Kvinoja je pseudo žitarica koja potječe s prostora Anda, a Indijanci su je nazivali 'majkom svih žitarica'. Iako se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, mnogi je ne koriste u vlastitoj prehrani.
Postoje različite vrste kvinoje, a među najrasprostranjenijima su crvena, crna i bijela kvinoja. Ima izuzetne nutritivne vrijednosti, a od nje se mogu pripremiti brojna ukusna jela poput salata, juha, variva i deserta.
S obzirom na to da kvinoja sadrži saponine, prije kuhanja ju je potrebno isprati pod mlazom hladne vode. Upravo radi toga, ne preporuča se dulje namakati kvinoju u vodi. U prehrani se može koristiti kao zamjena za rižu i druge slične žitarice, a od kvinojinog se brašna može napraviti bezglutenski kruh.
Obiluje vitaminima i mineralima i odličan je izvor proteina. Osim toga, kvinoja je izvor svih esencijalnih aminokiselina, a bogata je i željezom pa je odličan izbor za vegetarijance, ali i dijabetičare, sportaše te ljude koji imaju problema s alergijama. Dobra je za probavu i potiče čišćenje organizma od toksina, a sadrži još čitav niz zdravstvenih prednosti.
Neke od najboljih prednosti zbog kojih bi se kvinoja što češće trebala naći na tvome jelovniku donosimo ti u nastavku.
Foto: Pexels, Unsplash
Obiluje hranjivim tvarima
Kvinoja je odličan izvor mnogih vitamina i minerala, proteina, vlakana i zdravih masnoća. Sadrži mangan, magnezij, željezo, cink, riboflavin, vitamin B6 i brojne druge nutrijente. Ima jako malo kalorija, a vrlo je zasitna jer obiluje proteinima pa je super izbor i za one koji se žele riješiti suvišnih kilograma.
Sadrži sve esencijalne aminokiseline
Proteini se sastoje od aminokiselina koje naše tijelo proizvodi ili pak ih unosimo kroz hranu. Esencijalne aminokiseline su one koje naš organizam nije u stanju sam proizvesti što znači da ih moramo osigurati kroz prehranu. Kompletni proteini su oni koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, a uglavnom se nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla. Izvori biljnih proteina uglavnom ne sadrže esencijalne aminokiseline, osim kvinoje koja je iznimka i upravo je iz tog razloga toliko važno uključiti je u prehranu.
Pozitivno utječe na razinu šećera u krvi
Kvinoja je cjelovita žitarica, a neke su studije pokazale da može smanjiti rizik od pojave dijabetesa te popraviti razinu šećera u krvi. Bogata je proteinima i vlaknima što može biti povezano s pozitivnim učincima na razinu šećera u krvi.
Druge zdravstvene prednosti
Kvinoja također može pozitivno utjecati na metaboličko zdravlje, a pojedina su istraživanja pokazala i da snižava razinu kolesterola u krvi. Osim toga, sadrži i vrijedne antioksidante te pomaže kod upala koje mogu izazvati brojne poremećaje u organizmu.