Lebensbaum – kvaliteta začina ima svoj izvor

Brinete li o svojoj prehrani i birate kvalitetne namirnice, svakako obratite pozornost i na izbor začina

Lebensbaum – kvaliteta začina ima svoj izvor

Začini osim što oplemenjuju jela, mogu imati i blagotvoran učinak na zdravlje. Porijeklo, način skladištenja i starost začina uvelike će odrediti njihova svojstva i okus vaših jela. bio&bio trgovine predstavile su Lebensbaum začine, čajeve i kavu vrhunske njemačke kvalitete i tvrtku besprijekornog društveno odgovornog poslovanja, koja se još od 1979. drži slogana: “Bez ako, bez ali, bez umjetnih aroma”.

Snaga partnerstva

Osnivač tvrtke Lebensbaum, Ulrich Walter, prije 37 godina uvidio je kako kvalitetno uzgojena hrana uzmiče pred industrijskim, procesiranim proizvodima. Otvorio je stoga malu trgovinu organske hrane u Diepholzu u Njemačkoj i nazvao je Lebensbaum (Drvo života). Kako nije mogao nabaviti organske začine, čajeve i kavu, krenuo je na putovanje i potrebne sirovine tražio u južnoj Francuskoj, Egiptu, a poslije i u Indiji. Mala trgovina razvila se u srednje veliku tvrtku specijaliziranu za čajeve, kavu i začine najviše organske kvalitete, specifična i po tome što sirovine uvijek kupuje direktno na izvoru, kako bi sama mogla provjeriti njihovu kvalitetu.

„U posljednjih nekoliko desetljeća rasli smo zajedno s našim partnerima uzgajivačima. Ujedinjeni smo strašću za ekološku poljoprivredu, odlučnošću da postavimo nove standarde kvalitete i željom da budemo fer u međusobnom poslovanju“, ističe osnivač Ulrich Walter.

Svoje sirovine kupuju ondje gdje se uzgajaju jer stvaranje svojih proizvoda žele pratiti od samoga početka. „Gradimo dugoročne razvojne odnose s našim partnerima – dobavljačima. Zajedno stvaramo lanac vrijednosti od polja, preko obrade u našim proizvodnim pogonima, sve do proizvoda koji je spreman za prodaju. Ovakvo poslovanje stvara trajne vrijednosti koje donose dobrobit svima. Bez lažne skromnosti, kažemo da je ovo ekonomija hrane za budućnost“, istaknuo je za posjeta Zagrebu Ramiz Pasiov iz Lebensbauma.
Osim što podržavaju pravednu ekonomiju i svi su proizvodi 100% ekološki, proizvodnja u Lebensbaumu je zelena i s idealnim CO2 footprintom te je prva tvrtka koja je 2015. godine od njemačke vlade primila priznanje za održivo poslovanje.

Začini zdravlja vrijedni

Mnogi začini sadrže aktivne supstance koje mogu biti blagotvorne za zdravlje. Da bi one došle do punog izražaja i uistinu pridonjele boljitku, iznimno je važna kvaliteta začina.

Začini trebaju biti u svom punom aromatičnom potencijalu kako bi dali maksimum okusa, ali i blagotvornih učinaka na zdravlje. Većina neorganskih, konvencionalnih začina prolazi pravi „pakao“ prije nego što dođe na police trgovina. Izloženi su toksičnom djelovanju raznih pesticida i herbicida tijekom uzgoja, kao i kemijskim dodacima koji se dodaju u fazi čuvanja, za održavanje svježine. K tome, začini se izlažu zračenju koje se koristi kao metoda sterilizacije.

Zato su Lebensbaumov znak i kriteriji kvalitete koji su otisnuti na svakom pakiranju, jamstvo da je začin proizveden od vrhunske sirovine iz organskog uzgoja, bez ikakvih dodataka poput konzervansa, pojačivača okusa ili genetski modificiranih sastojaka.

U njima zasigurno nećete pronaći nečistoće, kamenčiće ili druge strane elemente jer se proces stvaranja proizvoda pažljivo nadzire u svim njegovim etapama: od ekološkog uzgoja i brige o tlu, sakupljanju, obradi i odvajanju nečistoća, sušenju, analiza u laboratorijima, pakiranju, skladištenju i transportu do krajnjih kupaca.

„Mi znamo da su naši začini zdravi, još od kraja 70-tih. Ne povodimo se za trendovima, primjerice prvi začin koji smo kupili bila je upravo kurkuma, koju danas mnogi koriste zbog protuupalnih svojstava. No, na našim pakiranjima nikada nećete pronaći oznaku „superhrana“ ili bilo što slično jer je zdrava hrana ono čemu smo u potpunosti posvećeni i iza čega stojimo svojim  imenom. No, za ljude koji je danas koriste iz zdravstvenih razloga svakako je važno znati koji je izvor i kvaliteta kurkume, ili  nekog drugog začina koji su kupili. Mi poznamo svakog našeg dobavljača i uvijek možemo imenovati izvor“, istaknuo je Ramiz Pasiov.


Čaj koji budi osjetila

Čajeve, koje također pijemo radi okusa, atmosfere i zdravlja, Lebensbaum proizvodi na isti način kao i začine. „Čak i u mnogim organskim čajevima naći ćete dodane prirodne okuse. Za nas to nije opcija, autentični okus Lebensbaum čaja dolazi isključivo od biljke ili mješavine biljaka iz 100% eko uzgoja“, pojasnio je Pasiov te dodao kako visoki kriteriji kvalitete ne staju na samom proizvodu, nego iznimnu pažnju posvećuju i ambalaži. „Pogledate li omot u kojem je kutija našeg čaja, pomislit ćete da je to plastika. Nije. To je materijal koji će se za dva tjedna razgraditi u kompostu. Također, većina vrećica za čajeve se izbjeljuje klorom, dok su naše načinjene od konoplje, a konac od organskog pamuka, bez upotrebe kemikalija. Boja koju koristimo na svim pakiranjima je bez mineralnih ulja. Za limenke u kojima su premium čajevi i začini, nikad ne koristimo aluminij i štetne premaze.“

Lebensbaum je u bio&bio trgovinama predstavio dvije nove linije čaja. Wanderlust linija inspirirana je putovanjima i okusima različitih dijelova svijeta, dok linija premium čaja u atraktivnim limenkama donosi rafinirane okuse bijelog, zelenog i crnog čaja te biljne i voćne mješavine za uživanje u posebnim trenucima.


Šalica kave vrijedna uživanja

Kava Lebensbaum također ima svoju priču. Jeste li znali da se kava najčešće uzgaja na velikim plantažama i, poput drugih monokultura, znatno mijenja krajobraz. Naime, zbog velikih se polja često raskrčuju šume i prašume, kako bi se strojevima omogućio lakši pristup i brža berba. Ramiz Pasiov dočarao nam je način uzgoja njihove kave: „Lebensbaum kava uzgaja se na plantažama u kojima je očuvana bioraznolikost te ćete ondje naći stabla banana, divlje raslo bilje, mnogo insekata, ptica itd. Nalazi se na 1.600 metara visine u području koje je 77% prirodni rezervat. U takvom je okolišu nemoguće kavu ubirati strojevima, što je i bolje jer ručnim branjem možemo izabrati samo zrela zrna, koja su dosegnula svoj puni aromatični potencijal. Ovdje bih naglasio da su partneri i radnici na našim plantažama uvijek pravedno plaćeni i nema dječjeg rada“.

Lebensbaum posjeduje i najstariju pržionicu organske kave u Njemačkoj gdje se vrijedna zrna prže polako i u malim serijama, oko 60 minuta. Za usporedbu, konvencionalna se kava prži 4 do 5 minuta.


Znamo zašto biramo Lebensbaum

  •     Lebensbaum začini su 100% ekološki (što nadilazi norme EU koje za ekoproizvode nalažu 95% sirovina iz ekološkog uzgoja).
  •     Lebensbaum se protivi genetskom inženjeringu jer ga smatra nepovratnom intervencijom čovjeka u prirodu. Zato tvrtka podržava očuvanje tradicionalne poljoprivrede.
  •     U ovim začinima nema pojačivača okusa niti bilo kakvih prehrambenih aditiva.
  •     Proizvodnja i distribucija odvija se bez emisija CO2. Koristi se 100% zelena energija: geotermalni izvori te sunčeva energija. Sirovine se prevoze brodom.
  •     Lebensbaum sirovine prikuplja direktno s izvora na kojima se uzgajaju, bez posrednika. Njeguju dugoročna partnerstva s uzgajivačima, ulažući u razvoj zajednice i okoliša.
  •     Kvalitetu sirovina i proizvoda nadziru laboratoriji i certifikatorske kuće, o čemu svjedoče i brojni certifikati.