Sezona blagdana nam je tu, a to znači i da je vrijeme za opuštanje, druženja i uživanje u jelu i piću. Ipak, ako se zalomi koja čašica više, ono što slijedi jutro poslije je mamurluk. Iako stara izreka kaže da je bolje spriječiti, nego liječiti, ako ti se ipak dogodi da pretjeraš s alkoholom ovih blagdana, nije naodmet znati kako ublažiti tegobe vezane uz mamurluk.
Postoje brojni trikovi i savjeti za liječenje mamurluka, a znanstvenici su proveli brojna istraživanja ne bi li doznali koji je napitak najbolji za ublažavanje tegoba nakon noći pretjerivanja.
Iako postoje brojni napici koji mogu ublažiti mamurluk, pokazalo se da je vrlo dobar izbor – kombucha odnosno 'čaj od gljive'. Kombucha je zapravo pjenušavi čaj koji se koristi u ljekovite svrhe, a dobiva se fermentacijom gljive kombucha u infuziji čajeva i šećera.
Ovaj čudesni napitak ima brojne zdravstvene prednosti, a s obzirom na to da potiče izbacivanje toksina iz tijela, mnogi smatraju kako je odličan lijek kod mamurluka. Osim toga, kombucha jača i imunološki sustav, regulira metabolizam i probavu, povoljno djeluje na crijevnu floru, a vrlo je učinkovit i kod glavobolje te migrena.
Kako kombucha zapravo djeluje?
Iako ne postoje specifična znanstvena istraživanja koja bi potvrdila da kombucha liječi mamurluk, dokazano je kako ovaj pjenušavi napitak potiče izbacivanje toksina, podiže energiju, ublažava glavobolju i želučane smetnje, a može pomoći čak i kod anskioznosti.