

Nadutost nije bolest, ali može biti indikacija nekog stanja povezanog s probavnim problemima. Zbog kaotičnog stila življenja i prenatrpanog rasporeda sve više se jede brza, smrznuta i već pripremljena hrana koju treba samo podgrijati, što ima za posljedicu probavne probleme poput nadutosti, loše probave i sl. Neredovita prehrana i neustaljene prehrambene navike, također mogu biti uzrok nadutosti.
bolne grčeve u želucu
ispuštanje vjetrova
napuhnuti trbuh
imate osjećaj nelagode u uskoj odjeći.
Kao što je već spomenuto, brza hrana, može sadržavati kemijske aditive, koji su bezopasni u malim količinama, ali tijekom vremena se nakupljaju u tijelu i mogu biti jedan od uzroka nadutosti. Veće konzumiranje namirnica od bijelog brašna također potiče nastajanje
plinova – protein gluten je odgovoran za nastanak plinova. Među druge
uzroke nadutosti spadaju antibiotici, slatkiši i sol. Pretjerana
konzumacija ovih namirnica rezultira povećanim stvaranjem plinova. Probajte otkriti koja vam hrana ne odgovara, pa je kasnije izbjegavajte.
povećajte unos tekućine, osobito vode. Izbjegavajte gazirana, slatka i alkoholna pića.
izbjegavajte hranu koja uzrokuje nadimanje poput graha, brokule, kupusa i mekinja. Količina plinova koji se razvijaju u probavnom traktu variraju od osobe do osobe.
izbjegavajte gutanje zraka jer može pogoršati simptome.
jedite polako. Izbjegavajte naglo gutanje hrane i pića. Kad jedete na brzinu i s nogu, veća je vjerojatnost da ćete progutati i zrak.
hranu dobro prožvačite prije nego što je progutate.
izbjegavajte korištenje slamčice kad pijete tekućinu.
izbjegavajte žvakaće gume ili tvrde bombone.
izbjegavajte pušenje.
budite smireni - zbog nervoze i tjeskobe možete više gutati zrak.
uzmite lijek koji vam preporuči ljekarnik protiv navedenih stanja i pridržavajte se uputstva za uzimanje.
Aromaterapijska ulja vam također mogu pomoći (trudnice bi se trebale obavezno prije konzultirati s aromaterapeutom ili liječnikom). Kod nadimanja će vam najviše pomoći eterična ulja komorača, kopra i metvice. Evo i nekoliko recepata: