U mnogim kulturama diljem svijeta kombucha ima vrlo dugu povijest i ljudi je konzumiraju već tisućama godinama kako bi poboljšali svoje zdravlje, a posljednjih je godina postala popularna i u zapadnom svijetu. Ova posebna vrsta fermentiranog čaja ima slične zdravstvene prednosti kao i zeleni čaj, a uz to je bogata i vrlo korisnim probioticima.
Kombucha je ustvari fermentirani napitak koji se dobiva fermentacijom čaja uz dodatak kulture bakterija i kvasca. Sadrži brojne vrijedne sastojke, poput enzima, vitamina, minerala i antioksidansa koji ubijaju štetne bakterije te pomažu u borbi protiv mnogih bolesti, piše Healthline. Neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti kombuche temeljenih na znanstvenim dokazima navodimo u nastavku.
Sadrži probiotike
Vjeruje se da kombucha potječe iz Kine ili Japana. Dobiva se dodavanjem specifičnih sojeva bakterija, kvasca i šećera u crni ili zeleni čaj, a zatim se ostavlja da fermentira tjedan dana ili duže. Tijekom tog procesa, bakterije i kvasac stvaraju sloj koji izgledom podsjeća na gljive pa je radi toga kombucha poznata i kao 'čaj od gljiva'. Za vrijeme fermentacije u kombuchi nastaje i velik broj dobrih bakterija koje mogu imati probiotičku funkciju i dobre su za zdravlje crijeva.