Đumbir je omiljena ljetna namirnica, no znaš li koliko ga smiješ konzumirati?

Ginger shot, smoothie s đumbirom, čaj ili voda – sve su to načini u kojima možemo uživati u ovoj namirnici, ali previše đumbira može izazvati žgaravicu i bol u trbuhu

Đumbir je omiljena ljetna namirnica, no znaš li koliko ga smiješ konzumirati?

Podrijetlom iz jugoistočne Azije, đumbir je namirnica u kojoj uživaju ljudi diljem svijeta. Posebno je popularan u ljetnim mjesecima kada ga možemo pronaći u hladnim smoothiejima koje pijemo za doručak ili vodi s limunom i đumbirom kojom gasimo žeđ. Pomaže nam i u jačanju imuniteta pa ga mnogi svakodnevno piju u obliku ginger shota. 

Image

Svako jutro pijem 'ginger shot', evo zašto i ti trebaš dati šansu ovom eliksiru


Đumbir se u alternativnoj medicini koristi već stotinama godina. Ako patiš od mučnine tijekom vožnje autom ili brodom, sigurno znaš da je odličan kao sredstvo protiv mučnine, a sadrži i antibakterijske sastojke zbog kojih ga često koristimo kako bi spriječili pojavu nekih viroza. 


No, u životu je ključna umjerenost, pa tako i u đumbiru. Stoga smo istražile koliko đumbira zapravo smijemo konzumirati. Pronašle smo podatke za tri najčešća načina konzumacije: sirovog, odnosno u smoothieju i ginger shotu, čaja od đumbira i vode s đumbirom i limunom. 

Sirovi đumbir


Sirovi đumbir najčešće se koristi nariban u smoothie ili u obliku ginger shota. Prema preporuci nutricionista, ne bi trebala konzumirati više od četiri grama sirovog đumbira dnevno. Ako si srčani bolesnik ili imaš osjetljiv želudac, ta količina bi trebala biti još manja, oko samo dva grama na dan. 

Ako pretjeraš sa sirovim đumbirom riskiraš pojavu žgaravice i snažne boli u želudcu. 

Čaj od đumbira


Đumbir se u obliku čaja koristi za opuštanje, ali i za borbu s mučninom. U pravilu ne postoji određena količina čaja od svježeg đumbira koju ne smiješ prijeći, zato je čaj najbolji način kako osjetiti sve benefite đumbira bez puno nuspojava. 

Jedino na što trebaš pripaziti je da ne piješ jako velike količine čaja mnogo dana za redom jer bi tada mogla osjetiti probavne smetnje.

Voda od đumbira i limuna


Baš kao i sa sirovim đumbirom u smoothieju, ne preporučuje se konzumirati više od četiri grama dnevno. To znači da iste komadiće đumbira koji su ukupno četiri grama možeš koristiti za pripremu vode od đumbira i limuna dokle god osjetiš da u vodu ispušta okus. 

Voda od đumbira i limuna savršen je način kako se za vrijeme ljetnih mjeseci rashladiti, ali i u organizam unijeti vitamine i elektrolite koji su mu potrebni.