Kupine su omiljeno bobičasto voće koje smo kao djeca brali uz ograde, puteve i na rubovima šuma, a iako ovaj grm ima oštro trnje koje bode, mi slatkim crnim bobicama nismo mogle odoljeti.
Ova slatka, divlja biljka porijeklom sa sjevernih područja ljudima je poznata oko dvije tisuće godina, a jednako toliko se koristi i u medicinske svrhe. Povijesni zapisi tako nam otkrivaju da su u okusu kupine, ali i u njezinim blagotvornim učincima za ljudsko zdravlje, uživali već stari Grci i Rimljani.
Plod, lišće, kora i korijenje kupina koristi se u liječenju mnogih bolesti, od blagih infekcija pa sve do otrovnih ugriza. Tijekom 18. stoljeća liječnici diljem Europe su kupine koristili za liječenje gihta, pa je u medicinskom žargonu tog vremena kupina znana i kao „giht bobica“.
S obzirom da je sada sezona divljih kupina, možemo ih pronaći na svakoj tržnici i opskrbiti se za sljedeće mjesece. Osim što su slatke i vrlo ukusne, kupine su prema najnovijim istraživanjima i jedno od najljekovitijih voća na svijetu, pa ih se isplati konzumirati u što većoj mjeri.
Naime, kupine sadrže vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, folnu kiselinu, vitamine E i K, kao i kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink. Uz sve to, kupine su i odličan izvor aminokiselina i esencijalnih vlakana, a obiluju i antioksidansima koji štite naš organizam.
Komponente poput fenolne kiseline, flavonoida i flavonola antocijanozida štite od mnogih bolesti uzorkovanih oksidativnim oštećenjima. Od posebne važnosti su antioksidansi antocijanozidi koji imaju gotovo nevjerojatno pozitivne učinke na zdravlje.
Ove crne bobice prirodna su zaštita od raka pluća, crijeva i jednjaka, a s obzirom na to da je kupina jedna od namirnica koja se nalazi na listi 10 namirnica s najviše antioksidansa – jasno je da iznimno učinkovito djeluje u prevenciji karcinoma. Mikronutrijenti iz kupine imaju zaštitno djelovanje i sprečavaju rast malignih stanica.
Jedno od najpoznatijih blagotvornih svojstava kupina je i poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sustava. Obilje flavonola u kupini čini je blagotvornim za zdravlje srca, a prisutnost magnezija i velike količine vlakana sprječava blokiranje arterija i stimulira cirkulaciju. Sve to smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara, plućne embolije i dubinske venske tromboze.
Posebno važno u ovom trenutku je i činjenica da kupine jačaju imunitet zbog velikog udjela vitamina C u svom sastavu. S obzirom na to da se svijet bori s pandemijom koronavirusa, dobro je znati da je ovo voće naš saveznik u jačanju imuniteta i održavanju organizma zdravim.
Zaključno, u kakvom god obliku mi konzumirali kupine – ne možemo pogriješiti. Od sokova, džemova, čajeva, sladoleda pa sve do kupinovog vina, proizvodi od ove super namirnice učinit će čuda za naš organizam.
Kako bi i ti što prije počela uživati u kupinama, donosimo ti tri jednostavna recepta za vrlo zdrave pripravke od ove divne, nutrijentima bogate voćke.