je konačno potvrđeno da su menstrualni grčevi, poznati i pod nazivom dismenoreija, jednako bolni kao i srčani udar, i da one nikako ne pretjeruju kada je riječ o menstrualnim grčevima. Profesor reproduktivnog zdravlja sa sveučilišta University College u Londonu, John Guillebaud, potvrdio je tu činjenicu, nakon što je velik broj njegovih pacijenata menstrualne grčeve opisao upravo tako - kao da imaš srčani udar.

Iako možda ne zvuči bajno da je bol koju žene osjećaju svakog mjeseca slična onoj koju neki osjećaju pred smrt, ovo je ipak napredak za sve žene koje se bore s velikim bolovima za vrijeme menstruacije, a kojima jedna tableta protiv bolova nikako nije dovoljna. 


shimmer fallback

(Foto: Pexels)


Zanemarivanje ženske boli medicinsku praksu oduvijek je zabrinjavalo, jer su istraživanja pokazala da liječnici žensku bol ne shvaćaju dovoljno ozbiljno, kao primjerice mušku, a čak ni menstrualni grčevi još uvijek nisu dovoljno istraženi. 

Ipak, i ovo je dobra polazna točka da se žene konačno shvati ozbiljno i da menstrualni grčevi jednoga dana postanu stvar prošlosti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.