Razlog za brigu?

Je li normalno krvariti nakon seksualnog odnosa? Evo što kažu stručnjaci

Krvarenje nakon spolnog odnosa prilično je učestala pojava kod žena, a može se pojaviti iz različitih razloga

pexels-engin-akyurt-3356489.jpeg
Foto: Pexels

Ako si nakon spolnog odnosa primijetila tragove krvi na donjem rublju, a nemaš mjesečnicu, sigurno ćeš se zabrinuti i pitati je li s tvojim spolnim zdravljem sve u redu. Prije nego počneš paničariti, guglati svoje simptome i pomišljati na najgori mogući scenarij, znaj da ova pojava nije uvijek razlog za paniku.

Image
Daleko od istine

Od veličine do infekcija: Mitovi o seksu u koje trebaš prestati vjerovati

Postkoitalno krvarenje je termin za krvarenje koje kod žene nastupa odmah nakon spolnog odnosa, a liječnici za tu pojavu često koriste i termin koitoragija. Važno je istaknuti kako je riječ o krvarenju koje nije povezano s menstrualnim ciklusom.

Dakle, kada je krvarenje nakon seksa normalno? Zapravo, stručnjaci tvrde da je riječ o prilično učestaloj pojavi kod žena i u većini slučajeva je posve bezopasno. Ipak, u pojedinim situacijama može signalizirati i neke dublje zdravstvene probleme stoga nije naodmet istražiti o čemu je riječ. Koji su najčešći uzroci krvarenja nakon spolnog odnosa i što učiniti ako krvariš nakon seksa - provjeri u nastavku.

Koji su najčešći uzroci krvarenja nakon spolnog odnosa?

Kako otkrivaju liječnici, do krvarenja nakon spolnog odnosa može doći iz različitih razloga. Neki su posve bezazleni i nisu razlog za paniku, no neki mogu ukazivati i na određene probleme sa zdravljem. Važno je brinuti o svom spolnom zdravlju i redoviti odlaziti na ginekološke preglede te se educirati o ovoj temi.

Image
Foto: Pexels

Ovo su najčešći uzroci krvarenja nakon spolnog odnosa:

Suhoća rodnice

Iako moćna, vagina je i prilično osjetljiva, a krvarenje se može dogoditi nakon penetracije kao rezultat rastezanja ili grebanja vaginalne površine, pojašnjavaju liječnici. Ako si primijetila ranice ili ogrebotine u području vulve, možda je problem u suhoći vagine. Taj se problem vrlo jednostavno može riješiti korištenjem lubrikanata prilikom spolnih odnosa.

Vaginalne infekcije

U našoj vagini nalaze se dobre i loše bakterije koje su važne za naše spolno zdravlje, no kada je njihova ravnoteža narušena, može doći do razvoja vaginalne infekcije. Najčešće su gljivične infekcije, a uobičajeni simptom infekcija je svrbež koji ponekad može biti vrlo jak i uzrokovati češanje koje potom dovodi do krvarenja.

Spolno prenosive bolesti

Određene vrste spolno prenosivih bolesti, poput herpesa ili sifilisa, mogu dovesti do postkoitalnog krvarenja, otkrivaju liječnici. I druge spolno prenosive bolesti kao što su klamidija i gonoreja mogu uzrokovati abnormalan iscjedak i blago krvarenje. U tom slučaju, važno je što prije otići na ginekološki pregled.

Polipi

Krvarenje nakon spolnog odnosa može biti i znak nečeg abnormalnijeg, kao što su polipi. To su izrasline na rubu grlića maternice koje su najčešće benigne, no dobro ih je pregledati za svaki slučaj. Kod nekih žena polipi na maternici ili grliću maternice mogu uzrokovati trajno krvarenje pa ih je u tom slučaju najbolje odstraniti.

Rak grlića maternice

U rijetkim slučajevima, krvarenje nakon seksa može biti i simptom nekih ozbiljnijih bolesti kao što su rak maternice ili rak grlića maternice. Upravo iz tog razloga, liječnici savjetuju spolno aktivnim ženama da rade redovni ginekološki pregled uz PAPA test jedanput godišnje.

Endometrioza

Endometrioza je poremećaj kod kojega tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice. Simptomi mogu biti vrlo neugodni, a među najčešćima su jaka bol, grčevi te ponekad i kronični umor. Vrlo čest simptom endometrioze je i kvarenje nakon spolnog odnosa.

Što učiniti ako krvariš nakon seksa?

Prvo što trebaš učiniti je ne paničariti jer su velike šanse da je pojava krvi nakon seksa posve bezazlena. U većini slučajeva, krvarenje je uzrokovano suhoćom rodnice pa sljedeći put prilikom spolnog odnosa upotrijebi lubrikant.

Image
Foto: Pexels

Trebaš li posjetiti liječnika ili ne ovisi o tome koliko često dolazi do krvarenje, koja količina krvi se pritom javlja i jesu li uz krvarenje prisutni i bolovi. Ako se krvarenje nakon seksa događa samo povremeno i nije jako, onda je vrlo vjerojatno riječ o uobičajenoj pojavi. Ipak, ako se krvarenje događa često te osjećaš i neke druge neobične simptome poput boli nakon seksa, možda bi trebala porazgovarati sa svojim liječnikom.