Informiraj se na vrijeme

Krvni ugrušci kod menstruacije: Opasno stanje koje žene zanemaruju

Ugrušci krvi kod iznimno obilne menstruacije za većinu žena su standardna pojava na koju ne obraćaju previše pažnje, no oni mogu ukazivati na druge zdravstvene probleme. Otkrivamo ti kada bi na njih svakako trebala obratiti pozornost kako bi zaštitila vlastito zdravlje

pexels-polina-zimmerman-3958563.jpg
Foto: Pexels

Dani menstruacije mnogim su ženama najmrskiji dani u mjesecu. Bolovi u trbuhu, snažni grčevi, neugoda i slabost - sve su to standardne popratne pojave, no znaš li da postoje i one za koje mnoge žene smatraju da su normalne, ali zapravo nisu? Danas pričamo o problemu obilnih menstrualnih krvarenja i stvaranja krvnih ugrušaka kod menstruacije. Mnoge žene misle da je posve normalno mijenjati higijenske uloške svakih sat vremena ili manje ili da je pak normalno vidjeti ispadanje ugrušaka iz maternice. Odmah da raščistimo - to nije normalno i itekako može biti znak za uzbunu te povod za odlazak kod liječnika. Evo što o ovom sindromu moraš znati.

Image
Zanimljivosti o onim danima u mjesecu

9 bizarnih činjenica o menstruaciji koje vjerojatno nisi znala

Dakle, menoragija je liječnički termin za menstruacije s abnormalno obilnim ili produženim krvarenjima. Iako su teška menstrualna krvarenja uobičajena među ženama prije menopauze, većina žena ne doživi krvarenje tijekom mjesečnice dovoljno obilnim ili dugim da bi ga definirale kao menoragiju. Menoragija je neobično obilna menstruacija koja traje dulje od sedam dana. Ženama koje imaju menoragiju gubitak krvi i grčevi tijekom mjesečnice onemogućuju obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Obilna menstruacija s ugrušcima glavna je karakteristika menoragije. Uzrok menoragije najčešće je vezan uz poremećaj hormona koji upravljaju menstrualnim ciklusom. Obilna menstruacija može biti posljedica endometrioze ili zdjelične infekcije. Ono što treba napomenuti je to da je menoragija česta pojava. Prema redovnim procjenama pogađa od 9% do 14% odraslih žena, a osobito se često javlja kod žena koje se bliže menopauzi.

Najčešći uzroci ovog stanja su hormonska neravnoteža, disfunkcija jajnika, miomi maternice, polipi, intrauterini uložak, spontani pobačaj, karcinom ili pak uzimanje lijekova koji djeluju kao antikoagulansi.

shimmer fallback

Obilna menstruacija s ugrušcima

Obilna menstruacija često je praćena i velikim ugrušcima, posebno prvog ili drugog dana ciklusa. Tijekom menstruacije tijelo oslobađa antikoagulante, koji sprečavaju zgrušavanje krvi i omogućuju njezino lakše izbacivanje. Problem nastaje kada je menstruacija obilna. Tada krv izlazi suviše brzo, a koagulanti nemaju vremena djelovati – pa se stoga javljaju ugrušci u menstrualnoj krvi. Jedna obilna menstruacija ne mora biti razlog za brigu, međutim nekoliko njih može upućivati na postojanje problema.

Najčešći uzroci obilnog krvarenja praćenog ugrušcima su:

 • spontani pobačaj
 • fibroid
 • uvećana maternica
 • hormonalne promjene
 •  endometrioza

Obilna menstruacija, pogotovo kada se ponavlja nekoliko mjeseci za redom može dovesti do anemije, opće slabosti te naštetiti balansu organizma. Stoga, ako već neko vrijeme imaš obilne menstruacije te ako si primijetila da imaš krvne ugruške – definitivno potraži pomoć liječnika. U najmanju ruku bi trebala početi uzimati dodatke prehrani u smislu dodanog željeza koje tvoje tijelo jakim krvarenjem rapidno gubi u tim danima.

Kako znati da imaš problem?

Naravno, malo obilnije krvarenje nije odmah znak za uzbunu. Postoje jasni simptomi po kojima je moguće procijeniti trebaš li u svoj raspored staviti posjet ginekologu ili ne. Dakle, ako ti se događa nešto od sljedećeg pri svakoj menstruaciji, svakako se konzultiraj s liječnikom.

 • Mijenjanje uloška ili tampona svakih sat vremena, nekoliko sati zaredom
 • Korištenje dvostruko više uložaka ili tampona tijekom menstruacije
 • Buđenje tijekom noći kako bi se promijenio uložak ili tampon
 • Krvarenje dulje od tjedan dana
 • Krvni ugrušci koji se pojavljuju dulje od jednog dana
 • Nemogućnost obavljanja normalnih dnevnih aktivnosti zbog obilnog krvarenja
 • Simptomi anemije, poput umora ili nedostatka daha
shimmer fallback

Liječenje

Najčešće se pri liječenju ovakvih stanja koriste neinvazivne metode, stoga nema u pravilu govora o operacijama ili bilo kakvim teškim medicinskim zahvatima. Propisuje se terapija lijekovima koja može uključivati sljedeće:

 • Dodatak željeza – ako imaš anemiju, liječnik može preporučiti da uzimaš dodatke željeza redovito
 • Nesteroidni protuupalni lijekovi – lijekovi poput ibuprofena ili naproksena, pomažu u smanjenju gubitka menstrualne krvi. Oni također olakšavaju bolove uzrokovane menstrualnim grčevima
 • Oralna kontracepcija – osim pružanja zaštite od trudnoće, oralna kontracepcija može pomoći u reguliranju menstrualnog ciklusa i ublažiti simptome pretjeranog ili predugog menstrualnog krvarenja
 • Tablete progesterona – kada se uzimaju 10 ili više dana od svakog menstrualnog ciklusa, hormon progesteron može pomoći u ispravljanju neravnoteže hormona i ublažiti menoragiju
shimmer fallback

Ipak, ako dođe do komplikacija i abnormalnosti maternice postanu prevelike, postoji nekoliko opcija i za kirurško liječenje. Tako se mogu provesti dilatacija i kiretaža, ablacija endometrija, embolizacija krvnih žila maternice, histerektomija ili pak miomektomija. No, postoje i neke posve prirodne opcije kojima si možeš pomoći u slučaju obilnog kvarenja s ugrušcima. Dakle, za početak možeš masirati donji dio trbuha za vrijeme menstruacije uljem koje si sama napravila. Za pripravak ti treba - 5 kapi mažuranova ulja, 5 kapi ulja ruže, 3 kapi ulja muškatne kadulje, 3 kapi ulja rimske kamilice i 2 dl bademova ulja.

No, osim te uljne mješavine, preporuča se i ispijanje čaja od gospine trave, konzumiranje hrane bogate željezom poput crvenog mesa i špinata, ispijanje uvaraka od kamilice ili lišća maline, ali i uzimanje dodataka prehrani vitamina C. Za većinu je žena već samo obraćanje pozornost na situaciju i praćenje preporuka za prirodno reguliranje menstrualnog krvarenja dovoljno da bi se i obilni gubitak krvi i ugrušci sveli na najmanju moguću mjeru. Definitivno uzmi ove savjete u obzir prilikom sljedećeg menstrualnog ciklusa te probaj primijetiti razliku - možda ti baš neki od ovih trikova drastično smanji neugodu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.