Zdrava i ukusna

Kvinoja je među najzdravijim namirnicama na svijetu. Evo što o njoj trebaš znati

Ova superžitarica puca od proteina, ali sadrži i mnoštvo drugih nutrijenata te pomaže kod brojnih zdravstvenih problema

ella-olsson-KPDbRyFOTnE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kvinoja je pseudo žitarica koja potječe s prostora Anda, a Indijanci su je nazivali 'majkom svih žitarica'. Iako se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, mnogi je ne koriste u vlastitoj prehrani.

Image
Što jesti i piti

10 namirnica koje mogu spriječiti povišen kolesterol

Postoje različite vrste kvinoje, a među najrasprostranjenijima su crvena, crna i bijela kvinoja.  Ima izuzetne nutritivne vrijednosti, a od nje se mogu pripremiti brojna ukusna jela poput salata, juha, variva i deserta.

S obzirom na to da kvinoja sadrži saponine, prije kuhanja ju je potrebno isprati pod mlazom hladne vode. Upravo radi toga, ne preporuča se dulje namakati kvinoju u vodi. U prehrani se može koristiti kao zamjena za rižu i druge slične žitarice, a od kvinojinog se brašna može napraviti bezglutenski kruh.

Image
Foto: Unsplash

Obiluje vitaminima i mineralima i odličan je izvor proteina. Osim toga, kvinoja je izvor svih esencijalnih aminokiselina, a bogata je i željezom pa je odličan izbor za vegetarijance, ali i dijabetičare, sportaše te ljude koji imaju problema s alergijama. Dobra je za probavu i potiče čišćenje organizma od toksina, a sadrži još čitav niz zdravstvenih prednosti.

Neke od najboljih prednosti zbog kojih bi se kvinoja što češće trebala naći na tvome jelovniku donosimo ti u nastavku.

Foto: Pexels, Unsplash

Obiluje hranjivim tvarima

Kvinoja je odličan izvor mnogih vitamina i minerala, proteina, vlakana i zdravih masnoća. Sadrži mangan, magnezij, željezo, cink, riboflavin, vitamin B6 i brojne druge nutrijente. Ima jako malo kalorija, a vrlo je zasitna jer obiluje proteinima pa je super izbor i za one koji se žele riješiti suvišnih kilograma.

Image
Foto: Unsplash

Sadrži sve esencijalne aminokiseline

Proteini se sastoje od aminokiselina koje naše tijelo proizvodi ili pak ih unosimo kroz hranu. Esencijalne aminokiseline su one koje naš organizam nije u stanju sam proizvesti što znači da ih moramo osigurati kroz prehranu. Kompletni proteini su oni koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, a uglavnom se nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla. Izvori biljnih proteina uglavnom ne sadrže esencijalne aminokiseline, osim kvinoje koja je iznimka i upravo je iz tog razloga toliko važno uključiti je u prehranu.

Image
Foto: Pexels

Pozitivno utječe na razinu šećera u krvi

Kvinoja je cjelovita žitarica, a neke su studije pokazale da može smanjiti rizik od pojave dijabetesa te popraviti razinu šećera u krvi. Bogata je proteinima i vlaknima što može biti povezano s pozitivnim učincima na razinu šećera u krvi.

Image
Foto: Unsplash

Druge zdravstvene prednosti

Kvinoja također može pozitivno utjecati na metaboličko zdravlje, a pojedina su istraživanja pokazala i da snižava razinu kolesterola u krvi. Osim toga, sadrži i vrijedne antioksidante te pomaže kod upala koje mogu izazvati brojne poremećaje u organizmu.

Image
Foto: Unsplash